Notícia

Activen l'alerta del pla ALLAUCAT

El perill és especialment intens a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a Perafita-Puigpedrós

Vald\'aran
El risc serà especialment intens a partir d'aquesta mitjanit
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat acaba d'activar l'Alerta del pla ALLAUCAT per perill d'allaus a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a Perafita-Puigpedrós. A la primera zona el perill d'allaus hi serà molt fort, mentre que a la segona hi serà fort a partir de la propera mitjanit. El Departament d'Interior preveu que el risc comenci a anar a la baixa el dissabte.


728x90_alpi_hivern_ara-lleida-cat

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’Alerta del Pla especial d’emergències per risc d’allaus a Catalunya ALLAUCAT per la informació de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) de perill d’allaus molt fort (5 en una escala de 5) a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i per perill fort (4 sobre 5) a Perafita-Puigpedrós, a partir de la propera mitjanit.


Al Puigpedrós el risc hi és alt. Imatge d'arxiu.

Ha nevat de forma abundant a tots dos sectors i ho continuarà fent a partir d’aquest migdia. La cota de neu anirà pujant durant la nit situant-se entre els 1.900 i els 2.200 m. El gruix de neu recent seca que s'assolirà durant la nit, a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa uns 50-70 cm, 30-50 cm al Perafita-Puigpedrós, serà afectat per pluja intensa i vent fort. En aquestes condicions, avui dijous es poden produir allaus de mida gran a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i al Perafita-Puigpedrós i demà divendres podrien ser allaus de mida molt gran amb capacitat d’arribar a fons de la vall.

Per això Protecció Civil recomana que a qui vagi a la muntanya que prepari les sortides per evitar les allaus. "Planifiqueu la ruta a casa i adapteu-la a les condicions sobre el terreny. Traceu sempre el lloc més segur. Cal tenir cura a l’hora de traçar les rutes, per evitar provocar allaus i quedar-hi atrapats", diuen a través d'un comunicat que acaben de publicar.

En les sortides a muntanya, es recomana que sempre es porti el material individual de seguretat: detector de víctimes d’allaus -DVA-, pala i sonda. El material ha d’estar en bon estat, i el DVA amb les piles ben carregades. Cal estar ben entrenat en fer-lo servir i revisar el seu bon funcionament regularment.

En cas d’accident per allau, cal trucar al 112 i procurar donar indicacions precises del lloc on estan els afectats. També es recomana que s'intenti rescatar els acompanyants, ja que els primers 20 minuts són vitals per trobar-los amb vida. Per als afectats, la indicació és intentar sortir de l'allau en direcció diagonal i descendent cap a l’exterior.

Si voleu llegir més consells d’autoprotecció en cas d’allaus, feu clic AQUÍ. I per consultar el Butlletí de perill d'allaus, cliqueu AQUÍ.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny