Notícia

El millor skimo europeu, a la Vall de Boí

Boí Taüll acollirà entre el 8 i el 13 de febrer els Campionats d’Europa d’Esquí de Muntanya

BoíTaüll
Boí Taüll és un dels principals atractius de la Vall de Boí Autor/a: FGC
Entre el 8 i el 14 de febrer l’estació de Boí Taüll, a l’Alta Ribagorça, acollirà els Campionats d’Europa d’Esquí de Muntanya. Es tracta d’un somni fet realitat per a centenars de persones, tant de la Vall de Boí com del sector català de l’skimo. La competició, que ja té el programa definit, s’organitzarà en format olímpic. I es preveu que marqui un abans i un després per tot el territori.


El conjunt romànic de la vall i les baixades de falles estan reconeguts per la UNESCO
 
Ubicada al bell mig de l’Alt Pirineu, a la comarca de l’Alta Ribagorça, la Vall de Boí combina a la perfecció esport, natura i cultura. D’una banda, disposa de Boí Taüll, l’estació d’esquí i de muntanya més alta del Pirineu català, que ha esdevingut un pol dinamitzador de l’esport i l’economia de tota la comarca. I de l’altra, la vall és coneguda internacionalment pel seu patrimoni històric i cultural. De fet, el seu conjunt romànic està declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco; les baixades de Falles, Patrimoni Immaterial, i el seu cel, Reserva i Destinació Starlight. A més, la vall gaudeix de l’únic parc nacional de Catalunya, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que amb la riquesa de la flora i la fauna que acull constitueix la representació més genuïna de l'alta muntanya.

728x90_alpi_hivern_ara-lleida-cat
 
Aquesta temporada hivernal, però, la gran protagonista serà Boí Taüll. I és que entre el 8 i el 13 de febrer se situarà en el mapa internacional d’esports d’hivern d’alt nivell, ja que serà l’escenari dels Campionats d’Europa d’Esquí de Muntanya.
 
Emplaçament ideal
L’estació, gestionada per FGC Turisme, reuneix totes les característiques i serveis necessaris per a acollir un esdeveniment d’aquestes dimensions. En primer lloc, la seva ubicació, alçada i orientació garanteixen que la neu estarà en les millors condicions. En segon lloc, la morfologia del terreny, amb grans cims i muntanyes, però una base única en el seu domini esquiable que, a més inclou tots els serveis i centres operatius, facilitaran molt l’organització de l’efemèride. I a això s’hi ha de sumar la gran capacitat hotelera i de restauració de la vall, amb una gran oferta d’allotjaments, bars i restaurants molt a prop de la base de les competicions. Una proximitat que, de retruc, minimitzarà l’impacte ambiental dels desplaçaments.
 
La concentració dels serveis i centres operatius a la base de l’estació facilitaran l’organització de l’esdeveniment
 
Un somni fet realitat, fruit del treball en equip
La celebració del que serà l’esdeveniment més important del calendari internacional arriba a Boí Taüll en el millor moment possible, ja que aquesta primavera es va saber que l’esquí de muntanya formarà part de la família olímpica a Milano Cortina l’any 2026. I aquests campionats són possibles gràcies a l’esforç i la motivació de tots els agents implicats: des dels clubs i empreses del territori fins a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), passant per la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME), FGC Turisme i la mateixa estació.
 
En aquest sentit, durant els campionats es mobilitzarà un gran nombre de persones. L’organització, gestionada per 10 responsables de les àrees clau de gestió, també compta amb el suport de l’equip de treball de l’estació, els professionals que cobriran els serveis externs contractats, l’equip de la Federació Internacional (ISMF), els tècnics de les federacions espanyola i catalana, i un centenar de voluntaris que donaran cobertura a les diferents necessitats operatives.
 
Quatre competicions i format olímpic
Partint de la base que Boí Taüll ja té una gran experiència en l’organització de competicions d’esquí de muntanya d’alt nivell (en tres anys ha acollit dues edicions dels Campionats d’Espanya d’Esquí de Muntanya), una de les grans apostes de l’organització ha estat donar un gran format a l’esdeveniment. Així, l’Europeu s’estructurarà en quatre competicions i un dia de descans, tal com s’estableix per als Campionats del Món. I d’aquestes quatre competicions, tres ja seran les que el Comitè Olímpic Internacional (COI) ha decidit que formaran part dels Jocs Olímpics: Sprint, Individual i Relleus. La quarta competició serà la Vertical.
 

En tres anys Boí Taüll ha acollit dues edicions dels Campionats d’Espanya d’Esquí de Muntanya

 
La prova d’Sprint no patirà pràcticament cap modificació respecte del format actual. I a la seva espectacularitat s’hi sumarà una ubicació privilegiada que permetrà gaudir de la cursa sense haver de fer desplaçaments per l’estació.
 
La Vertical és un recorregut molt exigent que surt de la base de l’estació i remunta fins als quasi 2600 m. Un desnivell positiu de 540 m distribuïts en diferents trams.
 
La cursa individual és la prova reina dels campionats, i la que més s’acosta a l’essència de l’skimo. Cada esportista haurà de treure el millor de si mateix, aplicant el domini de la tècnica de progressió en ascens i afrontant el descens de manera segura i a la màxima velocitat possible. L’itinerari s’adaptarà a la nova normativa del format olímpic amb diferents pujades i baixades dins del domini esquiable de l’estació, amb un traçat atractiu tant per als esportistes com per als espectadors. En aquest sentit, hi haurà descensos per posar a prova la tècnica dels esquiadors, trams a peu per terreny alpí superant forts pendents amb els esquís a l’esquena, i un bon nombre de zones de transició per posar el toc d’emoció a la prova.
 
També cal dir que el traçat s’ha dissenyat per apropar el públic a l’espectacle i permetre als assistents gaudir de la prova i conviure amb l’activitat diària habitual de l’estació d’esquí, assegurant la celebració dels Campionats i beneficiant la retransmissió en directe de la cursa, que es podrà seguir gràcies a l’streaming de la ISMF.
 
Per últim, els relleus passen a ser mixtes, de dos competidors. Cal destacar que aquesta prova serà la primera i l’única de la temporada en el calendari internacional, fet que la converteix en el centre d’atenció del propi COI (que ja ha anunciat que hi enviarà observadors) i de tot el món de l’skimo, que en farà les seves pròpies valoracions de futur. Això no obstant, el recorregut ja va passar el seu test el 2021 durant els Campionats d’Espanya de skimo i va aportar resultats tècnics molt positius.
 

Les proves es faran els dies 9, 10, 12 i 13 de febrer

 
El programa, definit
A un mes i mig de la competició, l’organització ja ha definit un programa que s’allargarà tota la setmana. El dilluns i el dimarts es reservaran per a la recepció d’equips, les benvingudes, la recollida d’acreditacions, la reunió dels capitans d’equip i la cerimònia inaugural.
 
La competició en si començarà el dimecres (dia 9) amb la Cursa Sprint. Dijous (10) serà el torn de la Competició Vertical. Divendres els esportistes tindran la jornada de descans, tot i que es farà un reconeixement de la competició individual. Dissabte (12) es farà aquesta competició, i diumenge (13) es clourà el campionat amb la Cursa de Relleus.
 
Un abans i un després per la vall
Els Campionats d’Europa d’Esquí de Muntanya es presenten com un esdeveniment esportiu que marcarà un abans i un després per tota la Vall de Boí. I és que amb un reconeixement internacional evident, la cita ajudarà a posicionar l’estació com a destí d'alt nivell. Però també tindrà una lectura positiva per al territori, ja que situarà l’Alta Ribagorça en el mapa esportiu en temporada d’hivern, però també com a destí turístic d’alta muntanya.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny