Notícia

La presidenta del CSIC nega responsabilitats en l'allau mortal a Llac Redon

L'allau va a trapar tres científics al llac Redon i la jutjessa de Vielha va citar a declarar Rosa Méndez com a investigada

Conangles, Redon, Val d\'aran, allau
Pla general de la Vall de Conangles, amb el llac de Redon al fons Autor/a: ACN
La presidenta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Rosa Méndez, ha negat cap responsabilitat en l'allau que el 2018 va provocar la mort de tres científics al llac Redon, a la Val d'Aran. La jutgessa de Vielha la va citar a declarar com a investigada, i per mitjà de videoconferència va explicar que l'agència té 11.000 treballadors i que ella no coneix tots els projectes. 


simulacre-allau-coll-de-pal-la-molina
Bombers en un simulacre d'allau (Imatge d'arxiu - Diaridelaneu).

La presidenta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Rosa Méndez, i dos càrrecs de l'agència estatal van declarar  dijous al jutjat de Vielha per la suposada falta de mesures preventives en una expedició a la Val d'Aran on van morir dos guies de muntanya per una allau, l'any 2018. Méndez, que va declarar per videoconferència des de Madrid, va explicar el funcionament del CSIC i va afegir que l'agència té 11.000 treballadors i que ella no supervisa ni coneix tots els projectes locals. Segons fonts judicials, a més de les declaracions, el jutjat de Vielha compta amb nombrosa documentació que haurà d'analitzar abans de decidir si es pot haver comès un possible delicte contra la salut i seguretat dels treballadors.

En l'accident, que va tenir lloc el 22 de març de 2018, tres membres de l'expedició científica anaven a recollir mostres d'aigua del llac Redon per a un projecte del CSIC i van ser arrossegats per una allau a la vall de Conagles.

banner728x90diari

Els morts eren de Vilaller i Chía (Ribagorça), i el tercer membre, un tècnic de Boí, va resultar ferit greu. A banda de la presidenta del CSIC, que depèn del ministeri de Ciència, també van declarar dijous els qui aleshores eren responsables de riscos laborals i recursos humans de l'agència estatal.

Segons es desprèn de la investigació, els dos morts havien estat reculats verbalment pel director del projecte, també investigat, uns dies abans de la sortida de l'expedició sense fer cap tràmit administratiu previ, ni gestionar cap full de comanda de contractació i sense que la gerència del CSIC autoritzés cap despesa en relació amb l'objectiu de la investigació. Això ja va provocar una demanda de la Tresoreria de la Seguretat Social i el jutjat Social 1 de Lleida va reconèixer en una sentència, recorreguda al TSJC, que les víctimes tenien una relació laboral amb el CSIC tot i que aquesta agència ho negués.

Els familiars de les víctimes mortals s'han constituït com a acusació particular en la causa penal per l'accident i l'Audiència de Lleida va ordenar a la jutge prendre declaració als responsables del CSIC com a investigats perquè entén que poden ser claus per conèixer l'estructura organitzativa i preventiva quan va tenir lloc el sinistre. 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny