Notícia

Trekkings i més per la Vall Fosca

Paratges privilegiats per a fer excursions a les portes del Parc Nacional d’Aigüestortes

Volta al llac de la Colomina
Volta al llac de la Colomina
Parlar de la Vall Fosca vol dir fer-ho sobre rius, estanys, valls verdes a l'estiu i cims blancs a l'hivern. I sobretot, de natura en tots els seus sentits. Tres atractius que ofereix la vall per als qui agrada la muntanya i que esdevenen d'especial interès per gaudir-ne són el telefèric que facilita l'accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, les rutes a l'entorn del refugi de la Colomina i, especialment per als qui són aficionats a la neu, una visita a la veïna vall de Filià. Us ho expliquem.


banner728x90diari

La Vall Fosca, a l’extrem nord del Pallars Jussà, és una magnífica opció per als qui busquen alta muntanya, trekkings, paisatges, natura i alguna cosa més. Aquesta frondosa vall del Pirineu és travessada pel riu Flamicell i compta amb un passat històric i industrial que fou vital per a la industrialització del país a principis del segle XX.

A la capçalera de la vall s’hi troba el pantà de Sallent (1.765 m), que a la vegada és la base del telefèric “Vall Fosca”. Aquest giny mecànic ens permet accedir fins a l’estany Gento (2.200 m) i ens deixa a les portes del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Des de la terminal d’arribada podrem accedir o observar per diferents senders més de 30 estanys. Una de les rutes clàssiques té sortida i final a la terminal superior del telefèric, i en aproximadament 8 quilòmetres i 350 metres de desnivell ens permet l’observació de l’estany de la Colomina, l’estany de Mar i l’estany Tort. A més, l’itinerari passa pel refugi de la Colomina, que forma part de l’exigent ruta de trekking Carros de Foc. En alguns trams es comparteix el traçat de l’antic carrilet que es va construir per facilitar la construcció de la xarxa de canals que uneixen els diferents estanys. Sobre aquest carrilet s’ha començat a redactar un projecte de recuperació de les vies per al nou projecte Tren dels Cims.

eleccio_estany_gentovall_fosca-senderistes-estany_colomina-pic_mainera

Visita a la central hidroelèctrica

El telefèric, que hi va ser instal·lat el 1989 per a la construcció de la central reversible de Sallent, té una capacitat limitada i cal reservar amb antelació. Per complementar la visita a la Vall Fosca també són recomanables dues activitats d’interès històric i esportiu que hi van estretament lligades. Al nucli d’Espui hi trobem les instal·lacions de la central hidroelèctrica de Capdella, que l’any 1914 va esdevenir la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya. La visita guiada a les instal·lacions es pot fer conjuntament amb la del Museu de la Central, en una edificació contigua.

La Vall de Filià

I una segona visita que, si sou aficionats als esports de muntanya, no us decebrà: la vall de Filià. Aquí s’hi troben les instal·lacions de la que havia de ser l’estació d’esquí Vallfosca Interllacs. Actualment les instal·lacions es troben construïdes en un 70%, però a causa de la crisi de 2007 es troben paralitzades. Si a l’hivern és un paratge magnífic per a l’esquí de muntanya aprofitant l’anivellament d’unes pistes a mig fer, a l’estiu ho és per a la pràctica del trekking als cims del seu entorn.

El nostre àlbum de fotos de la visita a la Vall Fosca en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny