Notícia

Excursió als pics Negre d'Envalira (2.821 m) i d'Envalira (2.827 m).

Una de les sortides d'estiu clàssiques del Pirineu andorrà

pic_negre_envalira
Pic Negre d'Envalira (2.821 m) des del Pic d'Envalira (2.827 m). Autor/a: Diaridelaneu.cat
Excursió de pujada i baixada pel mateix itinerari als pics Negre d'Envalira (2.821 m) i d'Envalira (2.827 m)., a la divisòria entre la conca dels rius Valira, Campcardós i Arieja. Sortida i arribada des del Pas de la Casa.
L'excursió als quatre pics d'Envalira, i en concret el Pic d'Envalira o el Pic Negre d'Envalira, és una de les clàssiques del Pirineu andorrà. A l'estiu i sense neu se la considera una excursió de dificultat moderada, ja que no és exigent físicament ni tampoc tècnica. No requereix grimpada i el sender està ben marcat. Acostuma a ser una ruta freqüentada en caps de setmana i el seu accés des del Pas de la Casa fa que sigui una excursió còmoda d'accedir i de fer.

banner728x90diari

Des del cim gaudirem d'unes vistes espectaculars del Pirineu andorrà, la vall de l'Arieja i de la Vall de Campcardós. Més cap al sud, un tram de la serra del Cadí a l'horitzó, emmarcada per la vall del riu Engaït.

estany-de-les-abelletes-pas-de-la-casa
Estany de les Abelletes (Foto: IST).

La ruta

L'excursió la vam realitzar el passat 5 de juliol. La flora de la muntanya es troba en el seu màxim esplendor i la fauna, sobretot les marmotes, també hi van ser ben presents.

La sortida es fa des de l'aparcament a peu del telecadira Coll dels Isards. Es tracta d'una ruta lineal de 7,5 quilòmetres (entre anada i tornada). El desnivell és de 670 metres en positiu.

El sender s'inicia a l'aparcament de les Abelletes (2.100 m) i el seguim tot remuntant entre el torrent de l'Arieja i l'estació d'esquí. Passem per l'estany de les Abelletes, entorn del qual hi ha un parell de zones equipades amb taules i bancs de pedra ideals per al pic-nic.

Des de l'estany, tot seguit enfilem per un pendent costerut cap a la dreta i en direcció sud, lleugerament sud-oest, cap a la traça i les pilones del teleesquí Coll dels Isards. Després de passar pel costat mateix del plafó informatiu de la via ferrada del coll dels Isards, ja podrem veure el coll dels Isards, que en algunes guies i plànols, com ara OpenTopoMap, l'anomenen com a 'fals' coll dels Isards (2.540 m).

Un cop superat aquest coll ens endinsem cap a una petita coma, damunt la qual podrem veure el sender que zigzagueja fins a l'"autèntic" coll dels Isards, segons la guia d'Alpina, i que altres bategen com a port de la Fontnegra (2.654 m). I sí, també hi ha ball de xifres sobre quina altura tenen els dos cims. En aquesta ocasió ens hem guiat per Mendikat i el seu plànol OpenTopoMap.

trekking-pas-dela-casa-helly-hansen

Pic Negre d'Envalira (2.821 m) i pic d'Envalira (2.827 m).

Des d'aquest coll ja podrem observar la vall de Campcardós, el pic d'Engorgs i la mítica portella Blanca d'Andorra, on conflueixen tres estats: Andorra, França i Espanya. A partir d'aquest punt seguim per un sender que passa uns metres més avall pel vessant sud de la carena divisòria entre el Pas de la Casa i la vall de Campcardós. I en pocs minuts arribem al Pic Negre d'Envalira.

Des del pic Negre baixarem cap a un petit coll que ens separa del pic d'Envalira i, també en uns pocs minuts assolim el cim. Els dos pics tenen en comú que pel seu vessant nord ofereixen una caiguda gairebé vertical, mentre que pel vessant sud són més suaus i coberts de la típica vegetació de prat d'alta muntanya.

Des dels dos cims gaudirem de magnífiques panoràmiques sobre el Pas de la Casa i Grau Roig. Per als qui sou esquiadors, no estarà de menys recordar que, a la primavera, el Pas de la Casa conserva la neu en molt bones condicions gràcies a la seva especial orientació, configuració i altura.

Més cap a l'oest veurem una bona vista del Pirineu andorrà i, ja girant la vista cap a ponent, podrem observar els cims del circ de Pessons.

Si seguim la vista cap al sud, observarem la vall de la Llosa, el cim de la Muga i el circ d'Engorgs.

Des del pic d'Envalira podrem iniciar el retorn tot refent el camí de pujada. Temps real en moviment de 2 hores i 15 minuts, segons la app de wikiloc.

La nostra opinió sobre aquesta excursió

El millor...
- Accés fàcil i còmode.
- Bones panoràmiques sobre el Pirineu andorrà i l'Arieja

No ens agrada tant:
- Aparcament de pagament al Pas de la casa.
- En dies de calma s'arriben a sentir els cotxes i motos que pugen el port d'Envalira

Recomanacions de vestuari

Com sempre, roba, calçat i complements habituals per a la pràctica del senderisme en alta muntanya. No oblideu portar ulleres, crema solar protectora, gorra i bastons telescòpics que us ajudaran a remuntar pel pendent del sender.

pas-de-la-casa-estany-abelletes-port-envalira-estiu

Informació complementària

Track de la Pic d'Envalira amb Wikiloc.
Alternativa: Sortida des de Costa Rodona, documentada a Mendikat.

Els nostres consells per a aquesta excursió:

Recordar-vos que l'accés a qualsevol cim s'ha de fer en silenci, sense sortir del sender i sense deixar cap mena de residu, i evitar així alterar l'hàbitat natural de la zona que es visita.
Important: el bany no està permès en els llacs d'alta muntanya.
• Si us ho podeu permetre, eviteu l'excursió en caps de setmana d'alta afluència.
• No es poden arrencar o tallar flors ni cap altra espècie vegetal.
• Els gossos s'han de portar controlats en tot moment, i per això es recomana portar-los subjectats, ja que poden provocar molèsties a la fauna salvatge i als ramats de vaques o egües.
• I com sempre, porteu el mòbil carregat, aigua, roba d'abrigar, ulleres de sol, crema protectora, una assegurança per a activitats a la muntanya i el material propi que es correspon per a qualsevol sortida a l'alta muntanya d'acord amb les condicions i previsions meteorològiques.

Els nostres consells sobre senderisme en aquest enllaç.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny