Notícia

El Pirineu de Lleida, per viure'l

Esquí, aventura, natura i cultura es fusionen en un territori que defuig les massificacions

Surfejant per Port Ainé
Surfejant per Port Ainé Autor/a: FGC - Felipe Valladares
Set comarques, onze estacions d'esquí, tres parcs naturals, diversos atractius reconeguts per la UNESCO... Lluny de les massificacions, el Pirineu de Lleida s'ha erigit com una de les destinacions turístiques per excel·lència per als amants de la natura i de l'aventura. I el ventall d'activitats i serveis que ofereix durant l'hivern combina la pràctica de l'esquí i una gran varietat d'opcions complementàries amb l'oferta cultural i gastronòmica de la zona.



El Pirineu lleidatà disposa d'11 estacions d'esquí (Foto: FGC)


Natura en estat pur. Aquest seria l'hiperònim del Pirineu lleidatà; unes muntanyes ubicades al nord de la demarcació que juguen un paper clau en la societat del segle XXI. Lluny de ciutats massificades, permeten gaudir de l’entorn d’una manera que ens posa en comunió amb el planeta i els nostres orígens. Unes condicions que en els darrers temps la societat ha concebut i potenciat com un valor excepcional. Els seus boscos, rius, camins i gents mantenen un caràcter rural basat en la tradició. I és que la neu i el fred determinen molt més que un clima; esdevenen una manera de viure, i de gaudir de noves experiències.

728x90_alpi_hivern_ara-lleida-cat

Els sostres del Pirineu superen els 3000 metres d’altitud. Són el mur nord de Catalunya, un sistema on -gràcies a la diferència d'altura del terreny i a la varietat del clima- hi conviu una àmplia policromia de flora, amb rouredes, fagedes, avetars i pinassa. Tot un reclam per als amants de la natura. I és que entre aquestes muntanyes hi trobem clima atlàntic i mediterrani continental, cosa que assegura estius suaus i frescos, i hiverns molt freds.


Rouredes, fagedes, avetars i pinassa conviuen en harmonia al Pirineu lleidatà (Foto: FGC)

El Pirineu lleidatà està format per les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya i la Val d’Aran. L’hivern és un dels moments en què més gent vinguda d’arreu aposta per aquestes destinacions, que ofereixen una oferta que va més enllà de la neu. El conjunt de serveis és extens i pensat per a l’activitat a la muntanya, sigui amb família o amics.

Onze estacions d’esquí
El Pirineu de Lleida disposa d’11 estacions d’esquí que es divideixen en sis centres d’esquí alpí i set de nòrdic. Entre totes, sumen més de 500 km esquiables, i agrupen 140 empreses especialitzades en esports d’hivern que permeten als visitants gaudir de la neu i la natura en llibertat i amb les millors garanties. Això suposa un reflex de la varietat i les opcions que ens podem trobar als paratges de neu del Pirineu. Són complexes que disposen de tots els serveis necessaris per gaudir de la neu amb la màxima seguretat, no només dintre de les pistes, sinó també fora, gràcies a una informatització accelerada, entre d’altres causes, per la pandèmia de la covid-19.


Tavascan i Baqueira ofereixen tant l'esquí alpí com el nòrdic

Els sis dominis d’alpí tenen una llarga tradició i fan de l’oferta de l’Alt Pirineu i Aran una de les més potents i completes de l’Estat, així com de les més atractives d’Europa. Baqueira Beret, Boí Taüll, Port del Comte, Tavascan, Espot Esquí i Port Ainé ofereixen en conjunt més de 350 quilòmetres de domini esquiable.

I l’oferta d’esquí nòrdic destaca per l’espectacularitat dels seus boscos i muntanyes, i per l’escalf dels seus refugis. Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa, Virós-Vallferrera, Lles de Cerdanya i Aransa són els cinc centres de nòrdic de la demarcació i sumen prop de 150 quilòmetres de circuits d’esquí de fons, que afegits als 21 que aporten Beret i Tavascan constitueixen una oferta variada i completa tot l’hivern. Hi ha complexos de nòrdic que combinen l’esquí amb les raquetes de neu, com alguns d’alpí (Tavascan, Port del Comte i Espot), superant els 140 quilòmetres per recórrer amb raquetes.


L'oferta d'esquí nòrdic destaca, en gran part, per l'escalf dels seus refugis (Foto: Virós-Vallferrera)

En total, el territori disposa de 245 pistes d'esquí alpí i nombrosos circuits als complexos de nòrdic, i més de 4.500 hectàrees esquiables amb una capacitat per transportar 108.453 viatgers/hora per mitjà de 81 remuntadors. Aquesta superfície esquiable continua situant el Pirineu de Lleida com una de les destinacions més importants del conjunt de l’Estat espanyol, i també a escala internacional. I es complementa a la perfecció amb tot un reguitzell d'activitats d'aventura pensades per a totes les edats.

Muntanyes amb arrels culturals, i gastronòmiques
L’oferta cultural del Pirineu lleidatà se centra en la seva història: en l’herència de la cultura romana amb els banys termals, en esglésies medievals construïdes fa un miler d’anys, en una gastronomia tradicional i deliciosa basada en la subsistència, i en l’afany per pujar muntanyes de l’esperit pirineista de finals del segle XIX.

En aquest sentit, les esglésies de la Vall de Boí ja fa 20 anys que formen part de la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. També hi ha una cinquantena de museus que mostren diferents aspectes de les muntanyes. I diversos balnearis herència de l'època romana que també són una parada obligada.


Les esglésies romàniques de la Vall de Boí estan reconegudes per la UNESCO (Foto: AraLleida)

A més, amb el reconeixement Starlight específic, l'observació astronòmica s'ha erigit com una altra de les essències d'aquest Pirineu. I també aquí les opcions són variades. D'una banda, hi ha el Parc Astronòmic del Montsec; i de l'altra, els miradors astronòmics d'Espot, Vilaller i la Vall de Boí.

I un altre dels punts forts del territori és la seva gastronomia. L'oferta de restauració és extensa, amb plats i cartes que són un reflex de la vida a la muntanya, i amb uns productes autòctons exquisits, alguns dels quals reconeguts amb els distintius de qualitat establerts per la Unió Europea de Denominació d’Origen Protegida (DOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

Pobles amb caràcter
Per descobrir aquest territori no hi ha res com caminar pels seus pobles. Conèixer-los a peu i amb calma, trepitjant un sòl ple d’història. La majoria dels seus municipis no superen el miler d’habitants; i si bé la urbanització també s’ha obert pas entre aquestes muntanyes, encara hi ha alguns reductes que mantenen intacta l’essència del passat. I paral·lelament, les capitals de comarca també són un reflex de la vida pirinenca amb les característiques intrínseques pròpies de cada territori


Les cases araneses, per exemple, mantenen intacta l'essència del passat (Foto: AraLleida)

En resum, l’experiència al Pirineu no s’acaba mai. Unes muntanyes que han vist passar els segles sense perdre la seva autenticitat ni esveltesa. El verd de l’estiu i el blanc de l’hivern continuen alternant-se en una comunió perfecta. Tot preparat perquè els visitants puguin descobrir els seus secrets. Un lloc únic al món. Un lloc per viure'l.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 






giny













Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny