Notícia

L'helicòpter medicalitzat ja ha sortit mig centenar de cops

L'1 de juliol el personal del SEM es va incorporar a totes les operacions, amb el salt qualitatiu que això comporta

L'helicòpter té una capacitat per a cinc persones
L'helicòpter té una capacitat per a cinc persones
El Departament d'Interior va presentar ahir oficialment el nou helicòpter de rescat que fa un mes que treballa de manera permanent al Pirineu. I de fet, en aquests primers dies l'aparell ja s'ha enlairat mig centenar de vegades, una desena de les quals amb un professional mèdic a bord. En el que portem d'any, els Bombers de la Generalitat han fet 793 rescats al medi natural.


El nou helicòpter de rescat que incorpora personal del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), i que des del juny passat es troba permanentment al Pirineu, ja ha dut a terme mig centenar d'actuacions de diversos tipus; i en deu d'aquestes hi ha intervingut un metge. L'aparell, un model BELL429, és un dels que té millors prestacions d'Europa, amb la qual cosa s'ha donat un salt important en termes qualitatius a l'hora de practicar rescats de muntanya. La previsió és que en dies considerats de risc ordinari operi des de l'Aeroport d'Andorra - La Seu d'Urgell, i que en caps de setmana, ponts i períodes de vacances es traslladi a Tírvia. Així, a la base pallaresa es mantindrà el servei que es venia prestant fins ara, amb la novetat que per la resta de l'any s'afegeix la cobertura proporcionada des de l'aeroport.

La presentació oficial es va fer ahir

El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, explica que amb el nou helicòpter de rescat medicalitzat es dona un servei de 365 dies a l'any a l'Alt Pirineu i Aran, quan abans era d'uns 200. Així, destaca la "major capacitat de resposta" que es dona al territori amb un equip format per dos especialistes del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers i una metgessa del SEM. Per la seva banda, el cap del Cos de Bombers, l'inspector David Borrell, comenta que els dies de més risc hi haurà tres helicòpters a Catalunya, el basat al Pirineu entre l'aeroport de la Seu i Tírvia, el de Sabadell i un darrer a Olot.

Mentre, l'adjunt del SEM de serveis especialitzats i extraordinaris, Chus Cabañas, diu que el facultatiu que puja a l'helicòpter té coneixement de tècniques de rescat de muntanya i també d'específics per atendre persones accidentades que requereixen d'una atenció immediata al lloc dels fets. Aquest model d'emergències es va implantar l'any passat a la base de l'aeroport de Sabadell i, des d'aquell moment, s'han dut a terme 600 serveis amb la participació d'un metge. En aquest sentit, Cabañas assegura que en molts casos la seva presència ha estat decisiva a l'hora de salvar la vida a aquests pacients.

L'aparell és un dels que té millors prestacions de tot Europa

Presentció oficial
Tot i que l'aparell ja fa un mes que s'enlaira pel Pirineu, la presentació oficial es va fer ahir. Ha suposat una despesa per al Departament d’Interior de 4.518.960,07 euros en tres anys. Està adaptat per a transportar una llitera, i té una capacitat per a 5 persones, és a dir, el pilot, més l’operador de grua, dos efectius del GRAEi el professional del SEM. La grua de l’aeronau permet fer rescats des de més alçada, ja que el cable té més llargada, i permet operar de forma efectiva des d’uns 90 metres. L’helicòpter també pot desplaçar-se a una major velocitat. I a part de la millora en les capacitats operatives i de treball, es tracta també d’una aeronau polivalent, ja que podrà donar suport, per exemple, en l’extinció d’incendis forestals.

La unitat GRAE dels Bombers de la Generalitat
El Grup d’Actuacions Especials (GRAE) és la unitat dels Bombers de la Generalitat especialitzada en els salvaments i els rescats de persones en el medi natural. Actualment compta amb tres seus i un equip de 64 bombers especialistes en el rescat de muntanya : 20 a la Seu d’Urgell, 20 a Olot i 24 a Cerdanyola del Vallès, així com 24 bombers especialistes en el rescat aquàtic, amb seu  a Cerdanyola del Vallès, i una Unitat Tècnica amb 3 comandaments. Enguany, els Bombers de la Generalitat GRAE han fet ja 793 rescats al medi natural.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny