Notícia

Abril arrenca fred i acaba sent càlid especialment al Prepirineu

L’episodi més destacat de l'abril es va produir entre els dies 1 i 4, ja que vam tenir els dies d’abril més freds dels últims 30 anys

Baqueira,Cresta de Bonaigua,04042022
Esquiant a Baqueira el passat 4 d'abril en condicions de ple hivern Autor/a: Diaridelaneu
Abril plujós al terç sud de Catalunya. El mes s’ha de qualificar de càlid a bona part de Catalunya, especialment al Prepirineu, prelitoral Central i a la conurbació de Barcelona. Ha estat un mes sec a bona part del país i molt sec a la vall de la Cerdanya, i en canvi, ha estat plujós al litoral sud i Terres de l’Ebre i molt plujós al massís dels Ports.


El mes d’abril va començar amb una irrupció d’aire molt fred fruit de l’ondulació del corrent en jet (vent de l’oest) i del seu desplaçament cap al sud, configuració que està caracteritzant la primavera. Aquesta circumstància ha afavorit durant l’abril el pas de pertorbacions atlàntiques que s’aprofundien al sud de la península Ibèrica, on la quantitat de precipitació acumulada durant el mes ha estat important. A Catalunya van afectar sobretot el massís dels Ports, el litoral Sud, les Terres de l’Ebre i el vessant sud del Pirineu. La pertorbació més important ens va afectar els dies 12 i 13, amb una precipitació de 206,3 al PN dels Ports (el Baix Ebre), mentre que entre els dies 19 i 21 d’abril es van mesurar més de 60 mm a gran part del terç sud del país, destacant novament el PN dels Ports, amb 108,1 mm.

Però l’episodi més destacat de l’abril d’enguany va ser l’episodi que es va produir entre els dies 1 i 4, ja que vam tenir els dies d’abril més freds dels últims 30 anys. Totes les estacions d’alta muntanya de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), situades entre 2.000 i 2.500 m i amb sèries de fins a 24 anys de dades, van registrar la temperatura més baixa en un mes d’abril. A més, un total de 124 de les 153 estacions de la que tenen més 10 anys de dades van mesurar la temperatura més baixa de la seva sèrie d’abril.

Finalment, durant el matí del dia 3 va arribar a nevar dèbilment i de manera anecdòtica gairebé fins al nivell del mar a sectors del Garraf, el Baix Llobregat, el Barcelonès o el Maresme, sense agafar. A partir de migdia es van formar nuvolades al Pirineu i Prepirineu oriental que durant la tarda van descarregar xàfecs, alguns d’ells acompanyats de tempesta, en forma de neu granulada o neu a partir dels 500 o 600 m. Al llarg del vespre i primeres hores de la nit la nevada es va concentrar entre el Berguedà i Osona, especialment a l’àrea del Lluçanès, amb gruixos considerables de fins a 20 cm a Sant Boi de Lluçanès (810 m, Osona), 15 cm al Santuari de Queralt (1.160 m, Berguedà) o 8 cm a Berga (710 m, Berguedà).

El mes s’ha de qualificar de càlid a bona part de Catalunya, especialment al Prepirineu, prelitoral Central i a la conurbació de Barcelona, on les anomalies han estat per sobre del 1,5 °C. Malgrat l’episodi de fred que va afectar el país durant els primers dies de mes, la resta dels dies la temperatura es va mantenir o normal per l’època de l’any o una mica per sobre, en resposta a la circulació zonal que inhibia les entrades fredes provinents del nord del continent.

Ha estat un mes sec a bona part del país i molt sec a la vall de la Cerdanya. En canvi, ha estat plujós al litoral sud i les Terres de l’Ebre i molt plujós al massís dels Ports. La distribució de les anomalies de precipitació són conseqüència del pas de pertorbacions atlàntiques que deixen poca precipitació al país però algunes d’aquestes es van separar del corrent general formant baixes ubicades al sud de la península Ibèrica, provocant un flux del sud-est però restringit al sud del país i vessant sud del Pirineu, on la massa d’aire humida es reactiva en elevar-se per la presència de la serralada.

La irradiació solar global ha estat per sobre dels valors normals d’abril al Pirineu i Prepirineu central.

Podeu ampliar aquesta informació amb gràfics en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny