Notícia

Així ha quedat el Mount Rainier després de l'onada de calor

Comparativa de la mateixa fotografia capturada amb 10 dies de diferència

Mount Rainier
Així ha quedat el Mount Rainier després de l'onada de calor. Comparativa de la mateixa fotografia capturada amb 10 dies de diferència. Autor/a: Mount Rainier-Kelley Cyr- Facebook Washington Hikers and Climbers
L'onada de calor patida a la costa oest del Canadà i els Estats Units fa 12 dies no té precedents. Ciutats de la costa Com Vancouver, al Canadà, o Seattle, al EUA, van fregar els 39 graus el 28 de juny. El normal, en els dies finals d'aquest mes, seria una màxima de 26 o 27 graus, és a dir, entre 10 i 14 graus menys. Aproximadament. I les muntanyes de l'entorn, conegudes per acollir estacions d'esquí tan conegudes com Whistler Blackcomb, a prop de Vancouver, o les glaceres del Mount Rainier, a la zona de Seattle, en van patir les conseqüències. I de quina manera...


mount-rainier-kelley-cyr-facebook-washington-hikers-and-climbers-1706202
Fotografia de Mount Rainier-Kelley Cyr- Facebook Washington Hikers and Climbers.

L'onada de calor de fa deu dies ha generat una fosa de neu i gel al Mount Rainier (4.392 m) que és pot qualificar d'impactant. Aquests dies se'n fan ressò els mitjans de comunicació locals, com ara el SeattleTimes. Les fotografies que aquests dies circulen per les xarxes socials vinculades a la zona demostren que l'onada de calor ha deixat les glaceres del Mount Rainier amb una imatge xocant. La comparativa de la neu i gel que hi havia a mitjans de juny i la que n'ha quedat a principis de juliol genera un impacte visual.

mount-rainier-kelley-cyr-facebook-washington-hikers-and-climbers-29062021
Fotografia de Mount Rainier-Kelley Cyr- Facebook Washington Hikers and Climbers.

La fosa accelerada de la neu que encara hi havia a les cotes mitjanes de la muntanya acumulada durant el passat hivern, i les del gel i neu de les cotes altes, van generar durant deu dies un desbordament de torrents i rierols com no s'havia vist abans.

En el diari SeattleTimes, la portaveu del Parc Nacional Mount Rainier, Kevin Bacher, explica que el 28 de juny passat en una de les estacions meteorològiques de la muntanya, situada a 5.400 peus (1.645 m), es va registrar una temperatura màxima de 31 graus centígrads. Mentrestant, al camp Muir, a 3.078 m., es va assolir els 18 graus. El pitjor, però, és que l'impacte de la calor de la setmana passada seguirà tenint conseqüències en els pròxims dies. Si normalment les glaceres del Mount Rainier (4.392 m) romanen cobertes de neu a finals d'estiu, enguany aquesta neu superficial que protegeix el gel del desglaç ja ha desaparegut a principis de l'estiu.

"Ara el gel està menys protegit. Seguirem perdent gel glacial a la muntanya" afirma la portaveu. De fet, les glaceres han anat retrocedint, a Washington i arreu dels Estats Units, durant el segle passat, però enguany el procés s'accelera.

Per exemple, la glacera Nisqually del Mount Rainier ha perdut el 39% de la seva superfície en els darrers cent dinou anys, ressalta Bacher. Les 29 glaceres que envolten el Mount Rainier han perdut un terç de la seva cobertura i un 45% del seu gruix des del 1900. Destaca que la fusió ràpida també afectarà les activitats de lleure i alpinisme. Per als escaladors i alpinistes, la pèrdua del gel i neu en cotes altes farà "més insegura la pràctica de l'escalada" i alpinisme en gel, i és que "les roques ancorades en el gel s'afluixen" ha explicat Bacher. En resum, la muntanya i les glaceres es tornen més inestables.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny