Notícia

El biatló català afina la punteria

Marta Bosch explica el seu debut a la competició

biatló, marta bosch
Bosch, durant la seva segona competició, el cap de setmana passat a Candanchú Autor/a: FADI Aragon
La modalitat del biatló, que combina esquí de fons i tir, va celebrar el cap de setmana passat el Campionat d’Espanya a les renovades instal·lacions de Candanchú. La catalana Marta Bosch hi va disputar la seva segona cursa, i avui ens explica com està anant el debut en la competició. Per la seva banda, Víctor Carrasco també s’està preparant per fer el salt al biatló.


“M’ha sobtat la duresa del biatló. Esquiar amb una carrabina de tres quilos i mig a l’esquena costa. Però és un esport que enganxa i genera molta adrenalina. En les dues curses que he fet, he acabat amb ganes de més”. Ho explica l'esportista catalana Marta Bosch, del Club Canicross Les Franqueses (CCLF), que aquesta temporada ha debutat en el biatló. Es tracta de la modalitat amb una trajectòria més escassa tant a Catalunya com a Espanya, però actualment està immersa en un pla de desenvolupament de promoció i tecnificació. Això és així en bona part gràcies a la renovació del camp de tir de Candanchú (única pista homologada de l'Estat espanyol) i a l’aposta de la Federació Aragonesa d'Esports d'Hivern (FADI Aragó) i de la Real Federació Espanyola d'Esports d'Hivern (RFEDI).

La preparació física i mental són molt exigents (Foto: FADI Aragon)

Del múixing al biatló
Precisament Candanchú va ser escenari del Campionat d’Espanya el passat 12 i 13 de març, on Marta Bosch tot just hi va disputar la seva segona prova. Anteriorment, el 26 i 27 de febrer, en la mateixa estació, va debutar en el Campionat d’Aragó/Navarra.

Tot va començar l’agost de 2021, quan vaig realitzar el curs de biatló organitzat per la FADI Aragó i la RFEDI. Així vaig aconseguir la formació teòrico-pràctica per poder manipular una carrabina i la llicència F de tir esportiu”, comenta l’esportista, nascuda el 1980 a Oliana.

Habitualment, Bosch s’entrena a l’Stadium Spainsnow de Candanchú, on agraeix el suport de l’entrenador de tir del CETDI d’Aragó, Michel Galay, que l’ha ajudat a introduir-se en aquest esport. Tot i això, espera trobar una estació més propera on poder entrenar, com la de Font-Romeu. 

En un esport que combina l’exigència cardiovascular amb la precisió quirúrgica del tir en carrabina, Bosch esmenta la concentració com a element clau per al bon rendiment. “Has d’estar focalitzat tota l’estona. Un error et porta a ser desqualificat, un tir fallat en sprint comporta realitzar una volta extra. Es necessita una preparació física i mental exigent”, emfatitza. 

D'això últim, a la urgellenca no n’hi falta, ja que fa una dècada que practica el múixing en diverses modalitats, entre skijoring, bikejoring i canicròs. Amb experiència estatal i internacional, és la vigent campiona d’Espanya de skijoring.

La concentració constant és un requisit imprescindible (Foto: FADI Aragon)

Rebaixar pulsacions 
Sens dubte, com a espectador, un dels moments més espectaculars del biatló és la transició de l’esquí de fons al tir. Aquell moment on, en qüestió de pocs segons, l’esportista ha de ser capaç de controlar la fatiga i la respiració per tenir el cap fred i encertar el tir amb la carrabina de precisió sobre blancs estàtics, a una distància de 50 metres.

Abans d’entrar al camp de tir baixem el ritme i aprofitem el moment de treure’ns els pals i col·locar-nos correctament per fer petits descansos i sincronitzar la respiració. Marcar un ritme en la respiració abans de cada tir serà clau per obtenir un bon resultat”, explica Bosch. 

La catalana segueix els passos d’altres esportistes catalans que van dedicar-se al biatló en el passat, com Mariona Aubert, que fou campiona d’Espanya entre el 2002 i el 2005.

A més de Bosch, pròximament podem veure un nou debut d’un esportista català en biatló. També procedent del múixing, on acumula un gran palmarès i ha estat campió d’Europa i del món de bikejoring, Víctor Carrasco ja té la llicència per poder competir i s’està acabant de preparar abans de fer el salt a la competició. “Estic entrenant el tir al Club de Tir Precisió Manresa, i l’esquí ja fa anys que el practico habitualment a l’hivern. Ara falta acabar de combinar-ho tot i millorar la tècnica”, comenta l’esportista de l’Asociación Española de Muhers (AEM). 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny