Notícia

El canvi climàtic, punta de llança de les inversions a les estacions del Pirineu francès

Fins a 39 estacions gales han invertit uns 40 milions d'euros per afrontar el canvi climàtic

Les estacions franceses inverteixen pensant en el medi ambient
Les estacions franceses inverteixen pensant en el medi ambient Autor/a: Ariège – Les Pyrénées
Molt hem parlat en els últims dies de les novetats i inversions de diferents estacions, moltes de les quals centrades en l'“esquiabilitat”, tot i que és cert que la sostenibilitat també està adquirint molt de protagonisme.

Però aquesta tendència s'ha vist especialment assentada en el cas de les estacions el Pirineu francès, que clarament han dirigit les seves inversions pensant en el medi ambient. I la inversió és majúscula: un total de 39 estacions han invertit prop de 40 milions d'euros per afrontar el canvi climàtic. Ho han fet centrant-se bàsicament en els sistemes de desenvolupament sostenible i preservació de la muntanya. Us ho expliquem amb més detall...

El Pirineu francès inverteix pensant en el canvi climàtic
La lluita contra el canvi climàtic, la reducció de l'impacte mediambiental i l'adaptació de les activitats de muntanya al nou model de quatre estacions són els objectius de les inversions realitzades. Algunes les executaran en el futur els 39 dominis esquiables del Pirineu francès, que fa uns dies van presentar les novetats de la temporada 2021-2022. Unes novetats que, per descomptat, també s'orienten a reforçar la qualitat de les seves zones d'esquí.

Per això diversifiquen l'oferta i treballen per fer realitat el seu compromís amb el desenvolupament d'un sistema sostenible i de preservació de la muntanya. Entre el 2020 i el 2021 ja hi han destinat prop de 40 milions d'euros. El 48% de les inversions s'han centrat en el manteniment i millora de remuntadors, així com al desenvolupament de la xarxa d'innivació. Una innivació menys sorollosa per preservar la fauna i, alhora, més eficient amb el medi ambient.


El resort de Piau Engaly, a la regió d'Aragnouet, Aure Valley, Alts Pirineus, França (Foto: Gonzaolo Azumendi)

L'estratègia “Muntanya 4 estacions” assenta les bases d'actuació de les 39 estacions del Pirineu francès. El seu objectiu és abordar les conseqüències del canvi climàtic, la dependència de l'activitat de l'esquí i accelerar el retràs de les inversions pendents a les estacions. El nou model persegueix un projecte de turisme de muntanya sostenible per als propers 20 anys. També la creació d'una xarxa d'indrets, activitats i oci a l'entorn de les estacions de muntanya. I, molt important, posar en valor que es tracta de llocs patrimonials, amb banys termals i els seus esdeveniments culturals.

5 conceptes clau
En aquest sentit, Michel Poudale, president de l'Agènce des Pyrénées, explica: “Tots els actors del massís pirinenc, junt amb les Regions d'Occitanie i Nouvelle-Aquitaine, els sis departaments dels Pirineus francesos i les 39 estacions de muntanya, compartim l'ambició d'anar més enllà. Cal inspirar, fomentar i donar suport a una nova dinàmica de desenvolupament dels Pirineus. I cal fer-ho d'acord amb la seva riquesa natural, patrimonial, econòmica i humana. I treballem al voltant de cinc conceptes clau: ecosostenibilitat, autenticitat, preservació, reunió i viure”.

El primer concepte, ecosostenibilitat -apunta Poudade-, es refereix a la capacitat per part dels nostres complexes per a multiplicar iniciatives i inversions, enfocades a reduir l'impacte en el medi ambient”.

Les Angles és una de les estacions del Pirineu francès que tenim més a prop

El segon concepte, autenticitat, “fa referència al nostre compromís per donar suport i fomentar la producció i comerç locals, mantenir vives les tradicions, etc.”, destaca el president de l'Agènce des Pyrénées.

Amb el tercer objectiu, la preservació, Poudade apunta que es refereixen a “la capacitat de mantenir i respectar la naturalesa i el patrimoni natural i cultural”. I, pel que fa al concepte de reunió, matisa que “es refereix al col·lectiu unit d'estacions i regions des del Mediterrani fins a l'Atlàntic”.

Finalment destaca especialment el terme “viure”, perquè “en realitat, són ciutats i pobles de muntanya on la gent viu i treballa tot l'any, i on les activitats turístiques es diversifiquen per oferir al llarg de les quatre estacions de l'any”.

Turisme equilibrat a favor del medi ambient
Fa anys que les estacions de neu dels Pirineus francesos treballen per oferir zones d'esquí de qualitat respectuoses amb l'entorn natural i d'acord amb la preservació de la muntanya.

Per complir amb això, s'ha reduït l'impacte en la naturalesa i, alhora, s'han diversificat les activitats. A més, el Pirineu francès té la gran particularitat de comptar amb una freqüència turística molt equilibrada. A l'hivern 52% i a l'estiu 48%, segons la xarxa pirinenca G2A. El percentatge és de 64% i 36% respectivament, segons la xarxa global de muntanya G2A.

Amb el mateix objectiu, també s'han diversificat les activitats

Zero emissions de CO2 i 16 eco-compromisos
Com dèiem, les 39 estacions de neu del Pirineu francès aposten fort per la conservació de la muntanya. Per això, de manera unànime, totes han apostat per un full de ruta mediambiental que inclou 16 eco-compromisos destinats a preservar la muntanya.

Aquests compromisos incorporen mesures concretes en matèria de clima i emissions de gasos d'efecte hivernacle, gestió de l'aigua, protecció de la biodiversitat i preservació del paisatge. Un dels objectius establerts per Domaines Skiables de France (DSF), la càmera professional d'operadors d'àrees d'esquí, és reduir la petjada de carboni. La seva meta final són les zero emissions de CO2, a partir del 2037. En 15 anys està previst que totes les retrac funcionin amb hidrogen.

Peyragudes: 236.000 tones de CO2 menys
Fa diversos anys que l'estació de Peyragudes està immersa en un gran projecte valorat en 30 milions d'euros. La inversió està destinada a diversificar l'oferta turística, desenvolupar nous conceptes d'allotjament, reduir la despesa energètica, limitar la contaminació lumínica, optimitzar la preparació de pistes i gestionar la neu. Una acció concreta va ser la posada en marxa, l'any 2019, del remuntador de la Vall de Skyvall.


Una de les inverscions de Peyragudes serà en nous conceptes d'allotjament

Es tracta d'un telecabina d'última generació que ha permès reduir en 46.650 els vehicles que es desplacen entre el poble de Loudenvielle i l'estació de Peyragudes. El resultat? Fins a 236.000 tones de CO2 menys.

Grand Tourmalet: 32 milions d'inversió
Avançar cap a una oferta d'oci de muntanya és l'objectiu del projecte de transformació que porta a terme Grand Tourmalet. L'import s'enfila fins els 32 milions d'euros i la inversió que es farà al llarg dels pròxims 10 anys és molt transversal. Inclou resestructuració urbana, nous allotjaments, obres a les pistes, millora de l'oferta d'esquí per a debutants i la connexió entre les dues vessants del domini.

A més, es desenvolupa una oferta d'entreteniment per a tota la temporada i es consciencia el visitant sobre la fauna de la zona per mostrar la riquesa d'espècies que hi ha; en particular, el gall fer. Màxima sensibilització sobre la necessitat de no pertorbar l'ecosistema a l'hivern.

El Grand Tourmalet disposa de més de 100 km de pistes

Plateau de Beille: 8,5 milions en infraestructures d'alta qualitat ambiental
La zona nòrdica del Plateau de Beille, a Ariège, està rehabilitant totes les seves infraestructures perquè siguin d'alta qualitat ambiental. L'operació, de 8,5 milions d'euros (impostos a part), s'executarà al llarg de 2 anys (2021 i 2022) i inclou un sistema de calefacció de biomassa que cobrirà el 80% de les necessitats de tota l'estació.

Els edificis es reconstruiran en dos nivells, incloses la recepció pública, la botiga i la zona de lloguer, el restaurant, els diversos proveïdors de serveis (FSE, lloguer de bicicletes de muntanya, etc.) i les oficines de l'empresa.

Luchon-Superbagnères: Crémaillère Express i adéu al CO2
El complexe s'ha compromès a reduir la petja de CO2 amb la creació del Crémaillère Express. Una gran inversió destinada a garantir la seguretat i la comoditat dels usuaris. El nou telecabina permetrà l'accés a persones amb mobilitat reduïda, desenvolupar el turisme de quatre estacions i reduir el tràfic d'automòbils en carreteres de muntanya, i preservarà el medi ambient.

L'antic remuntador es va instal·lar fa 30 anys, i se substituirà per aquest nou, de 10 places per cabina i d'última generació. Cobrirà 2.666,33 metres, en una pronunciada pendent de 1.146,60 metres, des del recinte fins al telefèric de la ciutat de Bagnères-de-Luchon, a l'altiplà de Superbabnères, i transportarà entre 1.500 i 2.500 passatgers per hora en menys de 8 minuts. Suposa una inversió de 18 milions d'euros.


Luchon-Superbagnères substituïrà l'antic telecabina

Aprofitant la substitució del remuntador, es posa en marxa la revisió del pla urbanístic de Bagnères-de-Luchon. Una gran oportunitat per revaloritzar el paisatge, amb vistes a un turisme sostenible; modernitzar, adaptar i desenvolupar tota la zona com a estació en un enfocament de quatre estacions. Està prevista una nova oferta d'aparcament per a preservar el cor de la ciutat, reforçar la disponibilitat i l'atractiu dels aparcaments perifèrics, i vincular l'oferta de mobilitat a la nova oferta d'aparcament.

Entre les inversions realitzades, destaquen l'ampliació i modernització de la xarxa de neu artificial a Bagnères-de-Luchon, amb 23 canons de neu addicionals a la pista Estives; la substitució de 180 canons de neu existents, i la posada en marxa d'una cinquena bomba a la sala de bombament per augmentar el cabal i reduir el consum elèctric a Superbagnères. Alhora, també se senyalitzaran rutes de raquetes de neu, senderisme i bicicleta de muntanya. I per això s'equiparà el telecadira Tuc de Pan amb mòduls per a bicicletes i s'instal·larà una zona de pícnic a Superbagnères.

Le Mourtis i Bourg d'Oueil aborden el nou model de muntanya 4 estacions
En els propers 15 anys es preveuen millores en els dominis de Le Mourtis i Bourg d'Oueil. Es tracta de millorar els desplaçaments a l'estació, la senyalització, el paisatgisme i el mobiliari urbà per avançar cap a un model de turisme de muntanya 4 estacions.


Le Mourtis també ofereix moltes opcions compementàries a l'esquí

L'Alta Garona implementa, així, un pla d'inversió de 25 milions d'euros que comprèn els exercicis de 2020 a 2025. La inversió té com a finalitat garantir la viabilitat a llarg termini de les activitats econòmiques i turístiques de les estacions, promovent una estratègia turística sostenible i responsable de “4 estacions”, capaç d'adaptar les instal·lacions a l'evolució de la demanda i permetre'ls continuar sent competitives en els mercats turístics i econòmics. També al destacar les pistes dedicades a DevalKart a Le Mourtis.

Les Angles: 3,1 milions al Lou Bac Moutain adaptat a l'entorn.
Perfectament adaptat a l'entorn de muntanya, i d'acord amb el model 4 estacions, el 'Lou Bac Mountain' de Les Angles és el nou i emocionant tobogan mono-rail. El seu recorregut pel bosc abasta una extensió de 2,5 km que es pot fer a gairebé 40 km/h, tot i que és el passatger qui controla la velocitat durant el descens. Té 450 metres de desnivell, pendents de fins al 50% i, en estar la pista il·luminada, permet baixar fins i tot a la llum de la lluna. El circuit surt de l'arribada del telecabina de les Pélegrins, al Plateau de Bigorre.


Les Angles, durant aquest pont de la Puríssima

Gourette: 2,75 milions per a millorar les infraestructures
Aquesta temporada, l'espai de debutants del Plateau du Bézou, al cor del Cirque de Gourette i a 1600 m d'altitud, s'ha renovat completament per a millorar l'oferta d'esquí. En aquest sentit, s'han instal·lat tapissos coberts, i s'ha remodelat la pista de gairebé 3,9 hectàrees, on s'han instal·lat matalassos coberts i s'ha millorat la xarxa d'innivació. A més, s'està replantant la zona amb llavors locals per mantenir les pastures que cada estiu recorren les vaques i ovelles dels pastors de Gourette, com a part d'un projecte amb els agricultors locals, el Conservatori Botànic i l'associació Indigraines.

Aquestes inversions formen part de la modernització de 27 milions d'euros prevista per a l'estació d'esquí de Gourette fins el 2024.
A Gourette, des del coll de l'Aubisque

Saint-Lary: 1,5 milions a favor del medi ambient
Saint-Lary continua apostant per oferir una àrea d'esquí de qualitat i, alhora, respectuosa amb el medi ambient. Ha invertit 1,5 milions d'euros per optimitzar el consum d'aigua i energia de l'estació, amb la instal·lació de 22 canons de neu d'última generació, que utilitzen la tecnologia mono fluid, i que augmentaran la capacitat de producció de neu al sector del Pla d'Adet. També s'està duent a terme la reestructuració de la zona d'esquí, amb el desmantellament i reducció de remuntadors, la formació en eco conducció per a les màquines trepitja-neus i l'orientació per satèl·lit, un millor manteniment i producció de neu, la reforestació de les vessants per a l'agro-pastura i l'optimització del consum d'electricitat.

Una altra novetat és que, a més, aquesta temporada l'estació estrena la pista vermella panoràmica 'François Vignole', que recorre les crestes del Soum de Matte i ofereix un excepcional paisatge del Rioumajou i de la Vall d'Aure. Amb una longitud de 2,,5 km i un desnivell de 500 m, uneix el cim del telecadira Soum de Matte amb elpeu de pistes del Pla d'Adet.

Artouste: admirar la natura des del telecabina silenciós
Ubicada a la vall d'Ossau, a la ruta d'Espanya, la petita estació de neu d'Artouste és la més atípica, amb el seu domini d'altitud i el seu poble a la ribera del llac de Fàbreges. Està orientada al Pic du Midi d'Ossau i al Parc Nacional dels Pirineus, motiu pel qual ofereix un marc excepcional i preservat per als amants de la natura i de la neu. El seu confortable, espaiós i silenciós telecabina és ideal per admirar la majestuositat del Pic du Midi d'Ossau durant el temps de pujada, 8 minuts.

Imatge d'Artouste

Font-Romeu Pyrénées 2000: 1,8 milions per protegir l'entorn
Per reduir l'impacte mediambiental i garantir la millor neu a l'estació durant tota la temporada, a Font-Romeu Pyrénées 2000 s'han substituït 40 canons de neu per 40 de nous, més eficaços i amb un consum energètic més reduït.

Font-romeu és el destí ideal per a molts catalans

També s'ha instal·lat un tapís a la pista de trineus i a les pistes de Tubbing que agilitarà la pujada i permetrà lliscar per les pistes. Al sector Pyrénées 2000, un nou tapís cobert permetrà als debutants pujar fàcilment la pista que hi tenen dedicada abans d'aventurar-se en els primers descensos.

A més, el domini esquiable dels Pirineus Orientals, consorciat en el grup Les Neiges Catalanes, ha invertit 1,8 milions d'euros en la creació de la nova pista verda 'Fornells' i en la construcció del restaurant d'altura 'la Gallina'. La nova pista, amb un recorregut de 2,5 km que discorre en un entorn molt natural similar a un fora pista, està equipada amb 25 canons de neu i, amb ella, l'estacio ja compta amb 46 km de pistes.

La Pierre Saint-Martin: tres pistes més
La creació de tres noves pistes suma un 15% més de quilometratge a l'estació de La Pierre Saint-Martin. Aquestes pistes, que van del blau al negre, permetran arribar a la zona d'esquí des del fons d'aquesta nova àrea.

També s'han redissenyat les dues pistes de trineus al front de neu i a la zona nòrdica de Braca. El peu de pistes s'ha repensat com a espai segur on començar amb serenitat, amb un tapís d'escalada cobert i amb el Family Park, que s'ha instal·lat la pista verda de Rochers perquè els debutants es diverteixin amb els mòduls de neu. Per a més sensacions, l'snowpark The Moonwalk s'ha instal·lat en una pista blava accessible amb telecadira i equipada amb mòduls.

La Pierre Saing Martin ha instal·lat un nou snowpark

També s'aposta per accions ecològiques amb la revegetació i la millora de les connexions amb el transport públic com a mesura per a reduir la contaminació. Gràcies a l'estreta col·laboració amb l'Oficina Nacional Forestal (ONF), l'estació pot garantir que les principals àrees de biodiversitat, amb el massís kàrstic de La Pierre, no pateixin els efectes dels excursionistes o esquiadors. Proba d'aquest compromís, és que el ressort compta amb les certificacions ISO 50001 i ISO 14001.

I per un esquí sense handicaps, l'estació de neu compta amb l'associació La Pierre Handl Pyrénées, que posa en marxa el Taxi-ski per a persones amb mobilitat reduïda.

Luz Ardiden: sense barreres
Gràcies als telecadires Aulian Express i Béderet Express, que donen servei a gairebé tot el domini esquiable, Luz Ardiden ha desenvolupat encara més la seva oferta per acollir persones amb mobilitat reduïda. Per això, durant tota la temporada, les associacions i clubs d'esquí acompanyaran a persones que ho necessitin a les pistes d'esquí i els facilitaran els descensos amb biesquís. La meitat del preu del forfet s'aplicarà a la persona amb mobilitat reduïda i l'altra meitat, al seu acompanyant.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 






giny













Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny