Notícia

Inaugurada l'exposició '100 anys mirant al cel'

Exposició conmemorativa del centenari del Servei Meteorològic de Catalunya

Cel rogent sobre Puigcerdà
Cel rogent sobre Puigcerdà Autor/a: IST
Ahir va ser inaugurada l'exposició '100 anys mirant al cel', una mostra que ben segur que als aficionats a la muntanya i els esports d'hivern ens pot resultar interessant de visitar. I és que enguany se celebra el centenari del Servei Meteorològic de Catalunya. Es tracta d’una fita prou important a tots els nivells, científic, polític, cultural i social, i es mereixia l’exposició que, del 17 de setembre al 16 de gener, acull la sala 4 del Palau Robert.


banner
 
L’exposició fa un recorregut per la història de la institució, des dels orígens, la creació, la consolidació i el tancament del primer període (1921-1939), fins la refundació i creixement de l’actualitat (1996-2021).

El Servei Meteorològic de Catalunya neix de l’esforç de la Mancomunitat de Catalunya per modernitzar el país i crear infraestructures i serveis per millorar el nivell de vida de la població i el coneixement de l’entorn.

Va ser proposat pel Dr. Eduard Fontserè l’any 1919, després d’assistir a la primera conferència internacional de directors de serveis meteorològics. Allà va ser conscient de com d’important era per a Catalunya dotar d’eines que ajudessin a impulsar el coneixement meteorològic i climatològic per posar-lo a disposició de tothom. Per això va presentar a la Mancomunitat la proposta de creació d’un servei de meteorologia a Catalunya.

El 31 de març de 1921 s’aprovà el decret de constitució del Servei Meteorològic de Catalunya. És doncs una institució centenària, amb vocació de ser útil a la ciutadania, informar sobre l’estat de l’atmosfera i millorar el coneixement climàtic del país a fi d’entendre millor el lloc on vivim.   

El SMC de la primera època (1921-1939), sota la direcció del doctor Fontserè, va ser pioner en molts aspectes, com ara l’emissió dels butlletins radiofònics amb avisos per a pagesos i navegants, mapes per a l’aviació, sondatges atmosfèrics i marítims o campanyes experimentals com la de l’anomalia tèrmica a la plana de Vic, a més de participar, com a membre de ple dret, als organismes internacionals de l’època.  

El SMC, adscrit actualment al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, treballa per ser útil a l’Administració i a la societat, amb una marcada vocació de servei públic. 

La predicció meteorològica de qualitat, especialment dels episodis extrems, les eines de teledetecció i les xarxes d’observació desplegades arreu del país o el monitoratge del canvi climàtic són instruments que permeten aprofundir en el coneixement del que ha passat, del que passa i del que passarà.

Però hi ha un tret específic que defineix el tarannà del Servei Meteorològic de Catalunya, un fil conductor que connecta totes dues èpoques: la ciència feta amb la gent i per a la gent. 
Des del Servei Meteorològic de Catalunya i des del Palau Robert us convidem a conèixer, de primera mà, la història i evolució d’aquesta institució centenària.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions
giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny