Notícia

El Pirineu de Lleida tanca la temporada de neu i enceta la d'aventura fregant la plena ocupació

Uns 85.000 turistes han passat aquesta Setmana Santa per les terres lleidatanes, i hi han fet més de 275.000 pernoctacions

Rafting, Ara lleida
La temporada d'esports d'aventura ha començat oficialment (imatge d'arxiu) Autor/a: Ara Lleida
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida se suma a la satisfacció expressada pels subsectors d’allotjament turístic i les empreses de turisme actiu i esports d’aventura pels bons resultats obtinguts per Setmana Santa tant al Pirineu com a les zones turístiques de la demarcació. Aquests resultats confirmen la tendència a l’alça que des de primers d’any està tenint el sector turístic lleidatà, amb xifres rècord els mesos de gener i febrer als establiments d’hoteleria i els càmpings, que milloren els resultats d’abans de la pandèmia i donen optimisme de cara a la propera campanya d’estiu. L’esquí, que ha tancat la temporada 2021-2022 al Pirineu de Lleida, juntament amb les activitats de turisme actiu i els esports d'aventura, la pesca, l'oferta de natura, cultura, gastronomia, i les activitats pròpies d'aquest període de Setmana Santa, han complert les expectatives del públic familiar i de proximitat que ha visitat les comarques lleidatanes. Es calcula que uns 85.000 turistes han fet més de 275.000 pernoctacions durant aquests dies.


La Vall d'Àssua, per exemple, ofereix diverses experiències rurals (imatge d'arxiu)

L’ocupació turística durant aquestes vacances de Setmana Santa al Pirineu de Lleida i a les zones turístiques de la demarcació ha oscil·lat entre el 95% i la plena ocupació entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua. La punta d’ocupació s’ha registrat de Dijous Sant fins al diumenge, quan molts establiments d’hoteleria, turisme rural i càmping han pogut penjar el cartell de complet. El Patronat de Turisme valora de manera molt positiva aquests resultats i comparteix la satisfacció expressada pels representants dels diferents subsectors d’allotjaments turístics i els de les empreses de serveis i de turisme actiu de la demarcació pel tancament que ha tingut aquest període festiu. La Setmana Santa ha posat també el punt final a una molt bona temporada d’esquí al Pirineu de Lleida. Durant aquests dies, les quatre estacions obertes al públic han venut al voltant d’uns 65.000 forfets. Per la seva banda, també s’ha donat el tret de sortida a la nova temporada de turisme actiu i esports d’aventura a la demarcació amb molt bones previsions per a enguany. Durant els quatre festius de Setmana Santa les empreses de turisme actiu i esports d’aventura han tingut una contractació d’entre el 70 i el 80% de la seva capacitat de serveis, atès que molts visitants han repartit l’activitat d’esquí i el turisme actiu.

Aquests resultats que, si bé són força similars als de l’any passat en moments de pandèmia i restriccions de mobilitat, són molt favorables perquè confirmen les previsions fetes pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i pel mateix sector turístic i ratifiquen alhora la tendència que des de primers d’any viu el sector turístic de la demarcació, amb resultats que milloren les dades d’abans de l’inici de la pandèmia. Els establiments d’hoteleria del conjunt de la demarcació, com també els càmpings, han tancat els mesos de gener i febrer d’enguany amb el millor resultat de tots els temps, segons l’enquesta d’ocupació turística de l’Institut Nacional d’Estadística-INE, en gran part gràcies al bon ritme de la temporada d’esquí. Una tendència que s’espera que també es mantingui amb els resultats del mes de març. Tots aquests indicadors resulten força optimistes quant a la recuperació del sector turístic de cara a poder tornar a resultats  d’abans de la pandèmia, després de dos anys de retrocés a causa de les limitacions i restriccions que tant han afectat el sector turístic.

El fet que Setmana Santa hagi arribat tard ha permès diversificar les activitats

El fet que la Setmana Santa d’enguany hagi vingut més tard en el calendari ha propiciat una major diversificació d’activitats en el conjunt del territori, amb la neu que posa el punt final avui Dilluns de Pasqua a la temporada 2021-2022, el turisme actiu amb una gran oferta d’activitats en el conjunt de la demarcació com també les sortides a la natura, les visites culturals i la mateixa gastronomia. A tots aquests factors s’ha sumat la tipologia de l’oferta turística de la demarcació, que té en el turisme de natura, amb activitats a l’aire lliure i en espais no massificats, un dels seus principals referents i atractius de cara al públic familiar. D’altra banda, el bon temps a partir del dimecres ha afavorit la destinació de muntanya i les activitats a l’entorn natural, cosa que ha fet augmentar les reserves en general però de manera molt particular a les places d’acampada dels càmpings a la zona del Pirineu, amb la qual cosa s’han millorat les xifres finals respecte a les previsions inicials.

L’ocupació per sectors
Per sectors, la mitjana d’ocupació hotelera al Pirineu i a les zones turístiques de la demarcació s’ha situat al voltant del 95% i en alguns casos s’ha arribat a la plena ocupació del Dijous Sant fins al Diumenge de Pasqua (del 14 fins al 17 d’abril). Ahir diumenge van començar les sortides, motiu pel qual el nivell d’ocupació avui s’ha  reduït. En el primer tram de Setmana Santa del dissabte 9 d’abril fins al dimecres 13 d’abril la mitjana d’ocupació va ser d'entre el 30 i el 40%.

Per la seva banda el turisme rural, amb un comportament molt homogeni en el conjunt de la demarcació, ha complert les previsions i ha mantingut una ocupació molt bona que ha arribat a ser plena des del Dijous Sant fins al Diumenge de Pasqua. També ahir diumenge van començar les sortides, per la qual cosa també va baixar el nivell d’ocupació. En el primer tram d’aquest període vacacional la mitjana d’ocupació ha estat d’un 40% aproximadament.

Les activitats familiars han centrat la Setmana Santa

Quant al càmping, totes les places de bungalous del conjunt de la demarcació i les d’acampada de la zona del Prepirineu han penjat el cartell de complet durant els 4 dies festius. En canvi, les places d’acampada a la zona del Pirineu s’han situat al voltant del 70%, un nivell d’ocupació superior a les previsions inicials i que ha millorat gracies a la bona climatologia d’aquests dies. En el primer tram de la Setmana Santa l’ocupació a les places de bungalous en el conjunt de la demarcació va ser del 70%, mentre que l’acampada a la zona del Prepirineu va assolir una mitjana del 70% i a la zona del Pirineu, del 40%. Les pluges del començament de setmana van restar públic a l’acampada.

Com és habitual per aquestes dates el públic majoritari que ha visitat les contrades lleidatanes ha estat de proximitat, principalment turistes catalans, així com també turistes procedents de la Comunitat Valenciana, el País Basc i també de la Comunitat de Madrid. La tipologia dels visitants han estat bàsicament públic familiar i parelles.

El Patronat de Turisme estima que del 9 al 18 d’abril uns 85.000 turistes han visitat les comarques lleidatanes i s’han fet més de 275.000 pernoctacions en les diferents modalitats d’establiments d’allotjament turístic, tant de la zona de la plana com del Pirineu de Lleida. L’oferta d’allotjament ha estat d’unes 68.500 places, distribuïdes entre les 48.000 unitats de turisme reglat entre hotels, càmpings, cases de pagès, albergs i refugis, a les quals s’han de sumar altres 20.500 places d’apartaments d’Ús Turístic-Huts. A més, les segones residències del conjunt de la demarcació, però principalment les del Pirineu, han tingut un nivell alt d’ocupació, amb la qual cosa també s’ha incrementat el volum de la despesa a les zones turístiques i de la contractació de serveis de turisme actiu, esquí i activitats diverses arreu del territori.

Finalitza la temporada d’esquí
Les estacions d’alpí de Baqueira Beret, Boí Taüll, Port Ainé i Espot tanquen avui la temporada d’esquí 2021/2022 coincidint amb el període final d’aquesta Setmana Santa, tal com era previst inicialment. Els 4 complexos d’alpí han venut durant aquestes vacances al voltant d’uns 65.000 forfets, una xifra molt similar a la de l’any 2019, quan la Setmana Santa també va escaure alta i va tancar el 22 d’abril. Altres anys, quan les vacances de Pasqua han vingut més aviat, el nombre de forfets ha estat superior perquè també l’oferta era més gran, amb la major part de les estacions d’esquí en funcionament.

Baqueira Beret ha donat per finalitzada la temporada

Ara, una vegada finalitzada la temporada d’esquí, caldrà esperar les dades definitives de tancament de la campanya. Els resultats, que es donaran a conèixer en els pròxims dies, es preveu que siguin també molt satisfactoris gràcies a les bones condicions que han ofert les estacions i també a les ganes d’esquiar que hi havia entre els aficionats després de les limitacions i restriccions imposades a causa de la pandèmia sanitària durant les dues darreres temporades. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, juntament amb el sector turístic de la demarcació, preveia per a aquesta temporada recuperar la màxima normalitat després que la campanya anterior resultés atípica a causa de la COVID-19, que va comportar un descens d’esquiadors d’un 70% aproximadament respecte a les campanyes d’anys anteriors. La previsió del Patronat per  aquesta temporada  era arribar al 1.300.000 forfets venuts, cosa que voldria dir tornar a les xifres de les temporades 2017-18 i 2018-19, que van ser les millors dels darrers 15 anys.

Turisme actiu
Pel que fa a les empreses de turisme actiu i esports d’aventura, han assolit un nivell alt de contractació de serveis durant els dies festius d’aquesta Setmana Santa, que s’ha situat entre el 70 i el 80% de la seva capacitat, segons l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà. La bona climatologia en el conjunt de la demarcació a partir del dimecres ha afavorit la contractació de serveis de turisme actiu i les activitats en espais oberts i en contacte amb la natura. Per aquestes dates encara hi ha molts clients que combinen activitats de turisme actiu amb la pràctica de l’esquí, com també hi ha molts monitors que alternen l’esquí a l’hivern amb les activitats de turisme actiu a partir de la primavera una vegada han tancat les estacions hivernals. El sector dels esports d’aventura també qualifica de molt satisfactori aquest inici de la temporada, que ha tingut una demanda de serveis molt alta en disciplines d’aire, d’aigua i de terra amb el ràfting, els esports de llac, el senderisme, la BTT i l’hípica entre els més sol·licitats. Així mateix, les empreses amb activitats de riu han expressat també la satisfacció pels nivells que han tingut d’aigua, que han estat òptims per dur a terme la seva activitat.

Molts visitants també han aprofitat per fer turisme cultural (Foto: Ara Lleida)

Tot i que l’inici de la temporada de turisme actiu va ser a mitjans de març, les empreses del sector han anat obrint de manera progressiva més serveis i oferta de turisme actiu i esports d’aventura amb activitats de terra, aire i aigua en el conjunt de la demarcació fins a les vacances de Setmana Santa, període considerat com el començament de la campanya.

D’aquesta manera, les empreses d’esports d’aventura enguany recuperen la normalitat quant a les activitats després de dos anys de pandèmia, amb l’objectiu també de poder recuperar els turoperadors i les agències de viatges internacionals.

Els turistes que han visitat les contrades lleidatanes han pogut gaudir del final de la temporada d’esquí a les estacions d’alpí del Pirineu de Lleida que han estat obertes per aquestes dates, com també d'una àmplia oferta de turisme actiu i esports d'aventura, d'activitats de senderisme, BTT, així com de la pesca, entre d’altres activitats en contacte amb la natura, del turisme cultural, a més d'una gastronomia excepcional i moltes festes tradicionals i manifestacions de tot tipus vinculades amb la Setmana Santa.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny