Notícia

Els Jocs d'Hivern provoquen un desacord entre JxCat i ERC

Voten diferent en un punt d'una moció sobre els Jocs Olímpics d'Hivern Barcelona-Pirineus

ERC i JxCat voten diferent en un punt d'una moció sobre els Jocs Olímpics d'Hivern Barcelona-Pirineus.
ERC i JxCat voten diferent en un punt d'una moció sobre els Jocs Olímpics d'Hivern Barcelona-Pirineus. Autor/a: Diaridelaneu.cat
ERC i JxCat voten diferent en un punt d'una moció sobre els Jocs Olímpics d'Hivern Barcelona-Pirineus. El text aprovat insta el Govern a presentar candidatura "mitjançant mecanismes participatius" del territori.


ERC i JxCat han votat de manera diferenciada en el punt d'una moció del PSC-Units sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern Barcelona-Pirineus. De fet, els socialistes han transaccionat aquest punt amb JxCat per instar el Govern a presentar la candidatura per al 2030 "d'acord amb els criteris de sostenibilitat mediambiental màxima i d'aprofitament de les instal·lacions esportives ja existents, mitjançant mecanismes participatius que tinguin en compte totes les sensibilitats territorials". ERC s'hi ha abstingut perquè, segons la diputada Lluïsa Llop, el text "queda molt curt" i ha refermat el compromís del seu partit de fer una consulta i celebrar els jocs olímpics si el territori ho vol. I la CUP hi ha votat en contra.

la-molina-fis-torrent-negre

El diputat de Junts Ramon Tremosa ha explicat que el Govern ha de formalitzar per carta abans del 15 de juliol la seva candidatura als jocs olímpics i ha defensat el projecte. "Com a fill de Ribagorçà, no cal dir que m'il·lusiona aquest projecte. Només cal veure les condicions de fa 100 anys de la Ribagorça. Pot ser una ocasió per progressar i reequilibrar el país. Els jocs poden portar el tren de Puigcerdà a la Seu d'Urgell o actualitzar la via de Barcelona a Puigcerdà", ha defensat. I és que, segons Tremosa, com que Catalunya no és un estat "ha de tirar d'esdeveniments com aquests per poder progressar en inversions".

Segons ERC, el text acordat entre PSC i Junts es queda "molt curt" i ha refermat la seva aposta per fer una consulta al territori sobre la iniciativa. Per la seva banda, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha dit que Tremosa fa el seu propi lobby dins de Junts i ha afegit que cal tenir clar el model que es vol desenvolupar a els Pirineus. En aquest sentit, ha criticat que hi hagi una "alta dependència del turisme" i ha apostat per diversificar l'economia en aquestes zones. Així doncs, el punt sobre els Jocs Olímpics d'Hivern Barcelona-Pirineus s'ha aprovat amb els vots a favor de PSC, JxCat, Cs i PPC; el vot en contra de la CUP i Vox; i l'abstenció d'ERC i comuns.

banner728x90diari

Altres qüestions

També s'ha aprovat un altre punt de la moció que insta l'executiu català a "assistir a les reunions, actes o esdeveniments rellevants on el Govern de la Generalitat cregui que es debatran i es decidiran aspectes que afecten als interessos de les empreses i la indústria de Catalunya". PSC, ERC, Junts i comuns hi han votat a favor mentre que Cs, Vox i PPC han criticat que els socialistes hagin accedit a "descafeïnar" aquest punt acceptant l'esmena presentada per ERC i Junts.

Entre els altres punts aprovats hi ha augmentar els recursos i ajuts al sector del turisme i la hosteleria per tal de compensar les pèrdues derivades de la covid-19, i apostar per una solució de consens en el marc de la taula tècnica per l'ampliació de l'Aeroport del Prat "tot garantint el consens territorial, i el respecte a la biodiversitat i a les directives ambientals europees, així com el seu compromís amb la preservació del conjunt de l'Espai Natural Protegit del Delta del Llobregat i en especial de la Reserva Natural Parcial de La Ricarda - Ca l'Arana". La CUP ha votat en contra d'aquest darrer punt.

Així mateix també s'ha aprovat treballar durant l'any 2021 per a la renovació del contracte amb la Fórmula 1 i MotoGP, i que aquesta vagi acompanyada d'un Pla Estratègic del Circuit de Catalunya "amb l'objectiu de generar un projecte vinculat a la sostenibilitat, l'equilibri territorial així com a la innovació tecnològica i la reconversió industrial del sector de la mobilitat". PSC. ERC, Junts i PPC hi han votat a favor; CUP, Vox i comuns en contra; mentre que Cs s'hi ha abstingut.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny