Notícia

Un Pirineu per degustar

L’oferta gastronòmica del Pirineu de Lleida és molt extensa, i inclou diversos productes reconeguts amb distintius de qualitat

Estacions com Portainé ofereixen tastos de vins i de formatges
L’oferta gastronòmica de qualitat és tan variada com la paisatgística Autor/a: Turisme de Lleida
La gastronomia és un dels punts forts del Pirineu de Lleida, que es remunta a les arrels més primerenques del territori. A data d’avui, l’oferta de restauració és d’allò més variada, i diversos productes de quilòmetre zero estan reconeguts amb distintius de qualitat establerts per la Unió Europea.


Estacions com Portainé ofereixen tastos de vins i de formatges
 
L’oferta cultural del Pirineu lleidatà se centra en la seva història: en l’herència de la cultura romana amb els banys termals, en esglésies medievals construïdes fa un miler d’anys, en l’afany per pujar muntanyes de l’esperit pirineïsta de finals del segle XIX, i també en una gastronomia tradicional i deliciosa basada en la subsistència. En aquest sentit, la gastronomia és un dels punts forts del Pirineu, i gaudir-ne enriquirà encara més l’estada de qualsevol visitant. No en va tant les estacions d’esquí com la resta d’establiments de lleure aposten cada cop més per al bon menjar, defugint els típics entrepans fins ara tan comuns arreu.
 
I l'oferta de restauració és extensa, amb plats i cartes que són un reflex de la vida a la muntanya amb uns productes autòctons exquisits, alguns dels quals reconeguts amb els distintius de qualitat establerts per la Unió Europea de Denominació d’Origen Protegida (DOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
 
Els orígens dels plats rauen en la història del territori (Foto: Turisme de Lleida)
 
Menjars amb la carn com a ingredient bàsic són la tònica dominant. Amb la fred ben present, històricament ha calgut molta energia per sortir a treballar als boscos, mines i prats. I aquesta tradició culinària s’ha mantingut i s’han inclòs noves tècniques per oferir una experiència única al paladar. Carns de caça i de pagès, acompanyades amb llegums i verdures de la terra muntanyenca, són el millor àpat per descobrir aquest territori. Hi trobem productes ‘quilòmetre zero’, com la vedella dels Pirineus Catalans (amb el segell IGP), el pollastre de pagès i el xai, la truita de riu, els patés, l’escudella i carn d’olla, l’olla aranesa o el trinxat.
 
Hi ha diversos productes reconeguts amb segells DO
 
D’altra banda, els productes lactis són una altra de les joies de la seva gastronomia. A les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya elaboren formatges amb llet fresca de vaques frisones autòctones d’aquestes contrades, d’una qualitat excel·lent, que han estat reconeguts amb un segell DOP. També en aquestes dues comarques hi trobem la mantega amb segell DOP. I per als amants dels vins, la DO Costers del Segre està formada per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà, una regió amb una modernitat i innovació aplicades a una viticultura única i sostenible.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny