Notícia

Un anàlisi esperançador del futur del món de la neu

Cinc clubs catalans analitzen l'estat del sector i fan perspectives de futur

club esqui,carrera,davallada,masella
Cinc clubs catalans d'esquí alpí analitzen l'estat del sector i fan perspectives de futur Autor/a: Diaridelaneu
En quina situació està el món de la neu? Com estan els clubs? I quines perspectives de futur veuen? El Diari de la Neu parla amb els responsables del Club Esquí Val d'Aran, l'Associació Esportiva Pallars, La Molina Club d'Esports, el Club Esquí Llívia i el Club Esquí Vic perquè ens facin un anàlisi de la situació. I el resultat final és més esperançador del que podria semblar...Els clubs que participen en aquest reportatge practiquen diverses modalitats d'esquí, i també d'altres esports (Foto: @photoset.es)
 
Amb el canvi climàtic amenaçant tot el planeta, la covid-19 restringint les relacions socials i la competència entre disciplines cada cop més acusada, tot semblaria indicar que el futur del món de la neu es projecta una mica incert. És real, però, aquesta perspectiva? Com ho veuen els clubs esportius catalans? Quin és el seu estat actual i les seves previsions de futur? I com veuen la possible candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030?
 
A dos mesos de l'inici de la temporada, des del Diari de la Neu hem volgut buscar resposta a aquestes i a altres preguntes. I quina millor manera de fer-ho que a través dels mateixos protagonistes? Per això avui parlem amb els responsables de cinc clubs de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern (FCEH) que ens donen el seu punt de vista. I les respostes, en certa manera, disten una mica del que sembla ser l'opinió pública, ja que en línies generals, gairebé tots asseguren que la seva activitat va a l'alça, i entreveuen un futur esperançador.
 
Abans de desgranar aquestes opinions, però, presentarem breument les entitats que han col·laborat amb nosaltres per contextualitzar una mica la situació de cada una i, alhora, començar a crear un mapa de la situació general.

Club Esquí Val d'Aran

ceva-club-esqui-val-daran-genera-2020


El Club Esquí Val d'Aran (CEVA) és una entitat centrada en l'esquí alpí i el freeride que actualment té uns 600 associats. La majoria tenen entre 4 i 15 anys, però també hi ha juvenils i persones més grans.

Associació Esportiva Pallars

ae-pallars

L'Associació Esportiva Pallars (AEP) té una branca d'esquí, però també una de caiac i una altra de muntanyisme. Amb 1.300 socis, engloben tan famílies com persones individuals, i fins i tot “socis fantasma”.

La Molina Club d'Esports
 
la-molina-ce-22042021
 
La Molina Club d'Esports (LMCE) té 400 socis, bàsicament famílies de la Cerdanya i de segona residència amb fills d'entre 4 i 20 anys, i es dedica a formar joves esquiadors en la modalitat d'esquí alpí (en la vessant competitiva) i esquí de muntanya. També organitza curses de totes les categories (alevins, infantils, FIS i màsters) i d'ambdues disciplines, i es manté actiu durant tot l'any amb grups de preparació física anual i sortides mensuals de pretemporada.

Llívia Club d'Esquí
 
club-esqui-llivia-grup

El Club d'Esquí Llívia inclou tots els esports relacionats amb la neu: des de l'esquí i el freeride fins a les raquetes de neu, amb tot el ventall que hi ha entremig. Es va fundar el 1998 i actualment té gairebé 300 socis: unes 100 famílies i una dotzena d'amants de l'esquí i la neu que s'hi han unit de manera individual.
 
Club Esquí Vic


club-esqui-vic-la-molina

I el Club Esquí Vic, amb 584 socis bàsicament familiars, promociona l'esquí en totes les seves variants, i també el canicros.
 
El context actual


Amb aquestes conjuntures, tots els clubs coincideixen en el fet que darrerament han patit una davallada de socis, o almenys un estancament. De fet, matisen que la pandèmia els ha distorsionat una mica l'evolució, motiu pel qual no es poden prendre els últims anys com a referència. Esperen començar la recuperació aquesta mateixa temporada. I és que de fet, tots asseguren que el seu estat actual és força bo.
 
El Club Esquí Vic està econòmicament sanejat i durant l'hivern, “força actiu”. El de Llívia, “com sempre, amb una base sòlida com a club amb més de 10 anys d'experiències i vivències”. La Molina Club d'Esports es troba “en un bon moment com a equip de competició, tot i que el concepte de club i el que comporta sembla que en la societat actual poc a poc es va esvaint”. L'Associació Esportiva Pallars defineix el seu moment actual com a “molt bo”. I president del Club Esquí Val d'Aran, Javi Montes, també assegura que “tot i la situació actual, estem en un bon moment, tant a nivell competitiu com social. Els socis estan contents i els resultats competitius són bons, perquè estem competint a nivell nacional”.
 
Totes les entitats es feliciten dels bons resultats que estan obtenint els seus joves esportistes
 
Pel que fa al futur, només el Club Esquí Vic el veu “fotut”. Des de la Molina Club d'Esports creuen que tenen un bon futur “pel nombre d’infants que s’inicien i pel recorregut que històricament ha aconseguit mantenir, tot i que caldrà reinventar-se i evolucionar, però ja s’ha hagut de fer constantment fins a dia d’avui”. Al Club d'Esquí Llívia també li agradaria continuar creixent.
 
En Javi Montes explica que el Club Esquí Val d'Aran ha reforçat l'estructura d'entrenadors de competició amb expectatives de créixer. Això sí, “sempre mantenint el nostre format original de club, que ens reduïm a l'esquí alpí”. I en Lionel Pla, president de l'Associació Esportiva Pallars, també diu que “pinta bé”. “Tenim bons resultats en esquí, tenim els nens a Primera Catalana i a Primera espanyola de caiac amb resultats importants, estem organitzant coses, i s'estan generant llocs de treball”, explica.
 
masella-1-maig-2019-esquiadors-banyador-teleesqui-primaveraEsquiadors gaudint de l'esquí de primavera a Masella. Lionel Pla assegura que la temporada cada cop s'allarga més (Foto: DDLN).
 
Parlant del futur del sector en general, les opinions són una mica més variades... Des del Club Esquí Vic i La Molina Club d'Esports ho veuen una mica negre. “El futur del món de la neu és evident que està condicionat pels efectes del canvi climàtic i les esperances no són bones, especialment al Pirineu; però al mateix temps, hi ha moltes parts implicades en intentar buscar solucions i alternatives”, diu, per exemple, el portaveu de LMCE.
 
Les altres tres entitats, però, són molt més optimistes. Del Club d'Esquí Llívia, veuen el futur “amb continu creixement i cada vegada més accessible”. El president del Club Esquí Val d'Aran creu que “precisament per la covid, i pel que suposen els esports a l'aire lliure, l'esquí continuarà creixent”. I de fet, avança que ara ja estan detectant més demanda. “Després d'un any d'incertesa tornem a la normalitat, de que les famílies comencen a reservar i a fer previsions”, explica. I el màxim responsable de l'Associació Esportiva Pallars encara va més enllà: “Jo cada vegada esquio més”, assegura, tot afegint que “en contra del que s'està dient, cada vegada hi ha més neu (...) Abans, jo me'n recordo de quan era monitor, fa 30 o 35 anys, que mai sabies quan començava la temporada d'esquí. I ara les dades són molt bones. Per això jo ho veig molt bé. Només cal mirar les estadístiques del que s'esquia ara i del que s'esquiava abans”.

Els Jocs d'Hivern i Pirineus-Barcelona 2030
 
Per acabar, no podíem deixar de preguntar als cinc clubs com veurien la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030. I les respostes no disten gaire... Si calgués fer un resum, la candidatura està ben vista, però amb matisos: sobretot, cal garantir que beneficiï tot el territori i que no atenuï les diferències entre estacions.


 
Des de l'Associació Esportiva Pallars, Lionel Pla parla molt clar: “Si s'inverteix a la Molina i a Baqueira, també s'ha d'invertir al Pallars. Al final, si tu construeixes una pista d'esquí a Baqueira, encara que no es facin competicions a altres llocs, també s'hi ha d'invertir. Perquè si no estàs creant un greuge que s'arrossegarà durant dècades. I això ja va passar amb els Jocs Olímpics del '92”.
 
Una opinió compartida pels responsables de La Molina Club d'Esports, que creuen que la candidatura “pot ajudar a millorar el sector de la neu al Pirineu, però caldrà demostrar i convèncer de que el projecte està ben justificat i que beneficia el territori”.
 
Per la seva banda, Javi Montes, del Club Esquí Val d'Aran, creu que la candidatura és molt positiva. “Tan de bo s'aconsegueixi. Pel bé de l'esquí, de l'esport d'hivern i per les comarques; i per la Val d'Aran en concret”, diu. Des de Llívia ho veuen com un somni, i els portaveus del Club Esquí Vic consideren que “està molt mal explicat per la part organitzadora”, i entenen “el no d'una part dels habitants de la zona”.

banner728x90diari

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny