Notícia

Allò que no es capta a primera vista en unes finals Copa d'Europa

Una crònica i una visió poc habitual d'unes finals de la Copa d'Europa d'esquí alpí

Entrega de premis al peu de l'Àliga d'El Tarter dijous passat. El supergegant femení de la Copa d'Europa d'esquí alpí acabava de ser suspés per culpa de la mèteo
Entrega de premis al peu de l'Àliga d'El Tarter dijous passat. El supergegant femení de la Copa d'Europa d'esquí alpí acabava de ser suspés per culpa de la mèteo Autor/a: Diaridelaneu
Diumenge van finalitzar les Finals del circuit europeu d'esquí alpí, celebrades a Soldeu El Tarter. Sobre les pistes Àliga i Avet, la meteorologia no va ajudar massa a poder concloure-les amb una excel·lent imatge. Però malgrat les cares llargues que es van poder veure entre els organitzadors donades les circumstàncies, el cert és que la imatge que es va projectar va ser impecable. Us expliquem el perquè.


grandvalira-copa-europa-acreditacions-170322Acreditacions ràpides per a les Finals de la Copa d'Europa de Soldeu El Tarter (Foto: DDLN).

Diumenge van finalitzar les Finals del circuit europeu d'esquí alpí, celebrades a Soldeu El Tarter. Sobre les pistes Àliga i Avet de Grandvalira, la meteorologia no va ajudar massa a poder concloure-les amb una imatge excel·lent. Però malgrat les cares llargues que es van poder veure en algun moment entre els organitzadors donades les circumstàncies, el cert és que la imatge que finalment es va projectar va ser impecable.

I ho va ser quant a resultats no estrictament competitius sobre la neu, qüestió que com és lògica queda relegada als qui hi competeixen, sinó per l'organització general, amb capítols com la coordinació, la capacitat d'improvisació o la logística, molt ben resoltes.

Aquí, però, us expliquem algunes imatges, missatges subliminals o detalls que ens van cridar l'atenció a les finals de la copa d'Europa.

grandvalira-soldeu-avet-finals-copa-europaAixí es presentava l'Avet de Soldeu dimecres passat malgrat la pols sahariana, la pluja i les altes temperatures (Foto: Diaridelaneu).

La meteorologia, el condicionant extern imprevisible

Doncs sí, és així. Quan la meteorologia no està del teu costat, poca cosa s'hi pot fer. Recordeu quan a Sierra Nevada, l'any 1995, es van posposar un any els campionats del món per manca de neu? O quan fa unes setmanes es va suspendre l'eslàlom de Zagreb per altes temperatures i neu en mal estat? I que no és ni molt menys la primera vegada, només cal consultar a les hemeroteques. A Andorra, però, abans de suspendre cap prova sempre es procura no tirar la tovallola. Cal intentar un darrer esforç, encara que no acabi de sortir bé.

grandvalira-copa-europa-arribada-160322Així era l'ambient al peu de pista de l'Avet dimecres passat (Foto: IST).

Això sí, les cares de resignació estan ben justificades quan, després de mesos de fer una feina centrada amb un únic objectiu final, el que les coses surtin bé i ben lligades quan arriba la data de l'esdeveniment, tenen tota la raó de ser quan el que falla no és la teva feina, sinó un condicionant extern com ho és la meteorologia adversa.

Que després de setmanes d'anticicló, temperatures fredes i neu en condicions més que òptimes, a la setmana de les finals se't presenti la pluja, les temperatures altes i la sorra sahariana, és mala sort.

Aposta i compromís malgrat el poc retorn en difusió

En alguna ocasió he sentit a dir que les diferències tècniques, logístiques o econòmiques entre organitzar unes Finals de copa d'Europa o de Copa del Món no són tantes. El cost econòmic de l'organització és similar, però la gran diferència és que en la qüestió del retorn mediàtic en forma de difusió, publicitat indirecta de la destinació que acull les finals, o de promoció i projecció de l'estació d'esquí i del mateix país, sí que es tracta d'un retorn clarament inferior.

grandvalira-copa-europa-hotel-nordic-media-center-170322

I aquí està el que en certa manera marca la diferència en positiu. I aquesta diferència, insisteixo en positiu, es demostra quan en una organització tan transversal la feina la fan tots amb un interès i una convicció que, quan arriben les adversitats externes, el resultat acaba sent satisfactori pel que fa a la projecció.

I malgrat que el retorn és menor, s'ha de dir que els esforços que es van poder veure per part de l'organització, i que nosaltres vam experimentar in situ, i que podem comparar amb els viscuts el 2019, són evidents. La conclusió és que s'ha vist el mateix compromís i convicció a parts iguals tant per organitzar amb èxit les finals Copa del Món de 2019 com en aquestes Finals de la Copa d'Europa de 2022.

Un mediacenter de Copa del Món per a unes finals de Copa d'Europa

D'entrada voldria dir-vos que desconec com és un mediacenter de Copa d'Europa fora d'Andorra (Grandvalira) o la Cerdanya (La Molina). Només puc dir que el que hi havia aquests dies a Soldeu i el Tarter complia, des del meu humil punt de vista, amb tots i cadascún dels requisits necessaris. Ben senyalitzat per arribar-hi, sala ampla, còmode, confortable, aparcaments propers, ben assistit en tots aspectes i una wifi potent.

grandvalira-copa-europa-sala-premsa-160322Sala de premsa de Soldeu (Foto: Diaridelaneu).

Molt bon ambient amb els companys. En el cas del mèdia center de Soldeu, m’atreveixo a dir que la seva ubicació és immillorable. En resum, que l'única diferència entre aquesta Copa d'Europa d'aquest 2022 i el de les finals de 2019 és que, simplement, hi havia menys mitjans de comunicació que en el de la Copa del Món de 2019.

grandvalira-copa-europa-roda-premsa-160322
Roda de premsa el dia 16 a Soldeu, quan l'andorrà Joan Verdú es proclamava campió d'Europa en gegant (Foto: DDLN).

grandvalira-copa-europa-diari-170322La notícia redactada a la sala de premsa de Soldeu el dimecres, es convertia l'endemà en portada a la premsa andorrana (Foto: DDLN).

Ambient après-ski de competició a l'hotel

Poder compartir hotel amb alguns dels equips nacionals que competeixen en Copa d'Europa sempre és una experiència curiosa. L'Hotel Galanthus va ser un dels llocs on vam coincidir els corredors que havien estat en pista unes hores abans, o que hi serien unes hores després, i alguns dels mitjans de comunicació que vam estar presents a les finals.

grandvalira-copa-europa-esquis-atomic-160322

Ens va cridar l'atenció veure esquís per qualsevol racó de l'hotel, a vegades a tocar de l'ascensor, altres en un passadís i en altres a la porta de l'hotel. Bosses i maletes amb botes d'esquí per aquí i per allà, a punt de sortir cap a pistes.

grandvalira-copa-europa-hotel-esquis-atomic-rossignol-170322

Observar què és el que trien per esmorzar en un bufet i amb quina quantitat ho fan pot semblar tasca reservada a la premsa rosa quan ens expliquen com es nodreix tal top-model. En el nostre cas hem d'admetre que és una qüestió de pura curiositat. Com s'agrupen? De què parlen? Què miren al mòbil entre mossegada i mossegada? Com es comporten els components de l'equip alemany amb els txecs o els austríacs quan es troben cara a cara en un sofa al saló principal?

grandvalira-copa-europa-hotel-170322
Part de l'equip alemany surt cap a pistes des de l'Hotel Galanthus (Foto: DDLN).

grandvalira-copa-europa-esmorzar-160322


Furgonetes dels equips nacionals

Que de nit o bon matí, a fora a l'hotel t'hi trobis les furgonetes dels equips nacionals és una d'aquelles qüestions que et permeten comprovar quins són els equips que més esquiadors mouen i amb quins mitjans ho fan. Els uns amb vehicles nous i els altres més aviat vellets. Els uns ben logotipats i els altres del tot anònims. Els uns aparcant ben correctament i els altres no tant.

grandvalira-copa-europa-hotel-furgoneta-germany-team-170322La furgona de l'equip alemany aparcada en un carrer sota l'hotel (Foto: DDLN).

Doncs bé, aquestes són només algunes de les moltes curiositats i detallets que, com us explicava a l'inici d'aquest article, en algun moment em van cridar l'atenció en aquestes finals de la Copa d'Europa que acabem d'acomiadar. Només em queda dir que des de Diaridelaneu volem reconèixer la feina feta per tot l'equip organitzador que hi ha darrere d'un esdeveniment com aquest.

grandvalira-copa-europa-furgoneta-austria-ski-team-170322
Furgonetes dels equips nacionals austríac i suec a l'aparcament reservat d'El Tarter (Foto: R.C.).

I ho fem perquè massa sovint és un esforç que queda amagat pels resultats competitius, que de fet són els importants, i perquè ben mirat els treballs organitzatius no haurien de ser mai notícia si no és per reconèixer que, precisament, s'han fet amb professionalitat, com ha estat el cas. O, en aquesta ocasió perquè una meteorologia adversa no els ha permès lluir correctament la feina precisa i l'esforç que hi ha darrere un esdeveniment com les finals de la Copa d'Europa d'esquí alpí.

A tots els corredors, organitzadors, patrocinadors, equip de comunicació, operaris de l'estació, maquinistes, fotògrafs, jutges, derrapadors, pisters, equips mèdics... gràcies un cop més. Seguiu així!

esquis-hotel%20galanthus-soldeu-160322Tots els racons de l'Hotel Galanthus respiraven a esquí (Foto: DDLN).

 

Comentaris

  • Us ha faltat la feina de terreny!! Jejeje cuan vam injectar, els dies previs regant, els dies de cursa regan, amunt avall amb mangueres, salant, pintant, carregant portes, marcadors, traçadors, derrapadors, fent testos de neu, i un llarguisim etc!

5-10-20-tots
1
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny