Notícia

Octubre entre sec i molt sec

L'octubre ha deixat 19 dies de glaçada a l'Aeròdrom de La Cerdanya, més del doble del normal

23102021,cerdanya,plana,octubre
La Cerdanya, més aviat marronosa, des de l'ermita de Bell-lloc el 23 d'octubre passat. L'octubre ha deixat 19 dies de glaçada a l'Aeròdrom de La Cerdanya, més del doble del normal Autor/a: Diaridelaneu
L’octubre s’ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, especialment a la plana de Vic, la plana de l’Empordà, conurbació de Barcelona i l’Altiplà Central; ha estat normal o fred a l’oest de la depressió Central, terres de l’Ebre, àmplies zones de la serralada Prelitoral, Pirineu i Prepirineu.


cavalls,poltre,euga,alabausPla d'Anyella i Alabaus de La Molina el passat 24 d'octubre (Foto: DDLN).

El mes d’octubre ha estat marcat per la presència d’un centre d’altes pressions en superfície i una dorsal anticiclònica en els nivells mitjans de la troposfera (a uns 5.500 metres d’altura) ocupant gran part de l’Europa Occidental. Aquesta configuració ha provocat una inhibició de les pertorbacions a les nostres contrades, les quals han afectat la meitat oriental del continent europeu. A més, les masses fredes han quedat retingudes a altes latituds mentre que la massa tropical ha quedat confinada al sud-oest d’Europa.

Destaquen el front fred que va creuar Catalunya els dies 3 i 4 d’octubre i que va deixar quantitats per sobre dels 40 mm al Pirineu i al litoral i prelitoral Central, amb una transitòria però acusada baixada tèrmica, i la precipitació del 29 al 31 amb acumulacions per sobre dels 40 mm a punts del litoral Central i vessant sud del Pirineu.

Un octubre càlid a gran part de Catalunya

L’octubre s’ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, especialment a la plana de Vic, la plana de l’Empordà, conurbació de Barcelona i l’Altiplà Central. En canvi, ha estat normal o fred a l’oest de la depressió Central, terres de l’Ebre, àmplies zones de la serralada Prelitoral, Pirineu i Prepirineu.

Aquesta anomalia tèrmica ha estat provocada per la persistència dels centres d’altes pressions a les nostres contrades. Ara bé, l'anticicló ha provocat nits fredes en algunes fondalades, per exemple amb 19 dies de glaçada a Das - Aeròdrom (la Cerdanya), més del doble del normal.

Un mes sec o molt sec a Catalunya

El mes ha estat sec o molt sec a gran part de Catalunya a excepció de la zona a cavall entre el Barcelonès i el Maresme on s’ha de qualificar de plujós. Aquestes anomalies de precipitació han estat conseqüència de la inhibició del pas de centres de baixes pressions per la presència de l’anticicló. Cal recordar igualment que el mes d’octubre juntament amb el setembre són els mesos més plujosos de l’any al litoral i prelitoral.

Valors d’irradiació solar per sobre dels normals al Pirineu occidental

La irradiació solar global mitjana diària d’octubre ha estat clarament per sobre de la normal al Pirineu i Ponent, especialment al Pirineu occidental.

Podeu consultar l'informe complet amb gràfics en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny