Notícia

Port Ainé: el complex més familiar del Pirineu

El recinte pallarès, reconegut per la qualitat de les seves neus, està considerat una de les millors estacions petites d’Europa

Port Ainé
Els paisatges que l'envolten són un altre dels grans atractius Autor/a: Port Ainé
L’amabilitat de les seves gents i la gran quantitat de serveis que ofereix converteixen Port Ainé en el complex més familiar del Pirineu. A part dels 30 km de pistes, també destaca pel seu snowpark i per les altres zones especials que li atorguen un gran valor afegit. I arran de la proximitat del Parc Natural de l’Alt Pirineu, hi col·labora per divulgar i, alhora, protegir tots els seus valors.


L'estació ostenta el certificat d'Equipament Turístic Familiar

Emplaçada sota l’ombra del Pic de l’Orri, i totalment envoltada pels espectaculars paisatges del Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’estació de Port Ainé es pot considerar el complex d’hivern més familiar del Pirineu. Familiar per la gentilesa i l’hospitalitat de les seves gents, i familiar per la gran quantitat d’opcions que ofereix a un públic de totes les edats, i als esportistes que s’inicien a l’esquí i a l’snowboard.

De fet, des de l’any 2016 ostenta el certificat de Destinació de Turisme Familiar dins de l’àmbit de Natura i Muntanya en Família. Un reconeixement que distingeix els territoris i instal·lacions que són especialment sensibles a aquest segment de la demanda i ofereixen equipaments i serveis adaptats a les necessitats de les famílies. I el 2019 el diari britànic The Guardian va triar Port Ainé com la millor estació petita d’Europa. Els arguments que van portar el rotatiu a prendre la decisió van ser la qualitat de les seves pistes, la relació qualitat-preu que ofereixen els serveis de l’estació, i el bon tracte i l’amabilitat del personal.

Cal tenir en compte també que el fet de tenir el 95% de les pistes orientades cara nord li permet gaudir d’un microclima molt favorable. Una condició que es nota sobretot les temporades en què les nevades són escasses, perquè la neu pols i de qualitat hi aguanta des del desembre fins a l’abril.

Port Ainé té 25 pistes i 7 remuntadors

30 km de pistes i un snowpark de referència
Amb gairebé 30 km de pistes i 800 metres de desnivell aptes per a tots els públics, Port Ainé té 25 pistes i 7 remuntadors amb capacitat per transportar 9.210 persones per hora. I totes les pistes estan envoltades pel Parc Natural, i perfectament integrades en un paisatge muntanyenc que brinda vistes de tot el Pirineu.

Però més enllà d’aquestes pistes, cal recordar que Port Ainé s’ha bolcat històricament en el freestyle i l’snowboard. No en va és reconeguda també pel seu snowpark, que és un dels primers que es va construir al Pirineu i que durant molts anys ha estat l’avantguarda de les noves tendències de l’estil lliure.

En un recinte de 12.000 m2 que està ubicat a la zona mitja de l’estació (a la cota 2.200), actualment hi ha 17 mòduls i 8 salts, als quals es pot accedir amb un remuntador propi. Unes instal·lacions que estan dividides en tres línies diferenciades per nivells de dificultat (iniciació, evolució i perfeccionament), de manera que els riders hi troben diverses alternatives per anar evolucionant progressivament.

L'snowpark va ser pioner a tot el Pirineu

Però no només això, sinó que també hi ha diverses zones especials pensades també per al públic familiar: una pista de trineus, tres pistes de raquetes de neu (Itinerari Interpretatiu pel bosc de Port Ainé, Pic de l’Orri i Comes de Rubió), i un Parc Lúdic amb un forfet de 3 hores d’utilització amb les següents activitats: pista de tubbing, pista de trineus, parc d’aventura als arbres (adult i infantil), jardí de neu i centre de raquetes de neu.

I a nivell de serveis, el complex pallarès destaca per ser un centre integral on els esquiadors poden trobar tot el que necessiten. Només per posar algun exemple, hi ha l’Hotel Port Ainé 2000*** (que és el més alt del Pirineu català), una botiga de productes de primera necessitat, un centre de lloguer de material, set escoles d’esquí, un centre mèdic o quatre bars i restaurants o un centre d’activitats a la neu, entre d’altres.

Integrant un entorn natural únic

Més enllà de les vistes que li ofereix, el fet d’estar enclavada entre els cims de l’Alt Pirineu dona a Port Ainé altres valors afegits inèdits en moltes estacions. D’una banda, també durant els mesos d’hivern s’hi poden practicar un munt d’activitats complementàries a l’esquí. I de l’altra, l’harmonia aconseguida amb el Parc Natural atorga a l’estació uns valors ambientals dignes de destacar.

El complex està envoltat pel Parc Natural de l'Alt Pirineu

En aquest sentit, l’estació senyalitza les àrees amb presència d'espècies vulnerables, com el gall fer, amb l'objectiu de conscienciar les persones que practiquen esports a la zona i els visitants de la importància de preservar la natura i la fauna. També, i amb la col·laboració del mateix Parc Natural, al llarg de la temporada organitza diversos tallers ambientals per als clients. I també està fomentant el tancament de camins amb l'objectiu de limitar, mica en mica, la circulació en aquests espais naturals i, a la vegada, intentar que no s'obrin nous camins que perjudiquin les espècies més sensibles i el seu hàbitat.

Taller per fer menjadores d'ocells, a la mateixa estació

Més a prop que mai

Inclosa en un dels principals destins turístics de l’Estat a l’hivern, que és el Pallars Sobirà, Port Ainé, juntament amb Espot, disposa d’un servei de transport públic sostenible que permet als visitants no haver d’agafar els cotxes particulars. Es tracta de l’Ski Bus, un servei d’autocar que tots els dissabtes, diumenges i festius surt des de Lleida i fa parades a Balaguer, Tremp, la Pobla de Segur, Sort i Rialp.

Aquest transport es pot adquirir a través de l'oferta d'un bitllet d'anada i tornada més forfet d'esquí d'un dia. I es converteix en una alternativa al transport privat, el que permet respectar el medi ambient i reduir la contaminació a la muntanya.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny