Notícia

Augmenta el preu dels pneumàtics de neu

A partir d'avui 1 de novembre ja són obligatoris a Andorra i determinats departaments de França

A partir da'vui 1 de novembre ja són obligatoris a Andorra i determinats departaments de França
A partir da'vui 1 de novembre ja són obligatoris a Andorra i determinats departaments de França Autor/a: RACC
A partir d'avui 1 de novembre, la policia francesa sancionarà els que no els utilitzin o portin cadenes al cotxe. El cost dels pneumàtics d'hivern puja entre un 10 i un 12 per cent respecte a anys anteriors. El seu ús és obligatori a Andorra i determinats departaments de França, entre els quals el de la Catalunya del Nord, Arieja i Alta Garona.


pneumatics-hivern-cotxe-neu-accident-acn-marta-lluvich-1
A partir d'avui 1 de novembre ja són obligatoris a Andorra i determinats departaments de França, entre els quals el de la Catalunya del Nord, Arieja i Alta Garona(Foto: arxiu ACN).

A partir de l'1 de novembre i fins al 15 de maig del 2022 -en el cas d'Andorra- i fins al 31 de març -a França- és obligatori portar els vehicles equipats, sigui amb rodes de neu o amb cadenes. Aquest any, però, el preu és entre un deu i un dotze per cent més car. La raó principal d'aquesta pujada és la manca de primeres matèries que s'usen per a la fabricació dels pneumàtics, segons expliquen avui al portal Lugaresdenieve.

L'obligatorietat que els vehicles vagin equipats o bé amb pneumàtics d'hivern/mixts o amb unes cadenes preparades per fer servir en cas de neu per circular per Andorra a partir d'aquest 1 de novembre ha fet que molts proveïdors hagin decidit activar promocions que encara continuaran algunes setmanes més.

A Andorra, des que el 2014 es va modificar el Codi de circulació, cal equipar o bé pneumàtics d'hivern/mixtes, o cadenes. De fet, la policia sancionarà els conductors que no els facin servir amb la calçada nevada.

baqueira-beret-estrena-circuit-de-conduccio-audiEl pneumàtic d'hivern permet una conducció més segura sobre la neu (Foto: arxiu DDLN).

Els pneumàtics amb marcatge d'hivern no només són per a la neu, sinó per a tot el període hivernal. Hi ha dues opcions per complir la normativa: equipar pneumàtics d'hivern/M+S, molt més adaptats per conduir sobre la neu o cadenes, siguin metàl·liques siguin de roba.

Andorra i 48 departaments de França se sumen així a una mesura que també adopten altres països com Àustria, Alemanya i els Alps italians.

Obligatoris dels pneumàtics d'hivern a França a partir de l'1 de novembre

A França l'obligació d'equipar pneumàtics d'hivern o cadenes dures o tèxtils) ve regulada per la Llei de Muntanya s'aplica a les àrees de muntanya (definides per la llei núm. 85-30 de l'1/9/1985). Per indicar les àrees afectades per la Llei de Muntanya, apareixen dos nous rètols al Codi de Circulació. El senyal B58 indica que s'entra a una zona i el senyal B59 indica la sortida de la zona. Els trobareu a les carreteres franceses aquest hivern.

Departaments afectats

Ain (01), Allier (03), Alpes-de-Haute-Provence (04), Hautes-Alpes (05), Alpes-Maritimes (06), Ardèche (07), Ariège (09), Aude (11), Aveyron (12), Cantal (15), Corrèze (19), Corse-du-Sud (2A), Haute-Corse (2B), Côte-d'Or (21), Creuse (23), Doubs (25), Drôme (26), Gard (30), Haute-Garonne (31), Hérault (34), Isère (38), Jura (39), Loire (42), Haute-Loire (43), Lot (46), Lozère (48), Meurthe-et-Moselle (54), Moselle (57), Nièvre (58), Puy-de-Dôme (63), Pyrénées-Atlantiques (64), Hautes-Pyrénées (65), Pyrénées-Orientales ( 66), Bas-Rhin (67), Haut-Rhin (68), Rhône (69), Haute-Saône (70), Saône-et-Loire (71), Savoie (73), Haute-Savoie (74), Tarn (81), Tarn-et-Garonne (82), Var (83), Vaucluse (84), Haute-Vienne (87), Vosges (88), Yonne (89), Territoire de Belfort (90).

Més informació:

Consells sobre els pneumàtics d'hivern en aquest enllaç.
Entrevista amb Agustí Pont, Mecànic del Racc a la zona del Cadí-Cerdanya.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny