Notícia

El nou Mirador Solar de Tristaina obre al públic divendres

Es tracta d'un monument panoràmic de 25 m de diàmetre que, instal·lat a una altitud de 2.701 m, és el nou atractiu d'Ordino Arcalís

Ordino,Mirador,Tristaina
El mirador funciona com un rellotge solar i ofereix vistes de tota la vall Autor/a: Grandvalira Ressorts
Ordino Arcalís obrirà divendres el nou Mirador Solar de Tristaina, una estructura de 25 m de diàmetre instal·lada a 2.701 metres. Es tracta d'una obra d'enginyeria que funciona com un rellotge solar i que està instal·lada al pic de Peyreguils, conegut com 'La muntanya solar'. Ofereix vistes dels llacs de Tristaina i de tota la vall d'Ordino, nomenada Reserva de la Biosfera per la UNESCO. 


L'estructura té un diàmetre de 25 metres

Ordino compta des d’aquest estiu amb un nou atractiu que permet gaudir de les vistes sobre la majestuositat de la seva vall, nomenada Reserva de la Biosfera per la UNESCO. Es tracta del Mirador Solar de Tristaina, que té unes vistes panoràmiques de 360 graus i ofereix al visitant una nova perspectiva privilegiada de tot el circ glacial de Tristaina i els tres llacs.

El Mirador Solar de Tristaina s’obrirà al públic aquest divendres, 9 de juliol, amb una jornada de portes obertes durant la qual tothom hi tindrà accés amb el telecabina de Tristaina i el telecadira de Creussans. La nova atracció està ubicada a la conca de Creussans (concretament, al Pic de Peyreguils), a una altitud de 2.701 metres, dins del domini d’Ordino Arcalís i a pocs metres de la frontera amb França. L’accés es fa principalment amb els dos ginys de l’estació i l’últim tram es fa peu, per un camí degudament adequat i preparat.

El mirador està ubicat a 2.701 metres d'altitud

Durant la inauguració del mirador, que s'ha fet aquesta setmana, el Ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres; els cònsols del Comú d’Ordino, Josep Àngel Mortés i Eva Choy; el president de Grandvalira Resorts, Joan Viladomat; el director de Màrqueting de Grandvalira Resorts, David Ledesma, i els coautors del projecte, Sergi Riba i Toni Riberaygua, van destacar la magnitud i importància del projecte. Un projecte que va néixer el 2018 arran de les converses entre el president de Grandvalira Resorts, Joan Viladomat, i l’enginyer Sergi Riba Porras.

El seu objectiu era col·locar un mirador al pic de Creussans per tal d’aprofitar així una ruta que utilitzés els ginys de transport per cable (telecabina de Tristaina i telecadira de Creussans) i requerís algun tram a peu. Aquesta ruta havia de tenir unes característiques que la fessin assequible al major nombre de persones possible. “L’impulsor he estat jo, però hi ha una feina de tot un equip molt gran. Hem fet una gran feinada en cinc setmanes”, explica Viladomat. Per la seva banda, Riba i Riberaygua recorden que el procés de muntatge “ha estat un gran repte que hem treballat en tres línies principals”. En aquest sentit, Riba detalla que “primer vam mirar que tingués el mínim impacte possible sobre l’entorn; en segon lloc, que fos un mirador espectacular, i per últim, que l’estructura fos una icona de la parròquia”. Per la seva banda, Riberaygua posat en relleu que “l’obra no ha estat fàcil, sobretot perquè els terminis han estat curts i perquè estàvem a 2.700 metres d’altitud, que ho complica tot una mica”.

Aquesta setmana s'ha fet l'acte oficial de presentació

A partir d’aquí es va començar a plantejar un projecte que, d’una banda, permetés veure el màxim nombre de muntanyes dels voltants i, de l’altra, fos un rellotge solar que homenatgés el significat del Pic d’Arcalís com a muntanya solar. De fet, el mirador és un nou punt per gaudir d’un espectacle natural que es produeix cada 7 d’agost a les 7:37 h del matí quan, al Pic d’Arcalís, el sol és visible durant tres minuts a través d’un forat que hi ha a la roca. Un fenomen excepcional descobert per Bonaventura Adellach durant les expedicions nocturnes al Pic d’Arcalís i a qui s’ha volgut homenatjar amb aquesta obra. 
 
Un rellotge solar a 2.700 metres d’altitud

El projecte del Mirador Solar de Tristaina és obra de l’estudi d’enginyeria andorrà SRP i l’estudi d’arquitectura TREA, de Sergi i Pere Riba i Toni Riberaygua, que han comptat amb la col·laboració del consultor en estructures Lluís Moya, responsable també de projectes de renom com la Torre Agbar de Barcelona entre molts d’altres.

El mirador, una estructura metàl·lica anular per on poden transitar els visitants, és un gran rellotge solar amb el gnòmon central, de 27 metres de longitud, inclinat a 42,55º, que és la latitud exacta del punt on es troba el mirador segons les seves coordenades geogràfiques. L’anell té un diàmetre de 25 metres i un pes total de 32 tones ancorades sobre el terreny amb només quatre punts de contacte. La forma circular del mirador ofereix una panoràmica de 360º que permet abastar a l’oest fins al circ glacial de Tristaina, al sud i a l’est per tot el domini de l’estació d’Ordino Arcalís, i al nord per les valls d’Auzat, amb vistes a cims emblemàtics com la Pica d’Estats.

Durant la presentació, les autoritats ja van poder gaudir de les vistes

Un gran atractiu per a Ordino i Andorra

El Mirador Solar de Tristaina suposa una nova atracció en l’oferta turística de la parròquia d’Ordino, així com tota Andorra. “Encarem l’estiu amb il·lusió i amb l’honor que la parròquia d’Ordino sigui una de les 701 regions, i l’única andorrana, que ha estat declarada Reserva de la Biosfera per la UNESCO”, exposa el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, que posa en relleu que la seva localització, amb vistes als llacs de Tristaina, és “una de les visites obligades a Andorra”. Per la seva banda, la cònsol menor, Eva Choy, destaca que “el telecabina de Tristaina és un dels atractius d’Ordino Arcalís a l’estiu, que es complementarà a la perfecció amb el Mirador Solar”.

I el ministre Jordi Torres s’expressa en el mateix sentit i assenyala que “iniciatives d’aquestes característiques són molt interessants per a la parròquia i per al país” i ha assegurat que “atraurà molts turistes, penso que tindrà un gran èxit i això es complementa molt bé amb el que volem oferir com a país”.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny