Notícia

Espot: lliscant a les portes d’un parc nacional

L'estació pallaresa és l'única de Catalunya que se situa a les portes d'un parc nacional: el d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Espot
Un dels grans atractius de l'estació són els seus paisatges de postal Autor/a: FGC
La ubicació privilegiada d'Espot, just a les portes del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, dona a l'estació un valor afegit únic, tant per les seves vistes com per les activitats complementàries que ofereix. I és que més enllà de l'esquí, els visitants també hi poden descobrir de primera mà un entorn natural, cultural i gastronòmic excepcional que avui us detallem.


Les pistes de l'estació transcorren per frondosos boscos de pi negre.

Més enllà dels 25 km esquiables, els frondosos boscos de pi negre o la bona qualitat de la neu, l’estació d’esquí d’Espot destaca pels seus magnífics paisatges i els seus racons naturals, però sobretot, per la seva ubicació: les 22 pistes del complex transcorren a les portes de l’unic Parc Nacional de Catalunya: el d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. I això li brinda un entorn privilegiat i un valor afegit incalculable: el de poder lliscar gaudint d’unes panoràmiques excepcionals.

Espot està ubicada al Pallars Sobirà, un dels principals destins turístics de l’hivern a tot l’Estat. Vertebrat pels rius Noguera Palleresa i la Noguera de Cardós, la comarca destaca per la seva diversitat de colors quan deixa enrere la tardor. I és que les baixes temperatures provoquen que, a mesura que l'hivern avança en el calendari, els paisatges es vagin banyant de blanc, tot creant una postal màgica.

En aquest context inigualable, el principal atractiu del territori de novembre a abril són els esports d’hivern. Però no només s’hi pot practicar l’esquí, tant a nivell professional i competitiu com a nivell amateur, sinó que l’estació també té un ampli ventall de propostes alternatives aptes per a tots els públics. Així, per exemple, petits i grans també hi poden fer sortides amb raquetes de neu, curses virtuals amb esquís de muntanya, o gaudir del parc lúdic i d’aventura que hi ha al mateix recinte.

Les activitats que es poden fer al peu del Parc Nacional són incomptables.

Però durant els mesos de fred, no només ofereix la possibilitat de practicar qualsevol esport de neu, sinó que també multitud d’activitats de natura inaudites en altres comarques. Entre les més populars, hi ha les excursions guiades per conèixer la fauna de la zona, la visita a les antigues valls glaciars, l’observació de les tradicions més emblemàtiques dels pastors de la comarca, o poder participar en un tast de vins elaborats al mateix Pallars. I després de les intenses jornades carregades d'activitats de lleure, el visitant també pot trobar diferents espais on relaxar-se i descansar al costat d'una llar de foc, o bé gaudir de la gastronomia típica amb els centenars de restaurants tradicionals.

Conscienciant els esquiadors

Un altre tret característic d’Espot és que, com totes les estacions de muntanya gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), treballa juntament amb el seu espai natural de referència (és a dir, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici) per preservar-lo, sensibilitzar-lo i visibilitzar-lo. En aquest sentit, per exemple, s’han senyalitzat les àrees amb presència d’espècies vulnerables per conscienciar els esportistes i altres visitants de la importància de respectar la natura, la flora i la fauna. I al llarg de la temporada també es programen diversos tallers ambientals, o es van tancant camins per anar limitant la circulació per les zones protegides.

Les nits, també excepcionals

Amb aquest entorn natural, un altre dels atractius d’Espot són els seus cels nocturns. I és que tenint en compte que el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és un dels espais naturals protegits més ben conservats del sud d’Europa, als seus atractius paisatgístics cal sumar-hi unes condicions ideals per a la pràctica de l’astronomia

El Parc Nacional està reconegut com a Destinació Turística i Reserva Starlight

De fet, el parc està reconegut internacionalment com a Destinació Turística i Reserva Starlight per la UNESCO, i juntament amb Espot ha col·locat una taula d’observació d’estels a la cota 2.000 de l’estació. Es tracta d’un espai on els aficionats poden accedir de manera individual, o bé participant en alguna de les ativitats ja preparades que s’hi realitzen.

Gastronomia d’alçada

I perquè la gastrononia local és fonamental per conèixer a fons qualsevol territori, no podem obviar que el Pallars disposa d’una gran oferta, amb un bon grapat de restaurants on els visitants es poden recuperar d’un dia d’activitats gaudint dels plats més típics d’aquestes muntanyes. L’olla pallaresa, amb carn de proximitat i ecològica a la brasa; els formatges artesanals o altres menjars tradicionals dels Pirineus en són només alguns exemples. Productes que mariden perfectament amb vins d’alta muntanya com els de la Batlliu de Sort, amb la denominació d’origen Costers del Segre.

Una de les activitats que s'hi ofereix és un tast d'embotits de la zona.

A més, la comarca també està farcida de grans espais patrimonials on descobrir la petjada medieval amb les ermites, esglésies i monestirs romànics, pobles amb encant, castells i museus. Amb una cultura rural treballada per artesans de tota mena i obradors que ofereixen visites guiades.

El patrimoni romànic és un altre dels atractius

Més a prop que mai

Per poder accedir a aquestes activitats a l'aire lliure, visitar el Pallars i continuar amb la línia de sostenibilitat, Espot, juntament amb Port Ainé, posen a disposició dels visitants l'Ski Bus. Un servei que permet als interessats accedir a les pistes d'esquí amb transport públic, sense la necessitat d’haver d'agafar el cotxe. També és interessant l'opció del Taxi a la neu,que permet descongestionar de vehicles l'aparcament del peu de pistes.

L'Ski Bus surt de Lleida tots els dissabtes, diumenges i festius i, abans d’arribar a pistes fa parades a Balaguer, Tremp, la Pobla, Sort i Rialp. Disposa d’ofertes de bitllets d’anada i tornada més forfet d’esquí per un dia. De manera que es converteix en una alternativa al transport privat, el que permet respectar el medi ambient i reduir la contaminació a la muntanya.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny