Notícia

Els Jocs d'Hivern de 2030, presents al debat del Parlament de Catalunya

Des del PSC ja s'insisteix en 'batejar' la candidatura amb el nom de Barcelona-Saragossa-Pirineus 2030

parlament catala,29092021
Els Jocs d'Hivern de 2030, presents al debat del Parlament de Catalunya Autor/a: ACN
Aquesta setmana s'està celebrant el primer Debat de Política General d'aquesta legislatura al Parlament de Catalunya. S'han tractat temes com el diàleg i la negociació amb l'Estat o la gestió de la pandèmia de la Covid-19, però també els Jocs d'Hivern. La candidatura Pirineus-Barcelona per al 2030 hi ha estat present. Us expliquem quines han estat les posicions dels partits en aquesta qüestió.


banner728x90diari

Dimarts s'iniciava el Debat de política general al Parlament de Catalunya. És el primer Debat de Política General al Parlament de Catalunya d'aquesta legislatura. S'han tractat temes com el diàleg i la negociació amb l'Estat o la gestió de la pandèmia de la Covid-19, però també els Jocs d'Hivern, en concret la candidatura Pirineus-Barcelona per al 2030.

Dimarts

El President de la Generalitat, Pere Aragonès, anunciava en el seu discurs per obrir el debat, i entre moltes altres qüestions, que la consulta sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona es farà l'any que ve. 

Aragonès entén la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern com una "oportunitat" en un marc ecològic, social i econòmic sostenible, a partir d'un ampli consens social, territorial i polític, i amb el compromís d'impulsar una consulta al conjunt de la ciutadania del Pirineu. "Ha de ser possible fer els Jocs d'Hivern amb aquests criteris, adaptant-nos als reptes globals que tenim plantejats", va subratllar.

pirineus_barcelona_2030-la_molina-alabaus

Dimecres

Torn de rèpliques per als partits de l'arc parlamentari Català. Ahir dimecres, l'endemà del discurs del President, arribava el moment de marcar perfil propi entre els partits amb representació. La candidatura dels Jocs d'Hivern tornava a ser actualitat.

La candidatura Pirineus-Barcelona 2030 és una "línia vermella" de la CUP. Els anticapitalistes s'hi van oposar obertament. Després d'escoltar el president en el debat de política general, i ja sobre la qüestió dels Jocs d'Hivern, lamentaven que Aragonès es reafirmava amb un model de país basat amb l'aeroport, els Jocs Olímpics d'Hivern i un nou decret per les energies renovables, "fet d'esquenes al territori". "No mostra ni un bri d'ambició per dibuixar polítiques que provoquin canvis estructurals", van denunciar. La CUP va acabar demanant obertament retirar la candidatura dels Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030.

Al seu torn, Jèssica Albiach, la líder dels comuns, li retreia al President que la transformació del país que anunciava Aragonès no podia venir de la mà dels Jocs Olímpics d'Hivern, ni l'ampliació de l'aeroport del Prat ni el projecte del Hard Rock i dels casinos. "No per dir 150 vegades la paraula transformació, la transformació arriba. Es necessiten recursos, talent, diàleg i aliances", va concloure. Tot i així, van instar al Govern a garantir que tots els territoris proposats com a seu o subseu de Pirineus-Barcelona rebin tota la informació detallada del projecte "i després poder decidir la seva participació mitjançant un referèndum".

El mateix dia, des del PSC, es feia una proposta sobre els JJOO d'Hivern. En concret demanaven que el Parlament instés al Govern a impulsar la candidatura Barcelona-Saragossa-Pirineus 2030. I que es dialogui i treballi conjuntant entre la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i altres consistoris implicats, i també col·laborar amb el govern espanyol i el d'Aragó "per fer viable un projecte creïble i potent". Ja és la segona vegada que per part del PSC s'incorpora Saragossa al nom de la candidatura.

I finalment, I per part de Junts, el president d'aquest grup parlamentari, Albert Batet, va reivindicar els Jocs d'Hivern com a una oportunitat per al Pirineu i el país en general.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny