Notícia

Falten professors d'esquí

Gairebé totes les escoles tenen dificultats per mantenir les plantilles

professor esqui,classe esqui,monitor,alumnes
Gairebé totes les escoles d'esquí o surf de neu tenen dificultats per mantenir les plantilles Autor/a: Diaridelaneu
Doncs sí, al sector de l'ensenyament de l'esquí i el surf de neu hi ha manca de professors, però els motius no són els mateixos a totes les escoles. Són diverses les causes i per saber-ne més sobre la problemàtica hem parlat amb quatre responsables de diferents escoles del Pirineu.


728x90_alpi_hivern_ara-lleida-cat

Hi ha manca de professors d'esquí. Tot i que cada any s'incorporen al mercat laboral del sector un bon nombre de professors en TD1 i TD2, el nombre continua sent insuficient. Les causes són diverses i s'arrosseguen des de fa anys.

La pandèmia, però, ha acabat d'accelerar i fer més gran un problema que no té una solució clara. Per saber-ne més sobre aquesta qüestió hem parlat amb els responsables de quatre escoles, que ens exposen la situació a cadascuna d'elles.

vallter-professor-cunya-omlProfessor d'esquí a Vallter 2000 (Foto: O. Molas).
 
El Ripollès

Fa unes poques hores, a l'Instagram de l'Escola d'esquí Alta Vall del Ter, publicaven un anunci per ajudar en la preparació i posterior acompanyament per a formar professors d'esquí o snowboard. Oriol Cornet, professor d'aquesta escola, explica que la situació actual els ha portat a activar iniciatives com aquesta per intentar captar nous professors de cara a la temporada vinent.
 
L'escola està situada a Vallter 2000, una de les estacions petites del Pirineu, motiu pel qual costa trobar personal, malgrat que tenen un volum de feina molt alt. Contractar joves titulats per treballar a l’estació més oriental de la serralada és, gairebé, una missió impossible. La plantilla es va envellint i veure cares noves per l’escola ha deixat de ser una cosa normal cada desembre.

Les causes són diverses, una de les quals és que no hi ha prou relleu just quan coincideix que bona part d'una plantilla, que era molt estable des de fa anys, arriba al seu moment de jubilació. I la segona, una falta de motivació o desconeixença de la professió entre els més joves per entrar en aquest món laboral.
 
Cornet, després d'acomiadar una campanya de Nadal amb moltíssima feina, declara a Diaridelaneu que "els nous titulats en TD1 o TD2 acostumen a ser perfils molt joves i prefereixen treballar en estacions més grans".

06-singles-vallter-febrer-2016Professors d'esquí de l'escola d'Esquí Alta Vall del Ter en una imatge d'arxiu (Foto: DDLN).

El professor de Vallter també destaca un altre motiu que permet entendre el perquè l'aposta laboral de l'ensenyament de l'esquí no sedueix als més joves, i és que "hi ha el problema afegit de l'habitatge. La majoria dels qui entren a la nostra escola ara mateix és perquè són persones que tenen una segona residència a la zona. Això els ho posa més fàcil". 
 
I posa un exemple: "a la nostra escola, de 15 professors en plantilla, només 3 o 4 són nascuts a la Vall.  La resta fa pocs anys que han vingut a viure a Camprodon o bé és perquè ja hi tenien un segon habitatge".
 
El responsable de xarxes socials de l'escola recorda amb certa ironia com la feina del professor d'esquí que "havia estat tan atractiva 20 anys enrere", ara mateix es troba en una situació en la qual gairebé "ni anant a buscar els possibles candidats a casa seva els aconseguim seduir".
 
Per pal·liar aquesta situació, i veient a venir que la qüestió encara es farà més problemàtica a la temporada vinent, per aquest mes de gener s'ha començat una campanya per captar nous professors. La campanya va adreçada a la mateixa gent jove de la vall de Camprodon, Ripollès i Garrotxa, però aclareix que "òbviament tothom hi serà benvingut".
 
I recorda que aquesta escola planteja uns dels sous més competitius de tot el Pirineu per a un professor, a més d'oferir passi de temporada de l'estació i equip de treball, com ara la roba que porta el professor.


vallter-escola-esqui


La Cerdanya

SnowandGo és una escola relativament jove. Va néixer fa sis anys a la Cerdanya. La Molina és la seva estació de referència i base d'operacions on majoritàriament exerceixen les classes d'esquí. Anna Dalmau és la seva màxima responsable i li preguntem quina és la situació en aquesta escola.

Dalmau confirma que "cada any costa més trobar professors titulats i a més, sovint els mateixos tècnics, d'una temporada a la següent, passen d'una escola a una altra en funció de les condicions laborals". A més, enguany la situació ha empitjorat perquè "veníem d'una temporada sense facturar per culpa de les restriccions de la pandèmia i molts professors, directament, han canviat de sector".

També hi afegeix que en el cas concret d'Snow&Go admet que "no puc oferir estabilitat econòmica als professors fora de la temporada de neu" com, per contra, si  que "poden oferir altres, i aquesta és una qüestió que hauré d'intentar resoldre de cara al futur".

A més a més, en el cas de la Cerdanya, en destaca una circumstància afegida i que, en certa manera és singular de la zona, i que ve motivada perquè "aquí hi ha molts clubs, i aquests tenen molts socis federats que precisament per aquesta condició a la temporada passada van poder continuar treballant. Alguns professors d'esquí, enguany i recordant el que va succeir a la temporada passada, han trobat ofertes laborals en aquests clubs en els quals hi tenen una garantia de treball que les escoles, en context Covid, no els podem garantir".

Li preguntem si hi ha solucions i creu que resoldre la problemàtica depèn de moltes qüestions, entre les quals les administratives, que no ajuden gaire. Per exemple, hi ha la possibilitat de contractar professors titulats i ben preparats com els argentins o xilens que fan la doble temporada. Lamenta, però, que això ara mateix no és possible perquè "a banda del problema de la convalidació de titulacions, que tarda un cert temps, també hi ha l'accés d'aquests tècnics a la ROPEC (Registre Oficial de Professionals de l'Esport de Catalunya), un requisit imprescindible per a fer feina a les escoles d'esquí catalanes. Són tràmits que poden durar mesos en resoldre's. I quan es podria aconseguir incorporar aquests professionals al mercat laboral, ja s'ha acabat la temporada", diu una mica resignada.

escola-esqui-snow-and-go-la-molinaFotografia de grup de l'escola d'esquí i surf de neu Snow&Go de La Molina


El Pallars Sobirà

Una de les escoles que hi ha a Port Ainéés Cims del Pallars. Al capdavant hi ha en Gabriel Lopetegui, empresari dels esports d'aventura i neu ben conegut a la comarca.

Lopeteguiens descriu una situació que és una mica diferent a la de Cerdanya i Ripollès. En el seu cas el problema no és tant la manca de professors titulats, com sí que ho és aconseguir retenir-los més enllà d'un parell de temporades. Ens avança que en aquest sentit el centre de formació de l'IES de la Pobla de Segur ha fet, i continua fent, molt bona feina. I cada any expedeix un bon nombre de titulats, per tant el problema no és tant la manca de titulats en aquesta zona, sinó aconseguir retenir-los.


escola-esqui-cims-pallars-port-aineFotografia d'arxiu de l'escola Cims del Pallars (Foto: Escola Cims del Pallars).

El responsable de l'escola Cims del Pallars deixa clar que "nosaltres estem donant un servei en una estació pública, i aquí tothom compleix amb la legislació. Amb això vull dir que quan surt un TD1 i ve a fer pràctiques, que han de durar 120 hores, aquí es fan sense remunerar, perquè són això, pràctiques. I en altres llocs això no és així. No compleixen". I assegura que això els deixa en desavantatge.

"Els alumnes que ja poden començar a fer pràctiques saben d'aquesta circumstància, i busquen una estació en la qual les escoles els permetin fer les pràctiques remunerades, és a dir, cobrant. Així és molt difícil que vulguin treballar al Pallars. Marxen i no tornen, a no ser que hi tinguin un vincle familiar, emocional, o del que sigui, des de fa anys", que els convidi a quedar-se, raona.

Però hi ha més qüestions que deixen aquesta escola de Port Ainé amb un repte important a resoldre. És el fet de tenir La Peülla i un accés a Baqueira tan proper. Això fa que quan els professors són molt joves els resulti atractiu anar a fer de docents de l'esquí a les escoles de la zona de Baqueira. "És una estació molt gran, amb molta oferta i demanada laboral i, per tant, si ets jove, tens ganes d'experimentar, i provar coses noves, Baqueira t'ho posa fàcil", dona a entendre. I posa un exemple: dels 15 treballadors de l'escola en plantilla, només els tres primers per antiguitat porten entre 8 i 14 d'anys treballant a l'escola: el quart en antiguitat tot just aquesta serà la seva quarta o cinquena temporada a Port Ainé.

Per competir en aquesta circumstància que suposa un repte a l'hora de retenir professors d'esquí, Lopetegui diu que només es pot fer col·laborant entre les escoles i, per això, "quan a la nostra escola tenim necessitat de professors perquè no donem l'abast, ens ajuden els professors d'altres escoles d'aquí Port Ainé", i viceversa, "si ells en tenen necessitat i nosaltres tenim professors disponibles, aleshores som nosaltres qui els fem el favor".

port-aine-professora-esqui-alumneProfessora d'esquí de l'escola Cims del Pallars amb alumne a Port Ainé (Foto: cedida).


Alta Ribagorça

I finalment acabem la nostra ruta a l'Escola d'esquí i Snowboard de La Vall de Boí.

Manel del Pozo és el director d'aquesta escola ubicada a l'estació de Boí Taüll. Ens explica que, en general, tot el "gremi" de l'ensenyament de l'esquí està "tocat".

Aclareix que malgrat que la gent que treballa a les escoles d'esquí està ben formada i disposen de titulació, també és cert que "el sector en la qüestió laboral és una mica precari, no està prou ben organitzat, no hi ha un conveni, i al final acaba havent-hi una mica d'especulació per totes bandes".

També creu que hi ha més qüestions que van en contra, com ara el fet que "els qui entren a fer de professors no hi tenen massa continuïtat, no hi acaben de confiar i acaben buscant altres opcions laborals" i és que com a problema de fons hi ha el fet que "es tracta d'una feina temporal".

boi-taull-escola-esqui-i-snowboard-vall-de-boiProfessors d'esquí i snowboard de l'escola Vall de Boí de Boí Taüll

Més informació

I ja per finalitzar aquest article, volem informar als nostres lectors que, des de Diaridelaneu, també hem contactat amb les escoles Guies Nord Sud, de la Vall de Camprodon, i amb l'Escola d'esquí Vall de Núria, del'estació d'esquí de Vall de Núria. Gràcies a tots per la vostra predisposició.

Si us ha agradat llegir Falten professors d'esquí també us pot interessar llegir Què es necessita per ser professor d'esquí o de surf de neu?.

masella-telecadira-snowboard-professorsProfessors d'esquí i snowboard en una imatge de la passada temporada (Foto: Masella-IST).

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny