Notícia

May Peus: "El primer any de presidència ha implicat treball dur, però ha estat fantàstic"

Autor/a: Agències
L'aranès May Peus compleix aquest diumenge un any des que va ser sorprenentment elegit com a president de la Reial Federació Espanyola Esports d'Hivern (RFEDI), en la qual, en la seva primera temporada, va celebrar, entre d'altres , els èxits en surf de neu de Queralt Castellet (plata mundial en 'halfpipe') i Lucas Eguibar, guanyador de la Copa del Món de 'boardercross'.


En una entrevista amb l'Agència EFE, el principal mandatari dels esports de neu a Espanya va comentar les seves sensacions, va analitzar diversos aspectes relacionats amb la seva gestió i va fer un balanç del seu primer any al capdavant de la Federació Espanyola.

Les eleccions de fa un any semblaven una pugna clara entre Eduardo Roldán, que portava dotze anys de president, i Juan Ramón Blanco. No obstant això, va guanyar vostè. S'ho esperava, realment?
La mentalitat d'un esportista sempre és la de sortir a guanyar. Però sí que és veritat que, més que res, per si no guanyàvem, estàvem preparats per seguir treballant a quatre anys vista.

Un any després, es penedeix d'haver-se presentat?
Al contrari. És un orgull estar al capdavant de la Federació Espanyola. Hi va haver moments durs, però crec que m'he envoltat d'un equip professional molt bo i això motiva per seguir endavant.

Quins considera els seus majors èxits en un any de presidència?
Home, esportivament, els que van aconseguir Queralt Castellet i Lucas Eguibar. Sense oblidar els 'múixers', com Itoitz Armendariz, Joserra Lebrón i Andoni Azpillaga, que competeixen en un esport no olímpic (trineus de gossos), però cal recordar-se de les seves medalles en mundials.

Pel que fa a la gestió es refereix, diria que estic content amb la reestructuració dels equips i el treball intermedi amb els centres de tecnificació especialitzats. També és molt important la reorganització de l'aspecte econòmic. I estic molt orgullós de la resposta dels estaments de la neu, com són les estacions, els clubs i altres. Ens han donat suport i animat com mai.

I què li hagués agradat haver fet que no va fer?
Hi ha moltes coses obertes, però amb els recursos econòmics que tenim arribem a on vam arribar. Com assignatura pendent, tot i que no és urgent, assenyalaria la coordinació amb els centres de formació. I donar-li força a l'Escola Espanyola d'Esquí (EEE), per treure-la del soterrani, perquè és un viver d'oportunitats i és bona per a la formació de professors i entrenadors.

Ser president, és com s'ho esperava? Què el va sorprendre?
Realment, defensant la figura del president professional, m'ha sorprès el volum de treball. I el conèixer les entranyes de la federació, amb les seves relacions institucionals: amb el Consell (Superior d'Esports, CSD), el COE (Comitè Olímpic Espanyol) o la FIS (Federació Internacional d'Esquí). Tot això per a mi va ser nou i vaig haver d'anar aprenent.

Passa menys temps a la Vall d'Aran, no?
Sí. Setembre, octubre i novembre estaré molt a Madrid.

Quina és la situació econòmica de la RFEDI?
Quan vam entrar, ens trobem una situació de fallida tècnica. Vam haver de fer el pla de viabilitat econòmica amb el Consell i cenyir-nos a les directrius que ens van marcar. En 2014 complim amb aquest pla. I espero que el 2015 també sigui així.

Té el patrocini d'una cadena hotelera i parlava de canviar la ubicació de la Federació, però al final, segueix en la mateixa seu...
Segueixo amb la mateixa idea, però no podem sortir de la seu en la qual estem, perquè hi ha un contracte de lloguer blindat fins al 2017, que esperem es pugui resoldre de forma amistosa per al 2016.

Com definiria el seu primer any al capdavant de la neu espanyola?
Fantàstic. L'experiència ha estat genial. Hem hagut de treballar dur, però estic molt content, perquè realment, sent coherent i sensat, les coses poden anar tirant endavant. Sobretot, estic orgullós de l'equip professional i humà del que m'he envoltat. Tenim una junta directiva petita i compacta. I la gent està molt implicada.

I quins objectius es marca per a la següent temporada?
En quant a gestió, hi ha dos aspectes: l'esportiu i l'econòmic. En l'aspecte esportiu, volem consolidar les estructures i augmentar el nombre d'esportistes que nodreixen els equips nacionals. I en l'econòmic, seguir treballant com ho estem fent per a la captació de recursos propis. Aquesta temporada no hi ha grans esdeveniments, però a la següent, Espanya organitza, a Sierra Nevada (Granada), el Mundial de surf de neu (taula de neu) i freestyle (esquí acrobàtic) en 2017. Un esdeveniment importantíssim en l'organització tots ens hem de bolcar .

Entrevista d'Adrián R. Huber per EFE

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

''El ràfting ha fet ressorgir el caiac''
Bernat Baylina Guia i monitor d’esports d’aventura al Pallars

entrevista
giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


65%


14%


11%


11%

37 vots