Notícia

Inversió en neu produïda a les estacions de muntanya d'FGC

Els pressupostos del Govern per al 2022 a l'Alt Pirineu garanteixen inversions a Boí Taüll, La Molina, Espot i Port Ainé

cano_neu,La_molina
Inversió en neu produïda a les estacions de muntanya d'FGC Autor/a: Diaridelaneu.cat
No és cap secret que entre els objectius de les estacions de muntanya gestionades per FGC hi ha el fet de doblar la producció de neu. I un termini per fer-ho realitat: any 2024. I és en aquest sentit que van els pressupostos del Govern per al 2022 a l'Alt Pirineu i Aran. Segons les xifres aprovades, es preveu una inversió de 43,4 MEUR. Destaquen les obres de la C-14 a l'Alt Urgell, edificis a l'aeroport d'Andorra-la Seu i millores en la producció de neu, entre altres, a les pistes d'esquí.


cano-de-neu-boi-taull
Boí Taüll rebrà inversions per valor de 3 MEUR, en bona part destinats a la neu produïda (Foto: arxiu DDLN).

Els pressupostos de la Generalitat del 2022 preveuen invertir 43,4 MEUR a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran. La comarca que més inversió rebrà serà la de l'Alt Urgell, amb 16,7 MEUR i la que menys, l'Alta Ribagorça, amb 4,3 MEUR.

Dels projectes que figuren als comptes presentats aquest dimarts, destaca la inversió a les estacions d'esquí que pertanyen al grup de FGC amb un total de 12,9 MEUR. Les pistes que s'emporten més inversió són les de La Molina, a la Cerdanya, amb un total de 7,4 MEUR, seguides de les de Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, amb 2,9 MEUR i les d'Espot i Port Ainé, al Pallars Sobirà, amb 2,4 MEUR. També destaquen les inversions en obres a la C-14 a l'Alt Urgell i la construcció d'edificis a l'aeroport d'Andorra-la Seu.

llevaneus-boi-taullLlevaneus a Boí Taüll. El conjunt de les estacions de muntanya d'FGC podran invertir en la renovació de maquinària (Foto: arxiu DDLN).

Les carreteres del Pirineu

A l'Alt Urgell, el Govern preveu una inversió de 7,87 MEUR per al condicionament de la C14 entre Organyà i Montant de Tost. Es tracta del tram del congost de Tres Ponts, on hi està a punt d'entrar en funcionament un túnel ja executat que ha d'agilitzar el pas per aquesta zona amb una elevada sinistralitat. Pel que fa a l'aeroport d'Andorra – la Seu, la inversió prevista és d'1,7 MEUR, en edificis i altres construccions i també l'adequació i instal·lació de 7 mòduls. En aquesta comarca també destaquen els 4,47 MEUR que executarà la direcció general d'Infraestructures de Mobilitat en operacions de conservació obra civil als trams de carretera adscrits als àmbits de conservació de Ponts, Solsona, i Lleida.

Boí Taüll

A l'Alta Ribagorça, el bloc gros de la inversió se l'endú l'estació d'esquí de Boí Taüll. Són prop de 3 MEUR en edificis, neu artificial, línies elèctriques, maquinària, carreteres, aparcaments, material de remuntadors i aplicacions informàtiques.

La Molina

A la Cerdanya, La Molina és l'estació pública que preveu més inversió del Govern amb 7,46 MEUR. Els conceptes varien entre la neu artificial, maquinària, material de remuntadors, senyalització i telecontrol, explotació d'edificis, carreteres i aparcaments. En aquesta comarca, també hi ha un apartat d'inversió per a l'Hospital Transfronterer que puja 550.000 euros en obres diverses, maquinària i aplicacions informàtiques.

Espot i Port Ainé

Al Pallars Jussà el Govern preveu destinar prop de 400.000 euros en l'impuls de la ruta cicloturística Lleida – la Pobla de Segur. També hi ha prevista una inversió de 1.027.163 euros en l'Hospital del Pallars. Bàsicament en equipament, maquinària, instal·lacions i obres de reforma. D'altra banda, la línia de tren de la Pobla té prevista una inversió d'1,4 MEUR en manteniment de túnels, passos a nivell, senyalització i telecontrol, material i estacions.

Al Pallars Sobirà, les estacions d'esquí d'Espot i Port Ainè, també de FGC, preveuen una inversió de 2.453.240 euros, que es distribueixen en conceptes d'explotació de pistes i edificis, material per a remuntadors, carreteres i aparcaments, neu artificial, i maquinària, entre d'altres. En aquesta comarca, també destaca la inversió de 632.010 euros en l'adequació del conjunt edificat de Casa Bringué de Ginestarre en Alberg de Joventut, Àrea etnològica i Espai Formatiu, i la via ciclista a l'entorn de la carretera C-13 entre Rialp i Sort per valor de 2,1 MEUR.

trepitjaneus-espot-skipallarsTrepitjaneus a Espot. El conjunt de les estacions de muntanya d'FGC podran invertir en la renovació de maquinària (Foto: arxiu DDLN).

Finalment, a l'Aran, la previsió d'inversió és 1,2 MEUR en conservació d'obres de la carretera del Port de la Bonaigua fins a Esterri d'Àneu. La Val d'Aran compta amb un finançament específic i directe en base al que estableix la Llei d'Aran.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny