Notícia

La CUP recorda que cal convocar un referèndum sobre els Jocs d'Hivern

Sabater ha criticat que es presenti la candidatura com "una oportunitat de recuperació econòmica".

Pirineus_Barcelona_2030,Estadi FIS La Molina
La CUP recorda que cal un referèndum sobre els Jocs d'Hivern Autor/a: Diaridelaneu.cat
La CUP acusa Aragonès de "voler tornar al peix al cove" amb les negociacions amb l'Estat. Sabater diu que cal passos ferms en polítiques socials o d'habitatge perquè puguin plantejar-se aprovar uns pressupostos.


banner728x90diari

La presidenta de la CUP-NCG, Dolors Sabater, ha acusat aquesta setmana el cap de l'executiu, Pere Aragonès, de "voler tornar al peix al cove" en les negociacions amb l'Estat espanyol. En una entrevista a La 2 i a Ràdio 4, Sabater ha dit que el que hauria de fer la Generalitat és "deixar clar que la línia repressiva s'ha d'acabar" i que això passa per l'autodeterminació i l'amnistia. "[Aragonès] hauria de deixar clar que de cap manera podrà avalar la feina d'aquesta taula de diàleg si es nega rotundament a avançar en aquests dos drets", ha expressat. D'altra banda, ha advertit que perquè la CUP es pugui plantejar aprovar uns pressupostos han de començar a haver-hi "passos ferms" en polítiques socials o d'habitatge, entre d'altres.

Sabater ha lamentat que el temps de mandat que porta Aragonès no els ha agradat perquè hi ha hagut "gestos molt preocupats en una escenificació d'una pretesa normalitat entre les relacions Generalitat-Estat". I s'ha referit als "gestos protocol·laris", per exemple, al sopar inaugural del Mobile World Congress, amb la presència de Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

"El que ens hauria agradat és que a l'inici de la legislatura es marqués que es faria una legislatura diferent i deixar clar que els missatges de pretesa distensió no tenen lloc", ha argumentat la diputada dels anticapitalistes, que ha mencionat "la repressió brutal i la situació de crisi".

Així, la CUP-NCG demana que la Generalitat "deixi clar al govern espanyol que la línia repressiva s'ha d'acabar" i que no es pot permetre "la desescalada del conflicte". Sabater ha dit que no es pot deixar que "als ulls de l'Estat i d'Europa diguin que s'està resolent el conflicte, perquè no és veritat". I ha dit que això no serà així fins que no es permeti celebrar un referèndum. "Ens estan prenent el pèl o què passa?", s'ha preguntat la diputada, que adverteix que no es pot "normalitzar fer callar aquest clam".

Els anticapitalistes consideren que l'Estat "no pot oblidar que només amb autodeterminació i amnistia es pot avançar" i reclamen a Aragonès que "avanci en drets socials". I ha parlat de la renda bàsica universal, de tirar endavant una energètica pública, una banca pública o l'expropiació d'habitatges buits i aturar els desnonaments. Totes aquestes qüestions també són clau perquè els cupaires puguin arribar a plantejar-se negociar els pressupostos del 2022. També encomanen una tasca a l'independentisme: la mobilització.

Un referèndum sobre els Jocs Olímpics d'Hivern

La CUP reclama un referèndum sobre els Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030. Després que el govern espanyol hagi manifestat que oferiria a Aragonès el seu suport a la candidatura, Sabater ha recordat que està inclòs a l'acord entre CUP i ERC celebrar una consulta al territori afectat pels Jocs. Ha criticat que hi ha "molta opacitat" en l'esdeveniment i ha criticat que es presenti com "una oportunitat de recuperació econòmica".

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny