Notícia

Els Jocs d'hivern, altre cop al Parlament per una moció del PSC

El Govern recorda que abans de formalitzar la candidatura s'ha de fer la consulta al territori.

Nina Ortlieb
Els Jocs d'hivern, altre cop al Parlament en una moció del PSC. Imatge d'arxiu. Autor/a: Oriol Molas
Ahir es va presentar al Parlament una moció del PSC que donava suport al Hard Rock i als Jocs d'Hivern. Sobre els Jocs es demanava que el Parlament donés suport al projecte "tenint en compte la opinió i implicació de les institucions territorials i la importància pel desenvolupament econòmic de la zona". Es va aprovar amb el suport de socialistes, Junts, Ciutadans i Vox. La CUP i els comuns s'hi van oposar. ERC i el PP van optar per l'abstenció. I és que el punt en qüestió demanava suport per al manifest que el Síndic d'Aran i el COE van presentar fa unes setmanes a Vielha. El Govern recorda que abans de formalitzar la candidatura s'ha de fer la consulta al territori.


JxCat i ERC han votat dividits al Parlament en un punt d'una moció del PSC-Units que dona suport al Hard Rock. S'ha aprovat amb el vot a favor dels diputats de JxCat, menys de la seva portaveu, Mònica Sales, i la diputada Maria Antonia Batlle que s'hi han abstingut "per error", segons fonts del grup. En canvi, tots els diputats d'ERC s'hi han abstingut menys l'exdiputat del PSC, ara a les files dels republicans, Carles Castillo, que hi ha votat en contra. Els dos socis del Govern sí que han votat el mateix, abstenció, en un altre punt de la moció de suport a la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern. Aquest punt s'ha aprovat gràcies al vot afirmatiu del PSC-Units, Cs, Vox i PPC. Mentre que la CUP i els comuns hi han votat en contra.

El Parlament ha instat el Govern a donar suport al projecte de Hard Rock del Centre Recreatiu i Turístic de Salou i Vilaseca "tenint en compte l'opinió i la implicació de les institucions territorials i la importància pel desenvolupament econòmic de la zona". La CUP i els comuns hi han votat en contra, tots els diputats menys un d'ERC s'hi han abstingut, mentre que JxCat, PSC, Cs, Vox, PPC hi han votat a favor, a excepció de la portaveu de JxCat i una altra diputada del grup. Fonts de la formació han assegurat a l'ACN que es tracta d'un error i que volien votar afirmativament.

La candidatura als jocs d'hivern de 2030

El debat sobre la moció s'ha centrat, principalment, en els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. La moció presentada pel PSC demanava que el Parlament donés suport al projecte "tenint en compte la opinió i implicació de les institucions territorials i la importància pel desenvolupament econòmic de la zona". Es va aprovar amb el suport de socialistes, Junts, Ciutadans i Vox. La CUP i els comuns s'hi van oposar. ERC i el PP van optar per l'abstenció. I és que el punt en qüestió demanava suport per al manifest que el Síndic d'Aran i el COE van presentar fa unes setmanes a Vielha. El Govern recorda que abans de formalitzar la candidatura s'ha de fer la consulta al territori.

Les reaccions

El diputat del PSC Òscar Ordeig ha retret al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i a ERC que "no es mullin" en cap dels projectes més importants per al país. "No sabem si estan a favor o en contra de la consulta dels Jocs Olímpics, a favor o en contra del Hard Rock, o del Circuit de Catalunya. La gent ens vota perquè siguem clars i ho diguem", ha afirmat.

Per la seva banda, sobre els Jocs Olímpics d'Hivern, el diputat d'ERC Engelbert Montalà ha replicat al PSC que "liderar és donar la paraula a la ciutadania i que la ciutadania sigui el centre de l'acció política". I ha defensat que ERC vol compartir amb el territori el compromís de transformar un projecte per fer-lo "sostenible i ambiciós" portant-lo a votació d'un referèndum. El diputat ha contraposat aquesta actitud amb "posicionar-se estratègicament per arrencar un grapat de vots a curt termini".

El diputat de Junts Ramon Tremosa ha recordat que Junts va impulsar la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern de la mà de la consellera Meritxell Budó i que ell mateix va ser cap de llista per Lleida amb el compromís dels jocs. Així mateix, ha subratllat que el Parlament ja ha donat el "mandat democràtic" per presentar la candidatura.

En canvi, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha demanat als diputats que escoltin Kilian Jornet, Araceli Segarra, Quim Torra, el secretari quart de la Mesa, Josefina Lladós, presidenta del consell comarcal de l'Alt Urgell que és de JxCat, i a tota la gent del territori que està dient 'no' als Jocs Olímpics d'Hivern 2030.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny