Notícia

Visitem el Mirador Solar de Tristaina

Una experiència 100% satisfactòria

Vista del Mirador Solar de Tristaina
Vista del Mirador Solar de Tristaina Autor/a: Diaridelaneu
El Mirador Solar de Tristaina a Arcalís està ubicat al Pic de Peyreguils (2.701 m). Hi ha dues opcions per accedir-hi. Una és a peu per un exigent sender d'alta muntanya amb origen als llacs de Tristaina. I l'altra, molt més còmoda, és fer-ho combinant la pujada amb el telecabina Tristaina i el telecadira de Creussans. Nosaltres vam escollir aquesta opció el passat 23 d'agost. Us expliquem la nostra experiència i hi afegim alguna recomanació.


banner728x90diari

El Mirador Solar de Tristaina es va inaugurar a principis de juliol i ja es pot confirmar que, en ben poques setmanes de funcionament i obertura al públic, s'ha convertit en un autèntic atractiu turístic. Està ubicat al Pic de Peyreguils (2.701 m), un dels pics que corona el sector de La Coma d'Arcalís.

panoramica-nord-mirador-solar
Captura des del Pic de Peyreguils (2.702 m), on s'hi ubica el Mirador Solar (Foto: DDLN).

L'accés: a peu o amb telecadires

L'accés al Mirador es pot fer a peu, per un exigent sender d'alta muntanya amb origen als llacs de Tristaina. També per una pista d'esquí alpí que, més o menys, segueix a certa distància la línia de dos remuntadors. O molt més còmodament des de la mateixa base de l'estació d'esquí d'Arcalís combinant la pujada amb el telecabina Tristaina i el telecadira de Creussans. Nosaltres vam escollir aquesta opció, molt confortable, amb la qual només en el darrer tram s'ha de fer a peu per un sender ben traçat. Entre deu i quinze minuts segons quina sigui la vostra forma física.

El preu dels dos trajectes en els esmentats ginys mecànics ronda entorn dels 20 € per persona/adulta. Si es vol es pot adquirir només un dels dos trajectes i fer a peu el desnivell que correspongui fins a enllaçar amb l'altre remuntador.

Hi ha l'opció de fer el primer trajecte amb vehicle propi (tram que cobreix el telecabina), pujant per la famosa carretera de paelles de La Coma, però aleshores cal estar atent als horaris d'obertura d'aquesta carretera que queda tallada en sentit pujada. De baixada es pot fer sempre que es vulgui. El segon tram entre la Coma i el Mirador s'ha de fer, si o si, a peu o amb telecadira.

telecadira-creussans-llac
Panoràmica des del telecadira Creussans (Foto: DDLN).

El Mirador

Com ja vam explicar en el seu moment, el mirador està compost per una estructura metàl·lica esfèrica per on poden transitar els visitants. Funciona com un rellotge solar amb un gnòmon central de 27 metres de longitud i inclinat a 42,55º. L'anell té un diàmetre de 25 metres i l'estructura té un pes total de 32 tones ancorades sobre el terreny amb només quatre punts de contacte. Tot plegat permet gaudir d'unes vistes de 360 graus, amb perspectiva privilegiada sobre la vall d'Ordino, que val la pena recordar que és reserva de la Biosfera.

La nostra experiència

Deixant de banda la pujada en el telecabina, que al nostre criteri potser és la part menys emocionant de tota l'experiència, per contra la pujada amb el telecadira Creussans permet "sobrevolar" l'estany del mateix nom. I el que ho fa atractiu és que des d'aquest giny mecànic, si s'està atent, no és difícil veure i escoltar alguna marmota a mitjan trajecte. De tornada, bones vistes sobre el sector de La Coma d’Arcalís.

Un cop arribats al retorn del telecadira ja només s'han de caminar entre 10 i 15 minuts per arribar al Mirador, a 2.701 metres. El camí és ben fressat i ja s'intueix que les vistes gairebé aèries que ofereix a banda i banda són un senyal que, per força, encara han de ser més espectaculars un cop s'arriba al mirador. I així va ser. I un cop al Mirador aquests ens permet unes vistes panoràmiques de 360 graus, amb especial interès cap al nord i cap al circ glacial de Tristaina amb els llacs.

fotograf-fotografia-tristaina
El sender entre La Coma i els llacs de Tristaina és un bon reclam per als aficionats a la fotografia (Foto: DDLN).

Tot té un sentit

Que el Mirador Solar de Tristaina s'hagi ubicat en aquest lloc i amb aquest nom té tot el sentit del món. A banda que la seva ubicació i altitud permet veure un bon nombre de pics dels voltants, el fet que l'estructura sigui la d'un rellotge solar s'ha fet d'acord amb la circumstància que el veí Pic d'Arcalís és conegut com a la muntanya solar. I ho és perquè cada 7 d'agost, a les 7:37 h del matí, el sol és visible durant tres minuts a través d'un forat que hi ha a la roca. Un fenomen excepcional que va ser descobert per Bonaventura Adellach.

panoramica-nord-mirador-solar-tristaina
Captura des del Pic de Peyreguils (2.702 m) (Foto: DDLN).

Quatre  recomanacions

Finalment, i com a conclusió de la nostra experiència, només podem dir que la visita al Mirador és del tot recomanable. Si encerteu un bon dia, les vistes no us decebran. A més, la visita es pot combinar amb una caminada fins els llacs de Tristaina, fàcilment accessibles per senders ben marcats amb origen a la base de l'estació o també des del sector de La Coma. Si us ho podeu permetre, eviteu dies d'alta afluència.
I només un darrer consell: el Mirador es troba a 2.700 metres i per tant és del tot necessari que porteu a sobre roba d'abrigar. A l'alta muntanya sempre s'hi ha d'anar preparat pels canvis de temps imprevisibles. Us hi animeu?

Calendari d'obertura, preus i horaris en aquest enllaç.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny