Notícia

La síndica d'Aran demana desvincular el turisme del projecte dels JJOO

Vergés diu al Parlament que veu els Jocs d'hivern com un "instrument" i una oportunitat per "posar al dia" el territori

Vergés,Aran
Vergés, a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament Autor/a: ACN
La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha afirmat aquest dijous que es nega a "demonitzar" el turisme, pel pes que té aquest sector en l'economia. En aquest sentit, ha defensat les polítiques que s'estan duent a terme per fer-lo sostenible. Tot plegat ho ha dit en resposta a les preguntes de diversos grups parlamentaris durant la seva compareixença a la Comissió d'Afers Institucionals de la cambra catalana per explicar la situació de la Val. Així, ha demanat no vincular el turisme amb la candidatura de Jocs Olímpics d'hivern Pirineus-Barcelona 2030. També ha assegurat que no veu el projecte com una finalitat, sinó com un "instrument" i una oportunitat per "posar al dia" el territori i ha conclòs argumentant: "Ningú ens ha dit quin és el pla B".


La síndica, parlant de l'Aran i el seu autogovern davant de diversos representants parlamentaris (Foto: ACN)

Vergés ha reconegut que acollir uns JJOO és una manera de donar a conèixer el territori, però ha destacat que l'Aran ja "viu" dels visitants de la zona. "No podem oblidar que el turisme hi és i no el podem esborrar del mapa", ha afirmat la síndica, per defensar el pla que s'està ideant per reconvertir el sector en futur. Així mateix, ha explicat que també es treballa en la diversificació de l'economia de la Val i ha dit que s'ha de separar aquest debat del de la candidatura olímpica. També ha volgut deixar clar que rebutgen la construcció d'infraestructures "faraòniques" al territori i que volen millores en les existents, com ara les carreteres C-28 i N-230, entre d'altres.

Pel que fa a la consulta sobre el suport als Jocs d'hivern, prevista per aquesta primavera i en la qual podran votar els habitants de l'Alt Pirineu i Aran, Vergés ha demanat que es respecti la seva autonomia en aquesta qüestió. Així, ha defensat parlar del model de territori del futur a través d'un pla de participació ciutadana, on també s'analitzi el paper dels JJOO, en comptes de plantejar una pregunta de "Jocs Olímpics sí o no". En aquest sentit, s'ha preguntat per què no es consulta l'opinió dels aranesos sobre el fet que 600 camions travessin la zona cada dia per acabar concloent que el que cal és buscar l'equilibri entre la sostenibilitat ambiental i l'econòmica i social.


Vergés en un altre moment de la compareixença (Foto: ACN)

La síndica aranesa ha insistit en què el projecte de Jocs d'hivern s'ha de desvincular del "debat polític i ideològic" per evitar que aquest pugui acabar fracassant "per qüestions partidistes". Mentre, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha recordat que el compromís de fer la consulta es va adquirir en seu parlamentària i ha defensat aquest mecanisme per saber el suport que té la candidatura. Per la seva banda, el secretari d'organització de Junts per Catalunya (JxCat), David Saldoni, ha coincidit amb Vergés en que cal veure els JJOO com un "instrument" i que cal desvincular la possibilitat d'acollir l'esdeveniment "d'idees partidistes".

Des del PSC, el primer secretari de la Federació de Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, també ha defensat que el que cal debatre és el model territorial, més que tirar endavant una consulta sobre el suport als JJOO. Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha dit que la síndica d'Aran pot actuar com a "posició facilitadora" per a l'entesa entre Catalunya i l'Aragó respecte al desenvolupament del projecte. Mentre, el diputat de VOX per Lleida, Toni López, ha criticat "la gestió i actitud del Govern" per defensar el projecte.

D'altra banda, el diputat d'En Comú Podem Marc Parés ha insistit en la necessitat que hi hagi un pla de desenvolupament del Pirineu que no estigui vinculat a la candidatura olímpica i presidenta de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, ha dit que des de la seva formació no accepten "l'excusa" que sense els JJOO no hi haurà inversions.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny