Notícia

La meitat de neu al Pirineu des de 1950

Autor/a: Arxiu Diari de la Neu
Un estudi confirma allò que era una evidència. El nivell de precipitacions al Pirineu s'ha reduït un 25% des del 1950, mentre que la temperatura mitjana ha pujat més de dos graus, fet que ha provocat que la neu acumulada s'hagi reduït fins a un 50%. Així es desprèn del programa Erhin d'avaluació de recursos hídrics procedents de la innivació, finançat pel Ministeri de Medi Ambient.


Segons els experts, el retard en l'arribada de la neu es pot relacionar amb el canvi climàtic. Durant el període de 1960-1975, el volum de neu acumulada als Pirineus oscil·lava entre els 5.000 i els 8.000 hectòmetres cúbics, mentre que durant els darrers deu anys la mitjana de precipitacions en forma de neu acumulada ha baixat a 2.650 hm³.

No es tracta, però, d'un fenomen aïllat, segons va explicar la presidenta de l'Asociación Red Montañas, Rosa Fernández, que va confirmar que “el patró de les precipitacions ha canviat” i els mesuraments fets des dels anys noranta evidencien que “la quantitat de neu ha baixat molt”.

Que hi hagi menys neu, va manifestar Fernández, també influeix en el comportament dels rius, ja que afecta la temporalitat i la cadència del cabal. També cal tenir en compte que la quantitat de neu acumulada repercuteix de forma positiva en la filtració de la massa hídrica en el terreny, mentre que si l'aigua flueix més ràpid, no s'acaba d'infiltrar i això provoca que el sòl es torni més vulnerable a l'erosió.

D'ElPuntAvui.cat

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny