Notícia

El futur del turisme d'hivern passa pel tren

estacio tren,la molina
El futur del turisme d'hivern passa pel tren Autor/a: Arxiu La Molina
La Trobada Descobrir debat sobre un nou model de turisme: "El que ha funcionat els darrers 70 anys ha entrat en crisi". Empresaris i productors reflexionen al Santuari del Miracle al voltant dels reptes de futur del sector.


cremallera-vall_de_nuriaEl futur del turisme passa pel transport sostenible, segons el professor de Turisme de la Universitat de Girona José Antonio Donaire (Foto: Cremallera de Núria).

La primera Trobada Descobrir, que se celebra al Santuari del Miracle i aplega més de 200 inscrits, es planteja si el model turístic actual està esgotat. Així ho ha posat sobre la taula en la seva conferència el professor de Turisme de la Universitat de Girona José Antonio Donaire, que ha afirmat que "estem a les portes d'un canvi de model". "El model que ha funcionat els darrers 70 anys ha entrat en crisi per problemes ambientals, socials i econòmics i això ens obliga a un canvi", ha apuntat. Donaire creu que el futur passarà per viatges més curts i de proximitat, mentre que els viatges de llarga distància seran més espaiats i "densos". La segona jornada de la Trobada Descobrir ha donat a conèixer una desena de projectes rurals innovadors.

Donaire ha estat l'encarregat d'obrir la segona jornada de la Trobada Descobrir amb la conferència 'El pla B del turisme'. El professor de Turisme de la Universitat de Girona ha assegurat que hi ha molts símptomes que el model turístic actual està esgotat i que ha entrat en crisi. Creu que s'ha de començar a generar un model alternatiu "amb nous ingredients" pels propers setanta o cent anys. Donaire ha enumerat també els quatre grans reptes de la indústria turística contemporània: que sigui sostenible, tecnològica, responsable i densa.

D'altra banda, el professor de la UdG ha apuntat que les grans transformacions turístiques sempre van acompanyades de canvis en la mobilitat: "Primer va ser el tren, després el cotxe i l'avió i ara anem cap a una societat en què haurem de reduir l'ús de l'automòbil i l'avió i l'haurem de substituir per sistemes de transport col·lectiu com el ferrocarril, l'autobús o la bicicleta". Aquest canvi en la mobilitat, creu Donaire, "generarà també una transformació en el model turístic a nivell empresarial i en la cultura turística que hi va associada".

De fet, aquest expert assegura que la covid-19 ha estat un "assaig" del turisme que ha de venir. Considera que aniran en augment els viatges de distància curta, que es faran de forma més habitual, mentre que els viatges de llarga distància seran més puntuals, però quan es facin seran "més densos i profunds".

De la seva banda, la fundadora de la 'startup' Trip4Real -que va acabar sent absorbida per Airbnb-, Glòria Molins, també ha posat sobre la taula en el marc de la Trobada Descobrir que la pandèmia ha suposat una "revolució mundial" en el turisme i creu que, ara més que mai, el sector gira molt al volant de les experiències: "No és tant important si visites un monument o no, sinó les persones que et trobes i allò que fas als llocs que visites". Molins també creu el turisme de proximitat té moltes oportunitats en aquest nou paradigma.

Projectes rurals innovadors

En aquesta segona sessió de la Trobada, també es donen a conèixer més d'una desena de projectes rurals innovadors. Entre aquests hi ha la iniciativa 'Repoblem', que intenta connectar persones que busquen poble per viure amb pobles que busquen persones; o el projecte 'deBosc', una iniciativa impulsada per l'Anna Colomer que, d'una banda, cultiva plantes i flors a Arbúcies que després subministra a restaurants gastronòmics i, de l'altra, elabora productes com ara torrons i gelats amb aquestes mateixes plantes.

També es presentaran altres iniciatives com 'Gratitud Pallars', un projecte que pretén fomentar la conservació del patrimoni cultural i natural a través de propostes d'apadrinament o voluntariat; la cooperativa rural del baix Solsonès Territori de Masies; o el projecte cooperatiu d'ecoturisme Boumort Indòmit, entre d'altres.

El model a deu anys vista

La Trobada Descobrir sota el lema 'Un turisme al servei de futur, al servei del país', és una doble jornada de treball que organitza la revista Descobrir Catalunya en col·laboració amb l'Agència Catalana de Turisme, Turisme de Barcelona, les Diputació de Lleida, Girona, Tarragona i Barcelona, i l'Agenda Rural de Catalunya.

És la primera vegada que el gruix del sector que representa el món rural s'emplaça a debatre i pensar com ha de ser el turisme de qualitat, a deu anys vista, per defensar i protegir el territori, donar-lo a conèixer i, alhora, convertir aquesta activitat en una font de riquesa amb activitats econòmiques menys estacionals i més diversificades.

Comentaris

  • El tren está molt bé. Es cómode, segur i hauria de ser mès ràpid que el cotxe. Peró possat en el ámbit del turisme d'esquí, en el que es necessita portar una serie de material per gaudir de la activitat, no hi ha res mès que portar un cotxe per deixar-ho a peu de pistes. Per altra banda, la majoría d'hotels a montanya estàn amb una llunyania de la base de las estacions, que es necessita sempre un vehicle per arribar.

5-10-20-tots
1
 










giny









Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny