Notícia
ATUDEM i les estacions aragoneses demanen ajudes
Les estacions d’esquí aragoneses s’han sumat a la sol·licitud que l’Atudem ha fet al Govern espanyol perquè aprovi un pla d’ajudes directes
El grup Aramon (que gestiona les estacions d’esquí del Cerler, Formigal-Panticosa, Javalambre i Valdelinares), i les estacions d’Astún i Candanchú s’han sumat a la sol·licitud que l’Associació Turística d’Estacions d’Esquí i de Muntanya (Atudem) ha fet al Govern espanyol perquè aprovi un pla d’ajudes directes similar al que han aprovat països com França, Itàlia o Àustria. Recorden que el turisme representa el 15% del PIB d’Osca, un percentatge molt més elevat a les valls amb estacions.

Les estacions d’esquí aragoneses s’han sumat a la sol·licitud que l’Atudem ha fet al Govern espanyol perquè aprovi un pla d’ajudes directes (Foto: Diaridelaneu.cat).
El sector de la neu aragonès s’ha sumat a la sol·licitud que l’Associació Turística d’Estacions d’Esquí i de Muntanya (Atudem) ha fet al Govern espanyol perquè aprovi un pla d’ajudes directes similar als que s’han aprovat en altres països europeus. El grup Aramón (que gestiona les estacions del Cerler, Formigal-Panticosa, Javalambre i Valdelinares), Astún i Candanchú donen suport a l’acció, que compta amb l’adhesió de totes les estacions espanyoles.

Recordem que els centres d’esquí han viscut un hivern molt difícil a causa de la covid-19 i la impossibilitat de rebre esquiadors pels confinaments regionals, provincials i fins i tot municipals que s’han establert a les regions sanitàries. I en un comunicat emès conjuntament, les estacions aragoneses asseguren que «les pèrdues han sigut milionàries, un greu prejudici per unes empreses amb una alta rellevància econòmica en els territoris de muntanya, zones en què la despoblació és un dels trets més característics i que necessiten un motor econòmic com el turisme de la neu per intentar garantir la viabilitat econòmica i la creació d’ocupació a les seves valls».
En aquest sentit, cal tenir en compte que el turisme representa el 15% del PIB (producte interior brut) de la província d’Osca, i que aquest percentatge és encara molt més elevat a les valls on s’ubiquen les estacions d’esquí.
Per tot això les estacions aragoneses donen suport a la sol·licitud d’Atudem de reclamar un pla d’ajudes directes per a un sector estratègic, igual que s’ha fet a països com França, Itàlia o fins i tot Àustria. I posen com a exemple el cas de França, que ha aprovat un pla amb 700 milions d’euros per al sector, amb un Plan Montagne que deixarà 50 milions d’euros als centres de l’altra banda del Pirineu. I a Itàlia, han desembutxacat 800 milions d’euros, 430 dels quals aniran directament a les estacions d’esquí.