Notícia

Quan l'esquí no té límits

L'associació Play&Train fomenta l'accés a l'esport de les persones amb alguna discapacitat

Play&Train,esquiadaptat,esportadaptat,molina
En el monosquí els esportistes són completament independents Autor/a: Play&Train
Amb base a la Molina i a Fuerteventura, l'associació Play&Train s'ha convertit en l'entitat de referència de l'esquí adaptat a Catalunya, i ara també ofereix esports d'estiu. Va començar el 2008 amb només dos usuaris, i ara ja els compta per desenes. Avui la seva directora tècnica, Ester Noguera, ens explica com treballen, quines disciplines ofereixen i com s'hi pot col·laborar, entre d'altres curiositats.


Els esquiadors amb discapacitat visual segueixen les instruccions d'un guia (Foto: Play&Train)

"Sembla impossible fins que es fa". Aquest és el lema de l'associació Play&Train, que és l'entitat de referència de l'esquí adaptat a Catalunya. El seu objectiu és fomentar l'accés a l'esport de les persones amb alguna discapacitat, independentment del seu gènere i edat, amb activitats recreatives i de competició. "Creiem en l'esport com a eina d'inclusió social, fent servir el joc, la diversió i l'esforç. I el que ens ensenya l'esport ho apliquem en el dia a dia", expliquen a través de la seva pàgina web.

L'entitat, que treballa en l'àmbit internacional, va néixer l'any 2008 de la mà de Sylvana Mestre i Mariona Masdemont. La Sylvana treballava en una escola d'esquí de la Molina, on portava la part de discapacitat. La Mariona era la seleccionadora de la selecció espanyola d'esquí de deficients visuals. Entre totes dues van decidir que havien de fer algun cosa per potenciar, o per ajudar, la gent amb alguna discapacitat, i així van crear Play&Train.

En el tàndem, gaudeixen tant l'esquiador com el monitor (Foto: Play&Train)

D'entrada es van focalitzar amb els esports de neu i d'hivern, establint la Molina com el seu punt base, i van començar a gestionar el Centre d'Esport Adaptat de la Molina. Però al cap d'un temps també es van començar a obrir als esports de surf d'estiu, i han acabant tenint dues seus: una a la Molina i una altra a Fuerteventura. I s'han convertit en l'única associació catalana que es dedica pròpiament a l'esquí amb discapacitat. Tot i així, la responsable del Centre d'Esport Adaptat de la Molina i directora esportiva de Play&Train, Ester Noguera, explica que "sí que és veritat que gent que treballa amb discapacitat n'hi ha molta, i molts clubs tenen algunes persones amb discapacitat. Ara, el volum que nosaltres agafem no té res a veure amb el que té qualsevol altra associació".


Ester Noguera, directora tècnica de l'associació (Play&Train)

A data d'avui, l'entitat -sense ànim de lucre- se centra en els esports de lliscament, però també ofereix altres disciplines d'aventura i en el medi natural. A la seu de la Molina, els usuaris hi poden practicar mono-ski i dual-ski (esquí amb seient adaptat amb dos stabilos independents), ski kart (també esquí amb seient adaptat, però en aquest cas pensat per a persones amb lesions medul·lars altes o sense prou força a les mans, que enlloc de stabilos porten unes palanques al costat del seient), baquette (és el monitor qui dirigeix la cadira -de respatller alt- amb esquís), tàndem (l'esquiador va més reclinat, i també és el monitor qui el pilota, tot i que en aquest cas amb un tipus de volant), 3 petjades (l'esquiador, amb discapacitat en una cama, porta un esquí i dos stabilos), 4 petjades (l'esquiador porta dos esquís i dos stabilos, perquè té certa mobilitat a tots els membres però no lo suficient per fer servir uns esquís genèrics), esquí per a discapacitats visuals (el guia va a davant descrivint el terreny amb un codi preestablert) o raquetes de neu.

I a Fuerteventura hi disposen de diversos tipus de taules i cadires adaptades perquè els associats gaudeixin també del medi marítim. De fet, al nord de l'illa canària, a Corralejo, l'associació hi té un centre d'esport accessible amb un gran pati amb piscina i lavabos adaptats, habitacions, cuina i una sala d'estar comuna, on els esportistes poden anar amb els familiars.

L'entitat ofereix tot tipus d'esports de surf estivals a Fuerteventura (Foto: Play&Train)

Ester Noguera, explica que els seus usuaris poden ser "qualsevol tipus de persona amb qualsevol tipus de discapacitat, des de zero anys fins a adults". Afegeix que una persona sense cap discapacitat també pot practicar l'esport adaptat, però com que la seva entitat té uns recursos humans limitats no es poden obrir a tothom. "Agafem a familiars, però el nostre focus són les persones amb discapacitats, i estem formats per això", diu la directora esportiva de l'associació.

El mateix procediment, adaptat

Centrant-nos una mica en els esports de neu, l'Ester explica que els passos d'iniciació són els mateixos que per a qualsevol altra persona, tot i que una mica adaptats. "O sigui, a una persona autista, per exemple, li costa una adaptació a una cosa nova com seria tot el material d'esquí", exemplifica. En aquest sentit, Play&Train sempre mira quina discapacitat té la persones i quin material pot complementar aquesta discapacitat. "I a partir d'aquí, comencem una classe d'esquí exactament igual com si no tinguessis discapacitat, amb el mateix procediment. Amb més temps i amb adaptacions, però la tècnica és la mateixa", assegura l'Ester.

Els 'stabilos' són crosses amb un petit esquí a la part de baix (Foto: Play&Train)

Per fer tota aquesta feina, l'associació compta amb un programa de voluntariat. Per afegir-s'hi, cal omplir un formulari que hi ha disponible a la seva pàgina web. A més, també treballen amb subvencions, de manera que cada subvenció els permet iniciar un programa. Però l'Ester admet que costa, i que els seus recursos humans són molt limitats perquè "al final el treball amb persones amb discapacitat és més car". "Perquè en una escola normal tu fas classes col·lectives, i quan tractem amb discapacitats són classes particulars. Cada persona necessita un monitor, o a vegades més, a pistes. Llavors, econòmicament tot és molt més car", conclou la directora tècnica.

banner728x90diari

Comentaris


No hi ha cap comentari
 






giny













Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny