Notícia

Muntanyes amb arrels culturals

El Pirineu de Lleida també disposa de diversos museus per conèixer la història del territori

Pirineulleida,cultura,museus
El museu dels Raiers permet endinsar-se en la tradició fluvial de navegar pels rius
Més enllà de la natura i els esports a l’aire lliure, tant d’hivern com d’estiu, el Pirineu de Lleida també disposa d’una gran oferta cultural que permet als visitants entendre per què el territori és com és. Des del romànic de la Vall de Boí fins al museu de les Papallones de Catalunya, passant per molts altres infraestructures que no deixaran indiferent cap amant del territori.


L’ecomuseu de les Valls d’Àneu està dedicat a l’etnografia del Pallars
 
Més enllà de les activitats que s’hi poden practicar (i que en aquest cas van des de l’esquí fins a les sortides per la natura, passant per les activitats d’aventura o per la relaxació en centres termals, entre d’altres), el Pirineu de Lleida també destaca per la seva oferta cultural. Una oferta que pot ajudar els visitants a entendre per què un territori és com és i, de retruc, gaudir-ne encara més.
 
En aquest cas, l’oferta cultural del Pirineu lleidatà se centra en la seva història: en l’herència de la cultura romana amb els banys termals, en esglésies medievals construïdes fa un miler d’anys, en una gastronomia tradicional basada en la subsistència, i en l’afany per pujar muntanyes de l’esperit pirineïsta de finals del segle XIX.
 
Les esglésies romàniques de la Vall de Boí han complert 21 anys des que es van incloure en la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. Des d'aleshores més de dos milions de persones han visitat aquest conjunt medieval dels segles XI-XII, que destaca pel seu excel·lent estat de conservació, format per vuit esglésies i una ermita.
 Les esglésies romàniques de la Vall de Boí fa 21 anys que són Patrimoni Mundial de la UNESCO
 
Del conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí, destaca la de Sant Climent de Taüll, amb el mapping del seu pantocràtor, l’original del qual es pot veure al MNAC. Es tracta del llegat de la família feudal dels senyors d'Erill, que gairebé mil anys després d'impulsar aquest patrimoni cada vegada desperta més interès en curiosos de tot el món.
 
D’altra banda, una cinquantena de museus formen l’oferta museística del Pirineu de Lleida. Són espais que mostren diferents aspectes de les muntanyes. Obren els ulls al treball que es feia a les mines, a conèixer a fons la variada natura d’aquests estatges, o a caminar per la petjada etnològica i arqueològica d’aquests paratges.
 
Per destacar-ne alguns, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici no només és l’entorn natural més important de la geografia catalana, sinó que a més disposa d’espais didàctics per conèixer la seva biodiversitat. A la Val d’Aran l’Ecomuseu Çò de Joanchiquet permet veure com vivia la gent d’aquestes latituds abans de l’arribada d’elements bàsics avui dia, com l’electricitat.
 

L’Ecomuseu Çò de Joanchiquet permet veure com vivia la gent en aquestes latituds anys enrere

 
A l’Alt Urgell, el Museu dels Raiers permet endinsar-se en aquesta tradició fluvial de navegar pels rius. O fins i tot als amants de la fauna, el Museu de les Papallones de Catalunya al Pallars Sobirà els semblarà un espai magnífic. També al Pallars Sobirà hi ha l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, dedicat a l’etnografia del Pallars.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny