Notícia

UP no vol que les infraestructures per als JJOO d'hivern suposin una 'agressió' al territori

gra-fajol,vaques,estiu,pirineu
El sindicat agrari reclama millores en tots els àmbits de les comarques de muntanya i de la preservació del sector. Autor/a: Diaridelaneu.cat
UP adverteix que en cas de fer infraestructures per als JJOO, no suposin una "agressió" al territori. El sindicat agrari reclama millores en tots els àmbits de les comarques de muntanya i de la preservació del sector.


Unió de Pagesos ha advertit que si es tiressin endavant noves infraestructures de cara a la celebració d'uns Jocs Olímpics d'hivern als Pirineus, no haurien de suposar una "agressió" al territori ni incrementar els "grans dèficits" que pateix aquesta zona. Des de Vielha han afirmat que "un esdeveniment d'aquestes característiques només hauria de ser possible amb la posada en marxa de mesures generals de millora per a la població d'aquestes comarques", segons recull un comunicat del sindicat agrari. En aquest sentit, han exigit a les administracions que implementin les accions necessàries per garantir l'equilibri a les comarques de muntanya i per preservar una agricultura i ramaderia amb "característiques pròpies" i "més costos".

A més de considerar que la decisió de presentar una candidatura a uns Jocs Olímpics s'ha de consensuar amb tota la població del territori afectat, Unió de Pagesos remet les seves demandes al contingut del Manifest de les comarques de muntanya aprovat en el seu XIII Congrés a Falset (Priorat) el febrer del 2020. Entre les propostes, inclou una legislació clara que fomenti el respecte a la propietat privada i a les instal·lacions ramaderes, a més de plans d'ordenació territorial contra el despoblament que garanteixin un creixement respectuós amb el medi ambient i l'accés a l'habitatge als joves que es vulguin incorporar al sector agrari.

El sindicat ha alertat de la contradicció que uns Jocs Olímpics comportin una construcció d'infraestructures "efímeres i insostenibles per al medi ambient" mentre que "un ramader que vol construir un cornadís perquè el seu bestiar mengi sota aixopluc a l'hivern no ho pot fer perquè no li ho permeten les normes urbanístiques del municipi", han lamentat en un comunicat.

Els danys de la fauna salvatge, tant cinegètica com protegida, representa un dels principals problemes des de fa anys de la pagesia de muntanya. Des d'UP defensen que cal amb "urgència" una gestió adequada de les sobrepoblacions de senglar, cérvol i cabirol, entre d'altres, per evitar malalties als ramats i danys als prats i camps sembrats. Pel que fa a les mesures per a la convivència amb voltors, ossos i llops, des del sindicat sostenen que són insuficients, no contemplen danys col·laterals ni són vàlides per a totes les espècies.

El Manifest de les comarques de muntanya del 2020 també recull, entre altres qüestions, la necessitat d'un ajut de zona amb limitacions naturals o altres específiques que compensin els costos i dificultats que comporta viure i treballar en aquestes comarques, a més d'incentius fiscals o el reconeixement de greuges com ara la dificultat de diversificar-hi cultius i de la importància de la ramaderia extensiva. També el foment d'ajuts perquè propietaris forestals i de finques agràries puguin fer tasques de neteja, desbrossament i rompudes.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny