Notícia

Arriba la 39a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

Del 12 al 21 de novembre

Arriba la 39a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló
Arriba la 39a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló Autor/a: Captura
El Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló projectarà per primer cop les pel·lícules presencialment i en línia. Del 12 al 21 de novembre es podran veure 47 films, alguns dels quals estrenes a Europa i al món.
El Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló estrenarà, aquest 2021, una edició híbrida. Per primera vegada, els 47 films que opten endur-se la Flor de Neu d'Or es podran veure a la pantalla gran del teatre Cirvianum i del Casal de Torelló, però també hi haurà la possibilitat de veure-les en línia. Hi haurà estrenes a nivell estatal, però també europeu i fins i tot mundial. És el cas d' 'Aouk, la voce dell'eclisse', el muntatge que signa l'italià Tommaso Biondi. "Tot plegat demostra que el festival s'ha convertit en un dels més importants del món en aquesta temàtica", posa de manifest el director del festival, Joan Salarich. El certamen, que arrencarà el 12 de novembre i es perllongarà fins al 21, tindrà com a eix temàtic l'Antàrtida.

La pandèmia va marcar l'edició passada, que es va haver de traslladar al gener de 2021. Les projeccions únicament es van poder veure en línia i les activitats presencials –la inauguració i les conferències- es van limitar al públic local per les limitacions en la mobilitat. Mesos després, el festival torna coincidint amb la relaxació de les restriccions que permetran arribar al 100% de l'aforament. No obstant això, l'organització ha apostat per mantenir alguns dels "aprenentatges" de la covid-19, concretament les projeccions en línia amb l'objectiu "d'arribar a més públic". I és que en l'edició del gener van visualitzar els films des de casa prop de 16.000 persones. Així, les pel·lícules que opten endur-se la 39a Flor de Neu d'Or es podran veure tant des del teatre Cirvianum i El Casal de Torelló com des de casa, a través de la plataforma digital en línia a torellomountainfilm.cat.Alta participació de films i de qualitat

L'organització del Festival ha rebut un total de 127 pel·lícules per formar part de la secció competitiva de la 39a edició. Es tracta del cinquè millor registre de la seva història. "Sí que és cert que s'ha estancat una mica durant la pandèmia, però són molts bons números i esperem que la propera edició suposi novament un repunt i deixem arxivada la pandèmia", apunta el director del festival, Joan Salarich.

De les 127 pel·lícules, se'n projectaran 47 que són les que opten al premi. "Hi ha molta qualitat, n'hi ha de bones que hem hagut de deixar fora perquè era difícil encabir-les en la graella", explica el director, tot recalcant que s'han volgut espaiar les projeccions per tal de garantir la desinfecció de les sales entre els diferents passis. "Tot i la relaxació de les restriccions, continuem pensant que la seguretat és el més important", aprofundeix.

Els films seleccionats provenen de 17 països diferents. N'hi ha que seran estrenes, com 'Aouk, la voce dell'eclisse' el muntatge que signa l'italià Tommaso Biondi i que es projectarà per primer cop a escala mundial. També destaca les produccions 'In the theatre of the Gods' (Nova Zelanda), 'Rio by unique sights' (Brasil), 'Sueños de altura' (Mèxic) i 'The icefall doctor' (Estats Units), que s'estrenaran durant el festival per primera vegada a Europa.Presència catalana

Tres pel·lícules de les 47 que opten a endur-se la Flor de Neu d'Or porten segell català: Vanesa Freixa i Pepe Camps signen el documental 'El no a l'os', sobre la controvertida reintroducció de l'ós bru al Pirineu. D'altra banda, el fotògraf i realitzador Álvaro Sanz porta a Torelló la pel·lícula 'La cumbre es el camino', on tres joves amb discapacitat intel·lectual volen l'Everest. També el reconegut escalador barceloní Toni Arbonès, a través del curtmetratge 'Fire in the fingers' ensenya una de les zones d'escalada catalana més conegudes del món: Siurana.

L'entrega de les Flors de Neu de Plata i la Flor de Neu d'Or, en vuit categories diferents, es farà el dissabte 20. Després es projectarà el film guanyador.

L'Antàrtida, temàtica del festival

L'Antàrtida serà l'eix temàtic d'aquesta edició. "És un dels llocs més sensibles del món al canvi climàtic i on ràpidament es produeixen els canvis del clima", justifica el director. Així, l'espectacle inaugural, el dia 12, viatjarà fins al continent per reflexionar sobre les conseqüències climàtiques que ja, avui, està patint aquest territori. Comptarà amb la presència de l'oceanògrafa Marta Estrada, reconeguda arreu del món pel seu estudi sobre l'impacte climàtic en les algues i el fitoplàncton; el geògraf i alpinista, Francesc Sàbat; i l'oceanògraf del mateix Institut de Ciències del Mar, Rafel Simó.

El pianista Josep Maria Cols els acompanyarà a tots tres interpretant peces en directe i també hi intervindrà l'artista plàstic Eudald Alabau.Activitats paral·leles

Una altra de les novetats de l'edició és que les activitats paral·leles també recuperen el 100% de l'aforament. L'exposició central del festival, al teatre Cirvianum, estarà dedicada a l'impacte que van tenir els esports d'hivern en la publicitat durant la primera meitat del segle XX. També la biblioteca Dos Rius de Torelló acollirà una mostra fotogràfica de les primeres expedicions que van trepitjar l'Antàrtida, l'últim lloc no contaminat del planeta.

A banda, per tercera vegada, se celebrarà el Torelló Mountain Wines, que fusionarà el vi i la muntanya.

Pel que fa a les conferències, destaca la de la biòloga marina Conxita Àvila; una tertúlia sobre el llibre 'Nuestra casa en el bosque', d'Andrea Hejlskov; o la xerrada de l'oceanògraf Rafel Simó.

També, pels més petits, no faltarà 'L'hora del conte', on la narradora Anna Casals i l'escriptora Gina Clotet explicaran contes que tindran com a eix temàtic també l'Antàrtida.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
EditorialOpinions

Més opinions


giny

ginyginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny