Notícia

Boí Taüll: fugint de les masses a l’estació més elevada del Pirineu català

El complex de muntanya de la Vall de Boí té les cotes esquiables més altes del país

Boí Taüll
La base de l'estació ja està a 2.035 m Autor/a: Boí Taüll
Amb 45 quilòmetres esquiables repartits per 550 hectàrees, Boí Taüll és l’estació d’esquí més elevada del Pirineu Català. Però no destaca només per això, sinó que també pel seu entorn natural, històric i patrimonial, amb la Vall de Boí i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici com a exponents més destacats.


L'entorn natural és un dels seus grans atractius

Ubicada al bell mig de la Vall de Boí, l’estació d’esquí i muntanya de Boí Taüll és el complex esportiu ubicat a més alçada de tot el Pirineu Català. Per això disposa de la cota esquiable més elevada del país, que és el sostre de Puig Falcó, a 2.751 metres. I la base, al Pla de Vaques, està a 2.035 m. 

Aquest és un dels grans atractius de Boí Taüll, però no l’únic. També cal tenir en compte que l’Alta Ribagorça és la comarca menys poblada de Catalunya, i això confereix a l’estació una calma difícilment aconseguible en complexes més massificats. I aquesta tranquil·litat es complementa a la perfecció amb un altre gran valor, el del respecte mediambiental, propiciat també per l’enclavament estratègic de les instal·lacions, a les portes del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que és l’únic Parc Nacional de Catalunya.

L'snowpark, un dels grans atractius, té un total de cinc zones

Tot això ofereix als visitants la possibilitat de gaudir al màxim de l’esquí fomentant la relació amb la naturalesa. Però anem a pams…

45 km esquiables

L’àrea esquiable de Boí Taüll, de 550 hectàrees, disposa de 42 traçats per al públic esquiador repartits en més de 45 km de pistes a les quals s’accedeix per mitjà d’11 remuntadors. A més, la neu a les zones més concorregudes està assegurada gràcies als 143 innivadors que cobreixen 16 km de pistes. 

El complex té 42 pistes que sumen un total de 45 km

Paral·lelament, dins el domini de l’estació també hi ha quatre itineraris d’esquí de muntanya de diferents dificultats, nivells i longituds, aptes per a tot tipus d’esquiadors. Són els de Bassetes, Coll d’Erta, Mussoles i Torllussà.

I l’estació també és coneguda pel seu snowpark, amb cinc zones de diferents nivells, i pels seus excel·lents forapistes, on destaquen les rutes de Ginebrell (en direcció a Durro) o la Vall de Moró. Amb 14 itineraris molt propers a l’estació, i cims superiors als 2.500 metres d’alçada, aquestes àrees s’han convertit en tota una meca per als freeriders i esquiadors de muntanya.

A més, Boí Taüll ofereix alternatives als visitants no esquiadors amb activitats com excursions guiades amb raquetes de neu pujant amb un dels telecadires de l’estació, pujant un cim o anant a cercar l’hora màgica, entre la posta de sol i la negra nit. O disposa també d’una pista exclusiva de trineus per fomentar el gaudi entre els més petits.

L'estació ofereix diverses activitats complementàries

L’espectacle d'un entorn avalat per la UNESCO
D’altra banda, no podem obviar com la Vall de Boí encara conserva tota l’essència dels seus pobles pobles, les seves gents i la seva cultura mil·lenària. Una essència emparada per llegendes i tradicions ancestrals que s'estructura al voltant de quatre grans eixos: el seu romànic, les seves falles, el seu entorn natural i el seu cel nocturn.

D'una banda, el conjunt cultural de la Vall, liderat per nou esglésies romàniques del segle XII, està declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. El Centre del Romànic, situat al poble d’Erill la Vall, té un equipament museogràfic i diversos audiovisuals que introdueixen els visitants al moment històric i artístic en què es van construir les esglésies de la vall de manera amena i didàctica. Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera i la Nativitat de Durro són les sis esglésies que es poden visitar durant tot l’any. I pujar a una de les seves torres i campanars i contemplar la Vall de Boí nevada en tota la seva esplendor és una experiència única.

El conjunt romànic de la Vall de Boí està reconegut per la UNESCO

D'altra banda, la festa de les falles, que se celebra a 63 pobles dels Pirineus i Prepirineus, també ha estat reconeguda per la UNESCO, en aquest cas com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Cada any, just abans del solstici d'estiu, els veïns de la zona baixen amb les falles il·luminades (torxes de fusta d'uns dos metres) per retre culte al sol, donar les gràcies als déus per les collites rebudes i espantar els mals esperits.

I tot això, ja ho hem dit, enclavat en un entorn natural únic, ideal per admirar la flora i la fauna autòctones, i per practicar senderisme fins i tot a ple hivern. I és que al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici -l'únic parc nacional de Catalunya- hi ha cims de més de 3.000 metres, llacs d’aigües cristal·lines (vestigi de les Glaceres del Quaternari que abans ocupaven les capçaleres de les valls), i paisatges d’alta muntanya espectaculars. Unes circumstàncies que també li han permès rebre el reconeixement com a destinació Starlight per la qualitat dels seus cels nocturns. Cels que es poden observar des de diversos punts i miradors.

Donada la singularitat de l’entorn, Boí Taüll treballa conjuntament amb el Parc Nacional per implementar polítiques de sostenibilitat i cura del medi ambient. I la vall posa a disposició de famílies, senderistes, ecoturistes, curiosos i aventurers tota mena d’atractius per esprémer al màxim el seu territori: rutes, passejades, caminades, excursions… Tot estretament lligat a una cuina de muntanya tradicional que té com a font principal els recursos naturals de la zona.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny