Notícia

Així va la temporada de neu a Xile: poca neu i temperatures altes

Segons dades publicades per la Direcció Meteorològica de Xile, bona part del país presenta un dèficit hídric del 85%

Producció de neu a l'estació d'El Colorado aquest mes de juliol
Producció de neu a l'estació d'El Colorado aquest mes de juliol Autor/a: El Colorado
A Xile la campanya de neu 2021 no està anant bé. Va començar tard i va camí d'acabar abans d'hora. El perquè és fàcil d'entendre: restriccions a la mobilitat dels xilens per qüestions Covid-19, poques nevades i temperatures altes. Molt altes. En aquest context algunes estacions no han obert i algunes de les que ho han fet ja anuncien que tancaran aquest diumenge. O que no arribaran a finals d'agost. Us ho expliquem.


banner728x90diari

No estan anant bé les coses als Andes xilens pel que fa a la temporada de neu. Quan ens trobem a l'equador de la campanya, algunes estacions no han obert i entre les que ho han fet ja n'hi ha que anuncien el tancament per aquest proper diumenge. I és que de moment la temporada de neu a Xile es resumeix amb un poca neu i temperatures altes

Aquest és el cas de Valle Nevado, a la Regió Metropolitana de Santiago de Xile, van obrir temporada el 30 de juny passat i, com ja va passar l'any passat, ho han fet amb aforaments limitats. Segueixen obrint, però reconeixen que la possibilitat d'estendre la temporada fins a finals d'agost es veu com una possibilitat pràcticament impossible, segons avançava fa unes hores el diari xilè La Tercera. La raó? Les condicions climàtiques adverses, per temperatures molt altes i escasses precipitacions naturals. En una temporada normal tancarien a finals de setembre. Encara que disposen de sistemes de fabricació de neu, la seva capacitat no és comparable a les estacions del Pirineu.

Un panorama semblant és el que comparteix Nevados de Chillán, a la Regió de Ñuble. L'estació va obrir parcialment a principis de juliol amb una capacitat d'aforament d'entre un 50% i 60% d'un any normal. La poca neu natural que ha precipitat a la zona i la poca capacitat de produir-la ha derivat amb què a dia d'avui comptin únicament amb una sola pista oberta del total de 22 pistes. Totes les altres àrees en la part alta de la zona van haver de ser tancades.

La Parva tancarà aquest diumenge dia 8

En aquest context a La Parva, l'estacio de la jet-set de Santiago de Xile, entre l'escassetat de neu natural, per una banda, i les restriccions de mobilitat, per l'altra, han optat per finalitzar la temporada d'hivern a partir d'aquest diumenge 8 d'agost. En declaracions a La Tercera la Gerent Comercial de La Parva, Camila Margozzini, ha explicat que "en cas que caigui una quantitat important de neu podríem avaluar reobrir". Fins ara les pistes s'han obert en condicions "d'excel·lent qualitat", afirma Margozzini gràcies a que "hem invertit en canons per poder fabricar neu i tenim un gran equip de treball que ha fet miracles amb el poc que ha caigut ".

De la resta d'estacions importants de Xile, de moment El Colorado continua obert, Corralco és la única que es troba oberta gairebé al 100%, Antillanca ho fa només amb la part alta i Portillo i Pucón estan tancades.

Falta el 85% de la neu habitual als Andes xilens

Xile ha viscut el juliol, que se suposa el mes més fred de l'any a l'hemisferi sud, com el més càlid en 72 anys. Ja es parla obertament d'emergència climàtica al país per les molt altes temperatures i una accentuada sequera, a causa d'una pluviometria mensual molt baixa. Les temperatures tan disparades, que alguns mitjans qualifiquen d'onada de calor hivernal, s'allargaran durant aquests dies d'agost amb unes temperatures que podrien tocar els 30 ºC, valors molt allunyats dels 19,3 ºC de temperatura màxima de mitjana hivernal.

La Direcció Meteorològica de Xile (DMC) associa aquesta situació tan càlida a l'absència dels fenòmens el Niño i la Niña, que tendeixen a fer baixar les temperatures, i no es descarta que tingui part del protagonisme el canvi climàtic. De fet, ja fa una dècada que els Andes de Xile arrosseguen la pitjor sequera des que hi ha registres, i la disminució dels recursos hídrics ha estat lenta però continuada en el temps, sobretot al centre i nord de la serralada. A les terres baixes però ben properes als Andes, com ara a la capital del país Santiago de Xile, només ha plogut un 40% de la pluja esperada. En dades de la Direcció Meteorològica de Xile, falta el 85% de la neu a les muntanyes a causa de les altes temperatures, des de la regió d'Atacama, al nord del país, fins a Ñuble, a la part central i sud del país. El resum és que els hiverns són cada vegada més curts i suaus i els estius més llargs i més càlids.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny