Notícia
Aquest hivern, la natura més a prop que mai
Les estacions de muntanya de FGC introdueixen algunes novetats per refermar la bellesa dels seus entorns
Si no hi ha cap contratemps d'última hora, la setmana que ve les estacions més matineres de FGC donaran el tret de sortida a la temporada d'esquí 2021-2022. Una temporada que, tot i que encara marcada per la covid, es preveu que sigui bona. I per ressaltar la bellesa natural de tot el seu entorn, Boí Taüll, Port Ainé, Espot, la Molina, Vallter i Vall de Núria han introduït algunes novetats que tot seguit us detallem.

Font de tresors ambientals molt sovint inexplorats, el Pirineu Català disposa de diversos parcs nacionals i espais protegits dignes d'admiració per a qualsevol amant de la natura. I el consorci d'estacions de muntanya format per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s'ha convertit en una via d'accés directa a bona part d'aquests paratges.
La Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot, Port Ainé i Boí Taüll. Les sis estacions són porta d'entrada a algun espai natural de referència. I les novetats que moltes d'elles han incorporat aquest any donaran encara un altre valor afegit a aquesta possibilitat. Així, la temporada d'hivern començarà la setmana que ve (concretament, divendres) permetrà que els amants de la neu que accedeixin a aquests dominis per practicar el seu esport preferit es puguin endinsar encara més en un univers que, tal com diu el lema de FGC, els permetrà tenir 'La natura a un sol pas'.
I perquè en puguin gaudir sense limitacions, FGC ha anat abalisant fins a 21 circuits d'esquí de muntanya a totes les seves estacions. El perfil de Wikiloc FGC Turisme Outdoor inclou tots els tracks amb una ressenya completa de cada ruta, així com dades tècniques i fotografies. I el nou forfet Skimo permet circular lliurement per tots els circuits, així com accedir a dos remuntadors cada dia.
Però desgranem...

Si ens endinsem en un viatge virtual per l'extrem més occidental del nostre Pirineu, la primera estació de FGC que ens trobarem serà la de Boí Taüll. Ubicada a l'Alta Ribagorça, és l'estació més alta de tot el Pirineu, i està a les portes del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Entre les novetats que ofereix aquest any hi ha el Telesquí Puigfalcó, que substitueix l'antic telecadira perquè les cotes altes siguin més accessibles, i la nova terrassa del restaurant Cap de Vaques.
Però les estrelles de la temporada giren a l'entorn de l'skimo. D'una banda, perquè enguany s'hi ofereix el servei de lloguer de material per a aquesta pràctica; però sobretot, perquè entre el 8 i el 13 de febrer del 2022 Boí Taüll serà la seu dels Campionats d'Europa de la Federació Internacional de Muntanyisme d'Esquí (ISMF), la competició més important a nivell mundial.

Continuant la ruta cap a l'est, de seguida ens trobem Espot. També llindant amb Aigüestortes i Sant Maurici, l'estació es caracteritza per les seves vistes, per la qualitat de la seva neu (amb més del 60% del domini esquiable amb neu produïda) i per les propostes d'après ski. Unes propostes d'entre les quals destaquen les sortides Starlight, que és una de les activitats principals per gaudir d'un els cels nocturns de muntanya més espectaculars dels Pirineus.

I també a tocar d'Espot, tot i que ara ja a les portes del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ens trobem amb Port Ainé. Disposa de més de 26 km de domini esquiable i, gràcies a la seva ubicació (amb el 95% de les pistes orientades a cara nord), es considera una de les estacions de muntanya amb més qualitat de neu de Catalunya. Hi ha espai per a l'esquí, per a l'snowboard, per al freestyle i un parc lúdic per als més petits. I el més innovador d'aquesta temporada és que s'ha habilitat un aparcament amb capacitat per a 290 vehicles a la cota 2.000.

Del Pallars Sobirà ens desplacem a la Cerdanya, on la Molina, juntament amb la Masella, conformen el gran domini esquiable del Pirineu Oriental, amb 145 km de pistes habilitades. Una estació, la de la Molina, que es converteix en un altre exemple clar de com tenir 'La natura a un sol pas'. I és que el telecabina Cadí Moixeró, que puja fins als 2.537 m (al cim de la Tosa d'Alp), porta els visitants a un mirador de 360º que no deixa indiferent cap amant de les bones vistes. Això, just a les portes del Parc Natural del Cadí Moixeró.

Seguint el nostre viatge virtual cap a les capçaleres del Ter i del Freser, ens trobem la Vall de Núria. Una de les estacions d'esquí més familiars, que proposa una gran varietat d'activitats per practicar en plena natura. Es tracta d'un domini especial, ja que només s'hi pot accedir amb el Tren Cremallera, i el mateix trajecte per arribar-hi ja és tota una experiència. A més, enguany el bitllet del ferrocarril també inclou l'accés al telefèric Coma del Clot.

I acabarem la nostra ruta a una altra estació igualment familiar: Vallter. Coneguda com “l'estació més mediterrània” del Pirineu català, està ubicada a l'altre extrem del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. També ofereix activitats hivernals com l'esquí alpí, l'esquí de muntanya o l'snowboard, i activitats per als més petits, amb el Parc Lúdic o el Miniclub l'Esquirol. I a part de les noves màquines de venda i recollida de forfets, aquesta temporada disposa d'una nova terrassa-solàrium a la Cafeteria Pla de Morens 2150, des d'on els dies clars es pot veure fins a la badia de Roses.
Una temporada més àgil
Més enllà de totes les novetats que ja hem anat explicant fins ara, FGC Turisme també té implementat el Check-in, un sistema automàtic d'accés amb màquines de recollida i validació automàtica dels forfets. Així, els esquiadors poden comprar els tiquets a través de les botigues en línia o aplicacions mòbils, i s'estalvien cues quan arriben a les estacions.

A més, aquests forfets també estan inclosos en la iniciativa Pirineu365, que és un suport anual que permet comprar i recarregar tots els productes que es venen a les botigues en línia de FGC Turisme, de Tavascan i, enguany, per primer cop, també del domini La Molina – Masella. Un passi que permet gaudir els 360 dies l'any de 'La natura a un sol pas'.