Notícia

La contaminació lumínica també afecta els cels del Pirineu

La Generalitat està treballant per ampliar la protecció específica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i del Parc Natural de l'Alt Pirineu

Cometa Neowise,parc astronomic,montsec,Xavier Moli
L'Observatori del Montsec és un dels punts de recollida de dades Autor/a: Xavier Moli
Les dades de la darrera campanya de mesurament de la qualitat del cel nocturn constaten que a mesura que ens allunyem de la zona pirenaica, es va perdent la foscor a causa de la contaminació lumínica produïda pels nuclis de població de la depressió Central i els grans nuclis de l’àrea costanera. Tot i així, la contaminació també afecta els parcs natuals del Pirineu, que pateixen l'impacte de nuclis situats a molts quilòmetres. Tanmateix, entre Oliana i Berga sí que s’observen zones de cel nocturn de qualitat excel·lent.Mapa de les zones mesurades durant el 2021


L'última campanya de mesurament de la qualitat del cel nocturn realitzada per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, en col·laboració amb el Parc Astronòmic del Montsec, constata que en la depressió Central, des de l’eix del riu Llobregat fins al Segrià, no ens apropem als nivells assimilables a nit natural. Això és degut a la presència de contaminació lumínica provinent de les grans àrees metropolitanes, normalment costaneres, però també nuclis de població importants de la plana de Lleida, com són Tàrrega, Guissona i Cervera. Tanmateix, entre Oliana i Berga, pertanyents a l’incipient Prepirineu Central, sí que s’observen zones de cel nocturn de qualitat excel·lent; per exemple, prop de Castellar de la Ribera o en trams amb poca població al curs del riu Cardener.

Durant la campanya també s’han pres mesures de forma puntual amb càmera d’ull de peix en llocs més sensibles. Aquest tipus de mesuraments permeten avaluar tota la cúpula celeste i observar quina és la foscor en cada punt del cel. Aix, es pot observar com és la qualitat del cel en cada angle i determinar possibles influències de focus contaminants lumínics. Els mesuraments s’han fet especialment en espais protegits, com ho són l’Observatori Astronòmic del Montsec i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, i en altres indrets on hi ha processos de protecció contra la contaminació lumínica (com és el cas de la Granja d’Escarp). També s’han fet mesuraments a la serra de Collserola, Juncosa, Odèn, Òdena, Ivars d’Urgell i Vinaixa.

Resultats dels mesuraments fets des del Montsec

Les dades recollides conclouen que les àrees metropolitanes a l’Observatori Astronòmic del Montsec, tot i estar molt allunyades, tenen una influència sobre els cels de la zona; que els municipis de la Vall d’Aran, de la Seu d’Urgell i, sobretot, d’Andorra també perjudiquen les zones més fosques del Parc Natural de l’Alt Pirineu (factor que ja es va constatar a la campanya de l’any 2020); o que les zones amb menys obstacles orogràfics i més properes a zones urbanes estan més exposades a la llum provinent d’instal·lacions llunyanes (en el cas de la Granja d’Escarp, es pot detectar la influència de zones urbanes properes, també de l’Aragó).

Tots aquests resultats estan publicats en el Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, on es representen les dades en un format de fàcil consulta i accés. Al visor del mapa hi apareixen els nivells de qualitat del cel nocturn i els valors mitjans mesurats de brillantor del fons del cel, valors numèrics de més utilitat per a professionals i aficionats a l’astronomia. A més, els informes tècnics d’aquesta i la resta de campanyes també són consultables a través del web del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
 
Més zones protegides
La contaminació lumínica és un fenomen que es trasllada a molts quilòmetres de distància per la dispersió de la llum a l’atmosfera. L’Atles Mundial de la Contaminació lumínica publicat l’any 2016 va desvetllar que el 80% del mon viu sota cels contaminats lumínicament, i que un 60% de la població europea no pot veure la Via Làctia.

Contaminació lumínica a la zona compresa entre Oliana i Berga

La localització i avaluació d’espais amb qualitat de medi nocturn és important per tal de preservar-los i millorar-ne les condicions, especialment en el moment de canvi tecnològic cap a la tecnologia LED que estem vivint. La tecnologia LED emet radiació en la zona dels blaus, que és potencialment més contaminant que les làmpades tradicionals de llum ataronjada.

Recentment s’ha ampliat la zona de protecció del Parc Natural de la Serra del Montsant de 12 a 32 municipis i, en consonància amb aquesta política de sostenibilitat energètica i ambiental, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també està treballant en l’ampliació de l’àrea de protecció a l’entorn del Montsec, la protecció específica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

L’objectiu d’aquestes mesures és preservar les condicions naturals del medi nocturn i evitar els efectes perjudicials que la contaminació lumínica pot provocar no només en la visió de les estrelles, sinó també en els ecosistemes i la biodiversitat.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny