Notícia

Lambán pressiona al COE assegurant que no signarà l'acord actual

Insisteix en demanar proves d'esquí alpí, snowboard o freestyle a les estacions del Grup Aramón

La Molina,gegant,xarxes,estadi,font canaleta,IST
Preparatius a la pista estadi de La Molina per a un gegant de la Copa d'Europa. Arxiu. Autor/a: Diaridelaneu
Lambán no anirà a la signatura de l'acord per als JJOO de 2030 i diu que presentarà una proposta alternativa. El president d'Aragó insisteix que s'haurien de celebrar proves olímpiques a les estacions públiques de la comunitat.


javier-lambanJavier Lambán, president d'Aragó (Imatge d'arxiu).

El president d'Aragó, Javier Lambán, ha comunicat per carta al president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, que aquest divendres no assistirà a la firma de l'acord per a la proposta tècnica de candidatura conjunta amb Catalunya per uns Jocs Olímpics d'Hivern al 2030. Lambán reitera que no està d'acord amb el repartiment de les ubicacions on es durien a terme les proves i insisteix que les d'esquí alpí, snowboard i esquí acrobàtic s'haurien de fer a les estacions d'esquí públiques d'Aragó. En aquest sentit, Lambán avança a Blanco que el govern d'Aragó plantejarà una alternativa sota la premissa de la "igualtat" de condicions entre Aragó i Catalunya i que li farà arribar la setmana que ve per tal de "reconduir el procés".

A la carta, Lambán recorda a Blanco que ja diumenge passat li va avançar que el govern d'Aragó no compartia el repartiment de proves i seus de la proposta de candidatura per als JJOO de 2030, i per aquest motiu, no estarà present a la reunió convocada per aquest divendres a Madrid per donar el vistiplau al repartiment.

Demana proves d'esquí alpí, snowboard o freestyle a les estacions públiques

Segons Lambán, a les diferents reunions tècniques entre el COE, els governs d'Espanya, Catalunya i Aragó, s'han debatut diferents possibilitats i s'han rebutjat, "sense cap fonament tècnic" propostes com, per exemple, les de l'esquí alpí, l'snowboard o l'esquí acrobàtic a Aragó.

El president aragonès també assegura que sempre han respectat els temps i les vies de diàleg proposades pel COE, sense aixecar-se mai de la taula tècnica. Això no obstant, afirma que sempre han pensat que, una vegada finalitzat el treball tècnic, el govern d'Aragó l'havia d'analitzar, valorar i prendre una "decisió institucional definitiva".

En aquest sentit, Lambán recorda que des d'un principi, el govern d'Aragó va posar com a condició per participar en una proposta de candidatura que hi hagués "igualtat" entre Aragó i Catalunya, amb un "equilibri just en el repartiment de proves i seus", sense aspirar s ser "més que ningú però tampoc menys". Lambán assegura que aquest criteri va ser "subscrit i aprovat" pel president espanyol, Pedro Sánchez, en una reunió a Saragossa a la que també hauria assistit Blanco.

Lambán també assegura que la proposta que s'ha donat a conèixer aquesta setmana, ha provocat un "immens rebuig" de totes les forces polítiques aragoneses que donen suport als jocs – 58 dels 67 diputats de les Corts d'Aragó – així com també representants del Pirineu aragonès.

Finalment, Lambán assegura que plantejaran una proposta alternativa que tingui en compte el criteri d'igualtat en rel repartiment de seus per a proves. Afegeix que Aragó no retallarà esforços en fer possible la candidatura perquè consideren que és un projecte bo per Espanya i perquè a més a més, pot contribuir a "reforçar la relació amb Catalunya". Segons Lambán, l'acord només arribarà quan s'hagin tancat tots els aspectes de la candidatura, inclosos el nom, les cerimònies d'obertura i clausura i l'esquema organitzatiu, entre d'altres.

L'Olimpíada és important, sobretot, per al Pirineu, alerta Lambán

Lambán ha assistit a la tarda a la inauguració d'una exposició sobre la figura de Willy Brandt organitzada a Osca, i allà ha reiterat que el seu govern no pot acceptar cap altre acord que no sigui un que prevegi una candidatura en què el Pirineu català i l'aragonès tinguin "el mateix tracte".

"Vam dir des del principi que apostàvem per aquella candidatura si hi havia igualtat i equilibri. I per desgràcia la proposta no en té", ha lamentat, alhora que ha subratllat que "es contradiu" amb el "compromís" del govern espanyol, "que va dir que seria equilibrada i justa".

En contra, Lambán ha assegurat que la proposta que el seu govern presentarà la setmana que ve sí reservarà "el mateix tracte" per als dos Pirineus, i ha reiterat que s'hi defensarà que "totes les estacions" de l'Aragó tinguin proves. "Per a qui és important sobretot l'Olimpíada és per al Pirineu. Hi pot haver manifestacions esportives a Saragossa, està bé, però allò fonamental és que tot el Pirineu surti reforçat", ha remarcat el cap de l'executiu aragonès.

"Si la participació que es demana a l'Aragó és a costa de sacrificar la defensa de l'interès aragonès, que no comptin amb nosaltres, i combatrem per la via de la democràcia, de la paraula i dels arguments qualsevol tipus de discriminació que se'ns vulgui infligir", ha advertit.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny