Notícia

Neu a la vista i llevaneus a punt

El parc de llevaneus del Departament de Territori és de 120 màquines

llevaneus,C 28,Ares,port bonaigua
Territori disposa de prop de 120 màquines llevaneu per garantir la mobilitat durant la temporada de fred Autor/a: ACN - Marta Lluvich
Territori disposa de prop de 120 màquines llevaneu per garantir la mobilitat durant la temporada de fred. El Pla de vialitat hivernal inclou un centenar de punts d'emmagatzematge de sal distribuïts per tota Catalunya.


llevaneus-c28-bonaigua-les_ares-acnLlevaneus treballant a la C-28 en una imatge d'arxiu (Foto: ACN).

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha engegat el Pla de vialitat hivernal per facilitar la mobilitat durant l'època de fred i nevades en les carreteres que gestiona, amb 118 màquines llevaneu i 103 punts d'emmagatzematge de sal distribuïts arreu del país. Aquest Pla s'activa cada any, entre mitjans de novembre i mitjans d'abril, per garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat, així com també per minimitzar el temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies que puguin quedar afectades. Els mitjans es distribueixen segons les característiques de cada àmbit territorial i de les incidències que es produeixen, a través de 33 centres de conservació i manteniment.

La xarxa de carreteres de la Generalitat té actualment 5.988 quilòmetres, la qual cosa representa més de la meitat de les que hi ha a Catalunya. En un dia, les màquines llevaneu poden recórrer fins a 52.000 quilòmetres per a dur a terme les diferents operacions. El programa de vialitat hivernal consta de dos tipus d'operacions: preventives, les quals consisteixen en l'estesa de sal per evitar que es formin plaques de gel o que agafi la neu, i la retirada de neu o de plaques de gel. La temporada passada, aquests equips van recórrer 560.483 quilòmetres entre operacions preventives i operacions curatives.

Les afectacions més rellevants que es van registrar a la xarxa viària de la Generalitat de Catalunya durant la campanya 2020-2021 van ser 23 operacions en carreteres tallades per neu, 225 més en vies on calia circular amb cadenes, unes altres vuit per risc d'allaus i tres més que havien quedat restringides per a vehicles pesants. Des del departament també es participa en els plans especials d'emergències, el NeuCat (per nevades) i l'AllauCat (per allaus), que s'activen davant d'episodis de fred i neu extraordinaris.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorial

ginyginy

Edició en paper


giny

giny

Entrevista

“Vull ser el primer esquiador que guanyi la Transat Jacques Vabre”
Aurélien Ducroz Doble campió de la Freeride World Tour i participant a la Transat Jacques Vabre

entrevista