Notícia

Com serà la meteorologia predominant a la temporada de neu 2021-22?

Preparem els esquís! TROPOSFERICA ens fa un avanç informatiu de l'hivern 2021-22

tendencia,novembre,desembre
Aquesta serà la tendència predominant de novembre a desembre de 2021 Autor/a: TROPOSFERICA
En aquest mes d'octubre ja hem vist començar a caure els primers flocs de neu al Pirineu. Són nevades que ens recorden que una nova temporada de neu ja és a la cantonada. Sempre alegra veure que la neu ja fa acte de presència, encara que la seva permanència en cotes mitjanes pugui durar només unes hores. Però, amb la seva visita i amb el compte enrere ja activat, a tots ens ve la mateixa pregunta en el nostre subconscient: com serà aquesta nova temporada? Farà fred? Nevarà molt? Els companys de TROPOSFERICA ens donen alguna resposta. I pinta bé!


vallter-telecadira-jordi-pujol-llevantadaTelecadira de Vallter després d'una llevantada (Foto: Vallter 2000).

En aquestes línies intentarem, de la manera més detallada possible, escalfar motors mostrant el possible comportament de la temporada d'hivern 2021-22, que ja és a les portes. Però primer, intentarem explicar què és i com es gesta una predicció a tan llarg termini i quina fiabilitat té.

Què és una predicció estacional?

Parlem de predicció meteorològica quan s'intenta preveure el temps a curt termini: per d'aquí a unes hores, per demà o fins i tot, per sis o set dies. A mesura que ens allunyem en el temps, la predicció va perdent fiabilitat i, també, detall. És per això que, més enllà de quinze dies ja no parlem de predicció, sinó de tendència. Conèixer-la d'aquí un, dos o més mesos resulta d'un minuciós estudi dels diferents models meteorològics destinats a aquest fi, existint sovint diferències notables entre ells. El meteoròleg haurà de triar la font que consideri més adequada, interpretar les dades i, finalment, formular una hipòtesi. Així i tot, sempre hem de reservar un cert grau d'incertesa, doncs, variacions sobtades en l'atmosfera a curt termini podran repercutir clarament en el temps futur.

Transició de la tardor a l'hivern

Hem iniciat el mes d'octubre amb el pas d'un front moderadament actiu, pluja i neu a les muntanyes que han tenyit paisatges de blanc. Una bona manera d'anar fent boca! Així i tot l'anticicló sembla que acabarà dominant l'escenari fins arribat el mes de novembre amb precipitació més aviat escassa i ambient poc fred en conjunt. Monotonia, per tant, els pròxims dies.

Previsible canvi d'escenari de cara al novembre, amb pertorbacions circulant de forma més meridional, pel sud del continent. L'anticicló se situaria més retirat entre l'Atlàntic i l'est d'Europa amb temps molt més canviant, esperant-se algun episodi de precipitacions. Serien en forma de neu a les muntanyes sobretot a cotes mitjanes i altes, essencial per anar refredant i preparant el terreny! La temperatura s'espera lleugerament superior a la mitjana climàtica.

tendencia-gener-febrer-2022Tendència predominant de gener a febrer de 2022 (Foto: TROPOSFERICA).

Arrenca la temporada

De cara al mes de desembre es podria donar una situació poc habitual per les dates, tot i que no excepcional. L'anticicló es reforçaria al nord d'Europa, entre el Regne Unit i els països escandinaus, afavorint un refredament progressiu del centre del continent amb circulació que anomenem retrògrada, d'est cap a oest.

Temperatura adequada a les dates o una mica superior als Pirineus amb probabilitat de nevades intermitents, alguna d'elles moderades i a cotes relativament baixes, més probable al sector oriental del Pirineu. Ens podem anar fregant les mans! Tant de bo sigui així.

cano_neu-la_molina-istjpgTemperatures desembre: seran les adequades a les dates o una mica superiors al Pirineu (Foto: arxiu).

Bones sensacions de cara a l'any vinent

El gruix de la temporada, entre els mesos de gener i març, es podria comportar de manera "adequada a les dates", descartant dies i dies seguits d'anticicló persistent però amb alguns períodes amb temps estable. Durant el mes de gener l'anticicló podria quedar més retirat a les Açores amb alguna entrada de vent del nord, fred i amb neu, sense preveure grans episodis amb precipitació. Febrer es comportaria similar, indefinit, potser amb un increment de la inestabilitat. Aquest fet podria garantir la presència de neu de qualitat a les pistes! Sobretot, en comparació a la temporada 2020-21. El mes de març es podria presentar inestable a la Mediterrània, encara amb incògnites, però amb bones sensacions, arribant al tram final de la temporada amb condicions favorables per poder gaudir dels "esports d'hivern"!

Conclusions

A diferència de la passada temporada, enguany es presenta un escenari més prometedor pel que fa a la presència de neu a les muntanyes, sense descartar alguna fredorada, més probable potser cap a mitjans i finals de la temporada. Esteu preparats?

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions
giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny