Notícia

Un dia d'hivern a la Vall de Núria

El cremallera de Núria i l'estació d'esquí, una experiència única

VallDeNuria,Cremallera,FGC
El trajecte del cremallera de Núria ja és sí mateix una experiència Autor/a: FGC Turisme
Què té la Vall de Núria que sempre sedueix? A banda de ser una de les estacions d'esquí més familiars del Pirineu, aquesta estació de muntanya  ens proposa una gran varietat d'activitats vinculades a la neu. Però hi ha més coses. Es tracta d'un paratge especial, singular, ja que només s'hi pot accedir amb el Cremallera, un tren turístic que salva un gran desnivell i que, pel sol fet de fer-ne ús, ja deixa entreveure que ens espera una experiència especial: la de viure un dia d'hivern i a la neu en un espai carregat de simbolisme, història, espiritualitat, natura i esports d'alta muntanya.


vall_de_nuria-esqui_de_muntanya-forapistes-esquiador-skimo
Vall de Núria és un excellent camp base per a les sortides d'esquí de muntanya (Foto: arxiu).

En una societat habituada a fer servir el vehicle per accedir a la natura, la possibilitat de fer-ho combinant el transport públic i mitjans de transport turístics però sostenibles, es veu com una opció cada vegada més necessària i valorada. Vall de Núria és, en aquest sentit, un referent únic.

Accedir a Núria a l'hivern

Per accedir a Vall de Núria a l'hivern les opcions queden restringides a pràcticament dues. La primera és fer-ho via tren cremallera des de Ribes de Freser o Queralbs. I l'altre és fer-ho caminant (foquejant amb esquís o bé amb equip d'alpinisme pel camí vell). Sí, també per aire, potser en helicòpter, és clar, però aquesta sembla una opció tan exclusiva i limitada com poc sostenible.

El cert és que l'opció del cremallera és de totes totes la més popular i atractiva. I espectacular. A més, cal tenir present que el cremallera té sortida a Ribes de Freser, i compta amb dues estacions, una de les quals permet enllaçar amb la línia de transport públic de Rodalies 3 (Hospitalet-La Tor de Querol). Això facilita molt que per als ciutadans que resideixen a prop de l'esmentada línia puguin fer un trajecte d'emissions pràcticament 0 en CO₂.

vall-nuria-esqui-nuria-pau-omlL'estació d'esquí de Vall de Núria ofereix 7,5 quilòmetres de pistes de tots els nivells. A la imatge, l'esquiadora olímpica Núria Pau lliscant per la Pala Bèstia de Vall de Núria (Foto: OML).

Un trajecte espectacular amb el cremallera

Accedir a Vall de Núria amb el cremallera no és un viatge qualsevol. Permet gaudir de paisatges únics d'una vall estreta al fons de la qual hi ha un riu amb salts d'aigua i gorgs, el de Núria, i uns boscos frondosos que s'enfilen pels pendents fins a desaparèixer en un entorn ja dominat per cims nevats.

El trajecte d'aquest tren turístic, que salva 1.000 metres de desnivell al llarg de 12,5 quilòmetres i es fa en aproximadament 35 minuts, ja és si mateix una experiència.

cremallera-vall-de-nuria-hivern

Un cop al santuari de Núria, a 1.965 m, s'arriba a una confluència de valls d'alta muntanya coronades per diversos cims que s'apropen als 3.000 m. Si les nevades al llarg de l'hivern han estat generoses, l'arribada al santuari sempre és espectacular. Si les nevades, per contra, no han estat tan generoses, l'arribada serà igualment bucòlica i sorprenent gràcies al seu llac glaçat.

Vall de Núria, però, no és un destí més. A més de l'espiritualitat del lloc i la història que la precedeix, de seguida es percep que es tracta d'un destí de neu sinònim d'història i tradició al món de l'esquí als Pirineus.

Des del santuari i el seu llac gaudirem d'un paisatge propi d'alta muntanya i la possibilitat de gaudir d'activitats esportives i lúdiques pròpies dels entorns de neu i de l'hivern, a més de diversos serveis turístics, com ara exposicions o gastronomia del territori. Ara bé, les activitats estel·lars són, sense cap mena de dubte, l'esquí alpí gràcies a la seva estació d'esquí.

L'estació d'esquí alpí I d'esquí de muntanya

Un dels reclams per visitar Núria a l'hivern és la seva estació d'esquí alpí, que compta amb 8 quilòmetres de pistes destinades a tots els nivells. Entre aquestes cal destacar-ne la famosa Pala Bèstia, de dificultat negra, i que durant uns anys va ser pista d'entrenament de la selecció neozelandesa d'esquí alpí femení. Imprescindible per als col·leccionistes de baixades per pistes destinades a experts. En aquesta estació d'esquí hi va començar a esquiar Núria Pau, que enguany ha estat olímpica i ha competit als Jocs d'Hivern de Beijing 2022.

vall-de-nuria-pala-boja-bestia-nevadaLa Pala Bèstia, una negra que exigeix un bon nivell a l'hora de ser esquiada (Foto: DDLN).

Un altre dels atractius de la vall és que es tracta d'un magnífic camp base per accedir amb estil alpí o amb esquís de muntanya als pics de l'entorn, entre els quals en destaquen el Puigmal (2.913 m), el pic de Finestrelles (2.827 m) o el pic de les Nou creus, (2.799 m). Són només 3 dels cims del que es coneix com l'Olla de Núria, la corona de muntanyes que s'apropen als 3.000 m i que envolten la tota la vall. Són noms que tot alpinista que s'hi consideri desitja haver-hi pujat. També és el punt de sortida o d'arribada de la clàssica travessa d'alta muntanya Ull de Ter-Núria.

Telefèric Coma del Clot, parc de neu i centre d'exposicions

Al voltant dels edificis de serveis i la basílica s'hi troba el parc de neu, ideal per gaudir d'un contacte amb la neu més lúdic que no pas esportiu, i que està destinat als menors, però també apte per a adults amb esperit ben juvenil.

I complementant aquests espais més esportius i lúdics, dins els edificis de serveis entorn de la basílica, hi descobrirem diversos punts de restauració i algunes exposicions de caràcter històric i esportiu, com ara l'exposició de Memòries de neu, a més d'un centre d'interpretació i audiovisual que porta per nom "La Vall dels 5 elements". Per als més interessats en l'aspecte espiritual no pot faltar la visita a la basílica.

El bitllet del cremallera inclou el viatge en el telefèric Coma del Clot, que uneix el santuari (cota 1.965) amb l'alberg del Pic de l'Àliga i el seu espectacular mirador (cota 2.125 m). Cal tenir present que Vall de Núria queda al bell mig del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser i que aquest és un magnífic paratge per copsar millor la importància d'aquest parc natural.

esqui-nens-monitor-professor-vall-de-nuriaAprenent a esquiar a l'estació de Vall de Núria (Foto: arxiu DDLN).

Visita a Queralbs i Ribes de Freser

Queralbs, a mig trajecte entre el santuari i estació d'esquí de Núria i Ribes de Freser, és un poble amb arquitectura típica del Pirineu, amb prop de 200 habitants, situat a 1.250 m. Els habitatges destinats a segona residència, restaurats o de nova construcció, han florit gràcies al turisme de l'esquí o l'estiueig.

Ribes de Freser és el centre neuràlgic de la vall. Aquí ens hi espera una bona oferta de restauració, allotjaments, comercial, gastronòmica i de serveis. Val la pena fer una visita, a la terminal del cremallera del centre vila, l'exposició de material mòbil I dels noranta anys d'història del cremallera.

En resum, a Núria i a la Vall de Ribes hi descobrirem tot el necessari per gaudir d'un dia a la neu o, perquè no, una setmana blanca a l'alta muntanya.

Més informació a:

Tarifes tren cremallera en aquest enllaç: valldenuria.cat/hivern/cremallera/horaris-tarifes/
Tarifa forfet + cremallera: valldenuria.cat/hivern/estacio/preus-forfets-bitllets/

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny