Notícia

El Pla d'Anyella es torna a posicionar com a possible espai per a les proves d'esquí nòrdic

El Pla d'Anyella se situa a llevant de l'estació d'esquí de La Molina

La Molina,Alabaus,arribada,cursa
Sector esquiable dels Alabaus a primer terme i vista parcial del Pla d'Anyella al fons Autor/a: Diaridelaneu
El Pla d'Anyella per a proves d'esquí nòrdic ja formava part del projecte tècnic per a la candidatura Pirineus-Barcelona 2030. I així va ser fins a setembre de 2021, moment a partir del qual el Pirineu aragonès s'incorporava a la candidatura Pirineus-Barcelona. Segons el projecte tècnic aprovat el passat 25 de març, les proves de nòrdic, (fons i biatló) s'havien de celebrar a l'estació de Candanchú. Ara, però, la situació de bloqueig amb què es troba la candidatura després que el Govern aragonès rebutgi la fórmula de distribució de proves, el govern català es torna a plantejar una candidatura sense comptar amb l'Aragó i recuperar les proves nòrdiques al Pla d'Anyella. Veurem què hi diu el COE...


La%20Molina-Alabaus-llevant
Vista parcial del Pla d'Anyella des de la pista Llevant i Clot de l'Hospital de La Molina (Foto: arxiu Diaridelaneu).

El govern català es planteja recuperar el projecte que preveia proves d'esquí nòrdic al Pla d'Anyella per a la candidatura als Jocs d'hivern de 2030. De fet, aquesta zona ja quedava contemplada per a la celebració de les proves d'esquí nòrdic en el primer redactat del projecte tècnic per a 2030. I això va ser així fins que, al setembre de 2021, el Pirineu aragonès s'incorporava a la candidatura Pirineus-Barcelona.

En aquest sentit cal recordar que trobar un espai adient per a les proves d'esquí nòrdic sempre ha resultat una qüestió "espinosa". Així, en l'avantprojecte de candidatura de Barcelona-Pirineus 2026, les proves d'esquí nòrdic i biatló  s'havien previst organitzar al Pla de les Forques, a la Cerdanya. En canvi, en el redactat per a la candidatura de 2030 el Pla de Les Forques (la Cerdanya) ja havia quedat substituït pel Pla d'Anyella (el Ripollès).

Cal tenir present que, segons la normativa del COI, la zona on s’ha de celebrar la prova del biatló ha de tenir una altitud màxima de 1.800 m sobre el nivell del mar, els circuits han de ser de 4 km de llarg i han de tenir una amplada de 8 m. El camp de tir ha de tenir una llargada de 90 m i una amplada mínima de 50. La pendent no pot excedir mai del 30 %. A més, cal equipar la zona amb neu produïda.

El pla d'Anyella, espai per a les proves nòrdiques

Ara, però, recuperar la zona del Pla d'Anyella per a la candidatura als JJOO d'hivern "Pirineus-Barcelona" torna a ser, doncs, una possibilitat després que la proposta de fer una candidatura conjunta amb l'Aragó es troba gairebé bloquejada.

Segons consta en el projecte tècnic més recent, l'aprovat el 25 març de 2022, aquestes proves s'havien de fer a l'estació aragonesa de Candanchú, però el Govern de l'Aragó vol més proves. Davant d'aquesta situació, des de la Generalitat es torna a posar sobre la taula la possibilitat de recuperar les proves d'esquí de fons i el biatló i celebrar-les al Pirineu català.

El Pla d'Anyella se situa al municipi de Toses (El Ripollès), i és molt proper al sector Alabaus de l'estació d'esquí de La Molina. Aquesta proximitat, que no es donava en el cas de la zona del Pla de les Forques, permetria equipar més fàcilment la zona amb xarxa de neu produïda. A més, està ubicada entre les cotes 1.500 i 1.700 metres, el requisit d'altitud que demana el COI.

Un cop celebrats els Jocs, i segons s'ha informat avui el telenotícies migdia de TV3, totes les estructures es desmuntarien i es repartirien entre la resta d'estacions nòrdiques de Catalunya, que ara no poden celebrar les proves olímpiques perquè estan situades per sobre dels 1.800 metres.

Per accedir al Pla d'Anyella, a poc més d'un quilòmetre des de La Molina, s'ha de fer per la carretera del BV-4031, entre Castellar de n'Hug i el sector Alabaus de La Molina, passant pel Coll de la Creueta.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny