Notícia

Primeres mesures per evitar la massificació de Mont-rebei

Es vol limitar a 2.000 el màxim de persones a l'espai en un dia

alta_afluencia,excursionistes,congost,mont_rebei
Primeres mesures per evitar la massificació de Mont-rebei Autor/a: Diaridelaneu.cat
Acorden limitar la navegació i coordinar la gestió d'aparcaments per evitar la massificació de Mont-rebei. Tercera reunió entre Lleida i Osca per validar la redacció del Pla d'Usos i establir una estratègia d'actuació.


senderistes-cami-excavat-roca-congost-mont_rebei

La Comissió de Seguiment del Congost de Mont-rebei, reunida aquest dimarts a la Diputació de Lleida, ha acordat la proposta de limitar les activitats de navegació a l'embassament de Canelles i delimitar aparcaments regulats per evitar la massificació de l'espai. Les propostes s'incorporaran al document que realitza Prames, l'empresa adjudicatària dels treballs de redacció del futur Pla d'Usos, per establir una estratègia d'actuació i gestió integral de l'entorn de l'embassament i el congost. Les propostes passen per regular els aparcaments de Corçà i la Pertusa i crear-ne un de nou a Sant Esteve de la Sarga limitant a 500 el màxim de vehicles permesos entre els tres. També es vol limitar a 2.000 el màxim de persones a l'espai en un dia. 

A banda de limitar la capacitat dels tres aparcaments, el sistema coordinat de gestió ha d'evitar que els vehicles estacionin a les pistes i les carreteres. Igualment, es considera que cal establir un màxim d'embarcacions a l'embassament de Canelles per no sobrepassar l'afluència de 2.000 persones en una jornada a tot l'espai.

sender-congost-mont_rebei-ist

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha assegurat que el document final que resulti de les deliberacions amb els municipis implicats busca l'equilibri entre un ús turístic econòmicament responsable i, alhora, sostenible i respectuós amb l'entorn. Per aquestes raons, és important que els municipis de Lleida i la Franja puguin delimitar un sistema de coordinació que passi tant per acordar un màxim d'aparells de navegació com de l'afluència màxima permesa de vehicles. En aquest sentit, ha anunciat que abans que acabi l'any es farà una nova reunió entre els municipis per, entre d'altres coses, estudiar el nombre de persones que poden accedir a través de la làmina d'aigua i com es gestionarà pels ajuntaments aquest flux de persones.

El president de la Diputació d'Osca, Miguel Garcia, ha recordat que les dues diputacions estan complint la seva funció com a mitjancers i facilitadors de l'espai, però que han de ser els municipis els que finalment arribin a un acord en el qual tots se sentin beneficiats en favor de la protecció de Canelles i Mont-rebei.

L'empresa adjudicatària, després del procés de licitació i contractació efectuat per la Diputació d'Osca, és Prames SA, una empresa fundada el 1989 a Saragossa i especialitzada en la redacció de projectes vinculats a l'entorn de la muntanya i el senderisme, serveis cartogràfics, restauració i senyalització de camins de muntanya, així com construcció de refugis.

Aquest Pla d'Usos integral de l'entorn de l'embassament de Canelles i del congost de Mont-rebei és fruit de la col·laboració entre les diputacions de Lleida i Osca, formalitzat al mes d'agost de 2020, amb l'objectiu de fixar les línies generals d'actuació en la zona i establir una pauta per a la promoció i posada en valor d'aquest espai natural a través del turisme com a motor econòmic del territori, minimitzant el risc per a les persones donat l'estat geològic de la zona.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny