Notícia

Un 2021 marcat per la candidatura dels Jocs d'Hivern 2030

La gran afluència turística que ha rebut l'Alt Pirineu tant a l'estiu com a l'hivern també han marcat l'any que ara tanquem

PortAine
Enguany el territori s'ha marcat rècords d'ocupació, tant a l'hivern com a l'estiu Autor/a: ACN
La candidatura per acollir els Jocs d'Hivern al 2030, amb veus a favor i en contra, ha marcat l'any informatiu a l'Alt Pirineu i Aran. Mentre des del Comitè Olímpic Espanyol es demana el suport unànime del territori per poder guanyar-la, la plataforma Stop JJOO suma l'adhesió de l'expresident de la Generalitat Quim Torra i l'atleta Kilian Jornet. Una altra notícia destacada ha estat el rècord de turistes d'aquest l'estiu, en què s'han registrat més d'1,5 milions de pernoctacions i s'han posat en marxa regulacions d'accés a diversos espais naturals. 


El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha aplicat restriccions, i ha editat un plànol i una guia de mobilitat

La gran afluència turística que ha tingut l'Alt Pirineu, tant a l'estiu com a l'hivern; la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern 2030, amb tots els posicionaments tant favorables com contraris; la massificació dels espais naturals protegits, sobretot durant l'estiu, o l'estrena dels vols regulars des de l'aeroport d'Andorra-La Seu han marcat aquest 2021 a l'Alt Pirineu. Ho han fet juntament amb l'oposició al projecte de la MAT entre Laluenga (Aragó) i Isona (Pallars Jussà), la implantació de l'avortament per la via farmacològica als hospitals del Pirineu, la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern que es va celebrar a l'abril a Andorra, o la inauguració del túnel de Tresponts, entre d'altres.

728x90_alpi_hivern_ara-lleida-cat

Però centrats en l'àmbit de la neu i de la muntanya, la cronologia més destacada de l'any que ara tanquem seria la següent:

12 març: El Govern aixeca el confinament comarcal i les pistes d'esquí encaren el final de temporada "esperançats". Els amants dels esports blancs tenen ganes de neu i així ho demostren. Les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya venen 4.000 forfets en quatre dies. Per molts esquiadors, el mes de març suposa, a la pràctica, l'inici de la temporada d'esquí. Les estacions lleidatanes registren per Setmana Santa un 50% de la seva capacitat, quan en un any "normal" l'ocupació sol ser del 10 o 20%. Coincidint amb l'arribada de visitants, els alcaldes del Pirineu denuncien "el turisme de vacunació" a les comarques de la zona aprofitant la Setmana Santa. Durant diversos dies han detectat persones vingudes d'altres territoris de Catalunya que han escollit les comarques de muntanya per vacunar-se.

Per Setmana Santa les estacions de FGC van vendre fins a 4.000 forfets en quatre dies

31 juliol: El Parc Natural de l'Alt Pirineu i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya alerten sobre la massificació de visitants a la Pica d'Estats i demanen regular-hi l'accés. El 31 de juliol entra en funcionament el servei de reserva i pagament per estacionar el cotxe en algun dels quatre aparcaments que hi ha a la zona. Un total de 5.042 persones han accedit a la pista de la Pica d'Estats amb reserva d'aparcament i unes 285 persones ho han fet en taxi durant el període de regulació. Mentre, a Lles de Cerdanya també s'ha regulat l'accés a la zona dels Estanys de la Pera i s'han posat en marxa de dues línies de busos llançadora que uneixen els aparcaments de les estacions d'esquí nòrdic de Lles i Aransa amb la font de Pollineres, des d'on s'arriba a peu a aquesta zona.


A l'estiu fins i tot hi va haver cues per fer el cim a la Pica d'Estats

15 d'agost: El sector turístic de la demarcació de Lleida tanca l'estiu amb el millor resultat de tots els temps, amb 546.559 viatgers i 1.542.818 pernoctacions. Així es desprèn de les dades de l'enquesta d'ocupació de l'INE (Instituto Nacional de Estadística) sobre el comportament turístic en els establiments d'hoteleria, càmpings, turisme rural i apartaments turístics. En concret, les pernoctacions entre juny i setembre s'han incrementat un 8% en relació amb el mateix període del 2019 i un 44% respecte al 2020. Càmpings i turisme rural han registrat creixements importants, mentre que les estades en l'hostaleria han caigut respecte a l'estiu del 2019. Tot plegat, en un estiu en què ha calgut activar durant alguns dies el Pla Alfa 3 al Montsec per l'onada de calor, el què ha suposat restringir per uns dies les activitats en aquesta serra.

13 de novembre: El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, demana el suport unànime del territori per poder guanyar la candidatura dels Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030 en un acte a Val d'Aran. Al manifest s'hi ha adherit una setantena d'ajuntaments i institucions. Mentre, la plataforma Stop JJOO demana la retirada del projecte amb el suport, entre d'altres, de l'expresident de la Generalitat Quim Torra, l'atleta Kilian Jornet, i el músic i cantant Lluís Llach. Des del Govern insisteixen en l'oportunitat que pot suposar la cita olímpica per al Pirineu i en què tot plegat es farà amb criteris de sostenibilitat. Els contraris a la candidatura, però, diuen que el projecte no dona resposta a les necessitats del territori i veuen una "irresponsabilitat" voler-los fer en context d'emergència climàtica.

El debat al voltant de la candidatura continua sent molt complex

17 de desembre: L'aeroport d'Andorra-La Seu inaugura els seus primers vols regulars. Es tracta d'una línia operada per Air Nostrum que va fins a Madrid dos cops per setmana. La companyia ha estat l'adjudicatària del concurs fet pel govern andorrà per impulsar noves rutes a l'aeroport. Per tal d'assegurar la viabilitat econòmica del primer any d'explotació, l'executiu del Principat aportarà un màxim de 630.000 euros en funció de l'ocupació dels més de 200 vols previstos. També s'han adjudicat les obres d'abalisament de la pista, que han de permetre dur a terme operacions durant la nit. Les instal·lacions acullen des del mes de juny un helicòpter de rescat que incorpora personal mèdic del SEM. L'aparell està permanentment al Pirineu i els dies de més risc es desplaça a la base de Tírvia (Pallars Sobirà).

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny