Notícia

Deu consells bàsics per a iniciar-nos en el senderisme

També us expliquem les diferències entre caminada, trekking, excursionisme i senderisme

serra del cadi,excursionistes,prat d\'aguilo,comabona
Practicant senderisme a prop del refugi de Prat d'Aguiló Autor/a: Diaridelaneu.cat
Un llistat de consells fàcil i pràctic per iniciar-se en el món del senderisme. També us expliquem les diferències entre caminada, trekking, excursionisme i senderisme.


circ-de-colomers-excursionistes
Fent un trekking o travessa pel Parc Nacional d'Aigüestortes i Llac de Sant Maurici (Foto: Diaridelaneu).

Un llistat de consells fàcils i pràctics per iniciar-se en el món del senderisme. Abans, però, farem una breu descripció del significat "tècnic" de senderisme i la diferenciació amb les activitats conegudes amb el nom de trekking, excursionisme i caminada.

banner728x90diari

Diferències entre caminada, senderisme, trekking i excursionisme

Caminada.
Sortida de menys de 2/3 hores per pistes forestals o per terrenys més aviat planers, normalment amb poc desnivell a superar. Possiblement la distància acumulada serà de menys de 3 o 4 km.

Senderisme. Hiking en anglès. Pot tenir una durada de mig dia, un dia o uns quants dies, per camins senyalitzats tipus GR, seguint camins, pistes de muntanya o forestals, senders i corriols, sovint per mitja i baixa muntanya, o per  la plana o la línia de la costa. Aquesta és la modalitat creixent ara mateix al Pirineu. Una bona manera de posar-lo en pràctica és seguir qualsevol tram del GR11, per exemple, el Puigcerdà-Planoles.

Trekking. Ve de la paraula anglesa Trek i es va popularitzar molt als anys 90 per part dels expedicionaris als cims de l'Himalaia. Es fa servir per quan fem llargues caminades, sobretot en alta muntanya amb una durada d'un o diversos dies. A vegades per camins, senders o corriols, però també per camp obert seguint carenes o pendents lliures de vegetació. I poden haver-hi trams en els quals potser cal grimpar, però no escalar. Per exemple, una sortida al Pedraforca per la via Verdet, o al Montseny per Les Agudes i els Castellets,  encara que ambdues només siguin de mig dia, també es poden definir com a trekking.

Excursionisme. De llarga tradició a Catalunya. Pràcticament és el mateix que el trekking, però tindria una durada d'entre un i dos dies. Per exemple, la pujada al cim del Puigmal o del Costabona d'un dia, o la volta al massís del Canigó en diferents etapes/dies. Quan es desenvolupa en alta muntanya també en diem travessa. Els desnivells a superar i el nombre de quilòmetres acumulats poden ser importants.

Aquestes definicions, però, poden no ser compartides de la mateixa manera segons països, i ni tan sols dins un mateix país per les diferents entitats i associacions excursionistes, o per clubs alpins o pels guies de muntanya, ja que sovint hi ha petits matisos que poden fer-ne variar la definició en funció de quina sigui la cultura de muntanya de cada territori i la seva gent.

I un cop aclarides les diferències entre les quatre activitats, relacionem uns consells per als qui us voleu iniciar en el senderisme.

estany-de-font-viva-sender-llac-de-lanos
D'excursió al llac de Lanós, a l'Alta Cerdanya (Foto: arxiu DDLN).

1 • Informació prèvia, escollir zona i atents a la "mèteo".

En la nostra primera sortida serà fonamental escollir un bon dia, preferiblement solejat i amb temperatures no extremes. Evitarem dies i hores de màxima insolació, o de vents forts, i ens informem hores abans d'iniciar l'activitat de quina és la previsió meteorològica per a la nostra sortida.
Si malgrat haver fet la consulta de la previsió de la "mèteo" aquesta ens sorprèn, per exemple i contra tot pronòstic amb una tempesta, farem mitja volta. En cas de boira, si els senders no estan ben marcats, també farem mitja volta. Tinguem ben clar que no és el mateix fer el cim de Sant Jeroni a Montserrat, que una ruta de llacs a l'alta muntanya com ara Colòmers, o una ruta planera pels Aiguamolls de l'Empordà o el delta de l'Ebre.
Per informar-nos de rutes sempre podem consultar a internet algunes pàgines web del sector, com ara Wikiloc (rutes) o les webs dels parcs naturals (paratges i normatives) o mitjans de comunicació especialitzats o d'empreses de guies de la zona a visitar.

serra-cadi-caminant-senderistes
Important que escollim un dia amb bona previsió meteorològica (Foto: Diaridelaneu).

2 • Un itinerari fàcil.

Podria semblar obvi, però cal insistir en aquesta qüestió, i és que en la nostra primera sortida no serà difícil que apareguin alguns imprevistos, així que millor assegurem-nos d'escollir un itinerari fàcil, preferiblement lineal, d'anada i tornada. Deixem els itineraris circulars per a una segona sortida. Procurarem que la suma de l'anada i la tornada no superi els 15 o màxim  20 km. Evitem fer una ruta d'alta muntanya a l'hivern. El país és gran en geografia i paisatges per escollir. Recordem que alguns espais naturals tenen limitació d'aforament i cal fer reserva prèvia. Evitem dies i rutes massificades, que faran que la nostra primera sortida no sigui plenament satisfactòria.

3 • Roba i calçat.

Per a la nostra primera sortida no caldrà equipar-nos com si fóssim en Killian Jornet o el Jesús Calleja, però hem d'evitar texans i samarretes de cotó. Per molts pocs diners podem trobar roba tècnica esportiva de polyester o poliamida, impermeable i transpirable.
Del tot recomanable: sabatilla o bota de muntanya amb sola antilliscant. També les podem trobar a preus econòmics i amb garantia de qualitat en diferents cadenes o establiments.
Tranquils, si ens agrada la primera experiència ja ens equiparem en una botiga especialitzada o de confiança per a la nostra propera aventura. Ells ens assessoraran degudament sobre com ens hem de vestir per a la pràctica regular del senderisme.
Entre els complements que estaria bé portar a sobre: gorro (hivern) o gorra, crema protectora contra la radiació solar i ulleres de sol.

trekking-pantalons-samarreta-helly-hansen-motxilla

4 • Material.

Per a la nostra primera experiència en farem prou amb una motxilla de menys de 35 litres on dipositarem el que vulguem menjar, botella o cantimplora d'aigua i una bateria de suport per al mòbil.

Imprescindible un llibre, mapa o guia de la zona que volem visitar, els quals haurem consultat o llegit abans de posar-nos a caminar sobre el terreny. Necessitem tenir clares unes nocions bàsiques de topografia i de tècniques bàsiques d'orientació amb mapa i brúixola. Plànols recomanables: de l'Institut Cartogràfic de Catalunya o de les editorials Alpina i Piolet.

També és molt recomanable que ens familiaritzem amb eines i aplicacions amb ús de GPS que podem instal·lar al nostre telèfon mòbil (Strava, Wikiloc, Runtastic, Skitude o similars). Actualment hi ha eines digitals i tecnològiques que ens proporcionen la possibilitat de consultar cartografia a través de l'ordinador, del mòbil o dels aparells GPS, tant d'accés públic i gratuït com de pagament.

Opcionalment: bastons telescòpics (per a la primera sortida són prescindibles), un paravent impermeable, guants gruixuts a l'hivern o lleugers a l'estiu (segons zona a visitar), i un buff o tapacoll. Frontal amb piles noves, càmera fotos i una brúixola clàssica, a banda de la que pugui tenir el nostre telèfon intel·ligent.

5 • El senderisme, una activitat social.

El senderisme és una activitat que podem fer sols, en parella, en grup d'amics o en família, però sempre és bo que intentem no anar sols. En cas que no ho puguem fer acompanyats, avisar sempre un amic o familiar de les nostres intencions.

serra-cadi-comabona-excursionistes

5 • Necessitem una assegurança?

Per a la nostra primera sortida de senderisme, per fàcil que ens pugui semblar, és recomanable contractar una assegurança de les que es fan per a activitats a la muntanya. En podem prescindir si realment estem molt segurs que és una ruta fàcil que no ha de comportar cap mena de risc i que per tant, ens en cas de requerir serveis d'urgència o rescat, no se'ns pugui titllar d'imprudents.

De tota manera, malgrat que en aquest article estem donant consells per a una primera sortida de senderisme, estem tan convençuts que us agradarà haver-ho provat, que ja ens atrevim a recomanar-vos que igualment contracteu una assegurança.

En trobareu a mida de les vostres necessitats a la FEEC, FCEH i RACC, però hi ha altres companyies que també ofereixen aquest tipus d'assegurances, fins i tot per a sortides de només un dia.

6 - Màxim respecte per l'entorn.

Quan arribi l'hora de l'entrepà o de menjar alguna cosa, tinguem especial cura amb no deixar cap residu. Ens ho hem d'emportar tot cap a casa. Cal deixar la natura neta de restes del nostre pas. No hem d'arrencar ni tallar flors ni cap altra espècie vegetal.

Els gossos s'han de portar controlats en tot moment, i en paratges protegits cal portar-los subjectats, ja que poden provocar molèsties a la fauna salvatge o als ramats que pasturen en règim de semillibertat.

Caminem en silenci i així evitarem molestar la fauna o altres senderistes en ruta per la zona. És obvi que podem parlar amb els companys de sortida, però sense cridar ni cantar. Tindrem més oportunitats de veure algun animalet i les aus de l'entorn. I si ens creuem amb altres senderistes, no oblidi's desitjar o fer una salutació amb un "bon dia".

masella-2-isards-coolpix_p950
Isards per la muntanya de la Tosa (Foto: IST).

7 • Fes-te soci d'un club o associació excursionista.

Per a la nostra primera sortida, cal valorar la possibilitat de contractar un guia de muntanya, especialment si el nostre interès no és només el de fer una activitat física, sinó que també hi ha un interès a conèixer l'entorn des del punt de vista de la flora i fauna, els socials o històrics de la zona on volem fer la nostra primera activitat de senderisme. Un guia de muntanya ens permetrà adquirir uns coneixements bàsics per a la nostra progressió segura en el món del senderisme.

Si l'experiència ens ha agradat, el següent pas podria ser associar-nos a un Centre excursionista o entitat similar que hi pugui haver al nostre poble, ciutat o comarca. Serà la millor manera de socialitzar, continuar coneixent l'entorn i continuar gaudint de l'activitat.

8 • Accidents.

En cas d'accident, mantingueu la calma. Aviseu el servei d'emergències (112) i doneu la localització de la manera més exacta possible. Seguiu estrictament les seves recomanacions. Si pot ser, no deixeu mai sol l'accidentat i cobriu-lo amb roba d'abrigar. Les mantes tèrmiques són una molt bona opció. Més endavant caldrà portar una farmaciola personal o de grup.


rescat-bombers-vallter-furgona
Evitem els rescats per imprudència, ja que ens poden resultar cars si no estem assegurast (Foto: Diaridelaneu.cat).

9 • Esmorzar, dinar o ganyips.

Si tenim clar el nombre d'hores que invertirem en la nostra primera sortida, també hem de tenir clar si ens emportarem un entrepà per esmorzar o, si hem de dinar, una carmanyola amb un àpat més consistent. Com sempre, al gust de cadascú. Molt recomanable els ganyips, com ara xocolatines, fruits secs, fruita deshidratada o similars. Per a una primera sortida, i tenint clar que serà fàcil, no ens cal comprar barretes energètiques, ja que aquestes estan pensades per a rutes d'exigència física i de llarga durada en hores, llarg quilometratge i desnivells importants.

10 · Fotografia i enregistrament de la teva primera sortida.

El primer dia hauria de ser una experiència a recordar molt de temps i que estaria bé immortalitzar amb alguna fotografia o vídeo de la flora, els paisatges, la fauna o de nosaltres mateixos. Així que no ens oblidem portar la nostra la càmera de fotos o el mòbil per immortalitzar-nos en les primeres sortides.
Ah, porteu les bateries plenes i fins i tot alguna bateria suplementaria. Si encerteu un dia fred, alguns dispositius es queden ben aviat sense bateria.

nikon_z50-cerdanya-fotografia

I finalment tinguem clar que aquests consells són per a una primera sortida. Amb aquest llistat només pretenem convidar-vos a introduir-vos en aquest món de forma fàcil, segura i sense grans despeses. Com hem explicat més amunt, si ens agrada ja tindrem l'oportunitat de repetir i pensar a equipar-vos amb calçat, roba i complements molt més tècnics i de preus també més elevats.

Practicar esport de forma moderada és recomanable per al nostre benestar físic i emocional. El senderisme és salut. Som-hi?

Per a la redacció d'aquest article hem comptat amb la col·laboració de les companyies de guies: Altitud Extrem, companyia de guies d'Alta Muntanya amb base a La Molina, i Guies Nord Sud, amb base a Vallter i la Vall de Camprodon

excursio-per-la-ruta-dels-9-llacs-de-les-bulloses/excursio-per-la-ruta-dels-9-llacs-de-les-bulloses-35
D'excursió amb guia pels llacs de les Bulloses (Foto: Diaridelaneu).

Comentaris


No hi ha cap comentari
 






giny













Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny