Notícia
Vallter: una muntanya amb vistes al mar i una carretera històrica
La carretera de pujada a Vallter ha estat final d'etapa de la Volta Ciclista a Catalunya en diverses ocasions
Si una cosa tenen en comú les estacions de muntanya que gestiona FGC Turisme, és que mai hi ha dos estius iguals. Aquest estiu a Vallter la temporada ha començat amb algunes novetats. En aquest article, però, parem especial atenció a la carretera d'accés, que amb els anys ha agafat renom internacional gràcies a ser final d'etapa de la Volta Ciclista a Catalunya. Us expliquem alguns detalls que molt possiblement us sorprendran.

Paelles de la carretera de Vallter, entre la base del telecadira Enric Planella i el Pla de Morens (Foto: Toni Grases).
Una de les carreteres de muntanya més espectaculars del Pirineu català és, sense cap mena de dubte, la carretera d'accés a Vallter 2000. Aquesta carretera d'alta muntanya, construïda l'any 1974 amb motiu de la posada en marxa de l'estació d'esquí aquell mateix any, es va fer en un termini record de quatre mesos. I una curiositat que pocs saben: la carretera es va començar al Pla de Morens, és a dir, de dalt cap a baix. En els primers anys la carretera no estava pavimentada i, de fet, aquest procés es va allargar uns quants anys. El desembre de 1981 quedava completat el pavimentat de la carretera entre Setcases i la base del telecadira Enric Planella (1.980 m). No va ser fins a finals de l'any 1986 que la carretera va quedar asfaltada al complet fins al Pla de Morens.
Entre Setcases (1.230 m), inici, i el Pla de Morens (2.165 m), final, la carretera de gairebé 12 quilòmetres supera un desnivell de 935 metres. Això la fa molt atractiva per als practicants de ciclisme de carretera i és que, a més del repte físicament exigent que suposa la seva pujada amb pendents del 15%, i que precisament per aquest motiu s'ha convertit en un final d'etapa de primera categoria de la Volta ciclista a Catalunya en diverses edicions, la carretera també remunta per un paisatge espectacular propi de l'alta muntanya pirinenca. Ho fa pels pendents de la muntanya del marge de llevant del riu Ter. Així, la carretera va zigzaguejant entre extensos boscos de pi negre del vessant sud de cims com el Puig de Coma Ermada (2.496 m). Per als qui són aficionats als reptes ciclistes, n'hi ha un amb premis per als qui aconsegueixin superar el port de muntanya.
A l'altra banda de la carretera l'espectacle queda completat amb les panoràmiques sobre els contraforts i canals del Pastuira (2.692 m), del Gra de Fajol gran (2.714 m) i el Gra de Fajol Petit (2.567 m). Un espectacle natural. En aquest sentit és recomanable fer una parada al mirador del collet de la Xoriguera que se situa, més o menys, al quilòmetre 7,5 després de sortir de Setcases.

Pujant en bicicleta cap a Vallter (Foto: Oriol Molas).
A l'estiu, paisatges, bicicleta, trail runnning i senderisme
Vallter a l'estiu, però, ofereix força més coses que no pas esdevenir el port de muntanya de primera categoria pels amants del ciclisme de carretera. Situada al bell mig del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser, i orientada a sud a les faldes dels vessants del pic de Bastiments i Pic de la Dona, l'estació esdevé una porta d'entrada al parc natural i, per tant, és un espai magnífic per als qui busquen muntanya, natura i paisatges.
Si a l'hivern Vallter és una estació d'esquí familiar molt còmoda, a l'estiu l'estació de la Vall de Camprodon també posa en marxa els remuntadors, en concret ho fa amb el telecadira Panoràmic, de quatre places, que ens permet pujar còmodament fins a la cota 2.535, on s'hi ubica la cafeteria Les Marmotes i el Balcó de la Costa Brava. Com el seu nom indica, des d'aquest balcó podrem observar, si la meteorologia ho permet, la badia de Roses i el mar Mediterrani.

Els entorns de Vallter, un espai idoni per a la pràctica del trail running (Foto: G. Casanovas).
Des del retorn de l'esmentat telecadira podrem arribar fàcilment fins al naixement del Riu Ter, el vell refugi d'Ull de Ter (en ruïnes) o iniciar alguna excursió fins als cims que coronen l'olla del circ d'origen glacial de Morens. Això és el Gra de Fajol, el Bastiments o el Pic de la Dona. Cap d'ells es pot considerar un cim tècnic a l'estiu i per la ruta fàcil, quan no hi ha neu, però cal estar preparat físicament i tenir uns coneixements mínims sobre la muntanya i la meteorologia.

Excursionistes a prop de les ruïnes del vell refugi d'Ull de ter (Foto: O. Molas)
Novetats enguany a Vallter
Aquest estiu Vallter va obrir portes el cap de setmana del 10 i 11 de juliol i tancarà el 12 de setembre. Com passa amb totes les estacions de FGC Turisme, aquí tampoc hi pot haver un estiu igual que l'anterior. Així, entre les novetats hi ha el fet que l'accés al Telecadira Panoràmic s'ha de fer amb bitllet electrònic. S'ha d'adquirir anticipadament a través de la botiga online.
I per als qui busquen reptes esportius de senderisme, l'estació té un perfil a Wikiloc mitjantçant el qual hi podrem trobar el track per fer rutes de senderisme o trail running com la de l’Antic Refugi d’Ulldeter, el Clot o Barquins des de Vallter, entre altres rutes a les destinacions de muntanya d’FGCTurisme.
Per ampliar informació i altres detalls: https://www.vallter2000.cat/